Σύνοδος της MED9: Τι συζήτησαν Μητσοτάκης – Μακρόν

Σύνοδος της MED9: Τι συζήτησαν Μητσοτάκης – Μακρόν

Κυβέρνηση: Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο. Η Ε.Ε. πρέπει να δρα προληπτικά και όχι μόνο στις κρίσεις, η θέση Μητσοτάκη.

3' 21" χρόνος ανάγνωσης

Το αίτημα η Ε.Ε. να δρα προληπτικά και όχι εφόσον ξεσπάσει μία μεταναστευτική κρίση, προέταξε χθες ο πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του στη σύνοδο κορυφής της MED9 (των χωρών του Νότου) στη Βαλέτα. Για να συμβεί αυτό ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως πρέπει εγκαίρως να αναπτυχθεί σχέση με τις τρίτες χώρες που αποτελούν χώρες προέλευσης. Παράλληλα, απαντώντας έμμεσα και στους επικριτές της Αθήνας, έκανε ειδική αναφορά στην πολιτική ενεργητικής αποτροπής που ακολουθεί η Ελλάδα τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορά της, αφιερώνοντας μεγάλη προσπάθεια και πόρους.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε τετ α τετ με τον Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής της MED9 στη Βαλέτα της Μάλτας, με τους δύο ηγέτες να συζητούν εκτός από την τρέχουσα ατζέντα της συνόδου που είναι το μεταναστευτικό, και το επικείμενο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα λάβει χώρα στις 5 και 6 Οκτωβρίου στη Γρανάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο ηγέτες συζήτησαν και διμερή θέματα, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών, με τον πρωθυπουργό να ευχαριστεί τον Γάλλο πρόεδρο για τη συνδρομή της Γαλλίας στην κατάσβεση των πρόσφατων πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα το καλοκαίρι. Με την ευκαιρία αυτή ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως η Ε.Ε. οφείλει να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και την προσαρμογή στην κλιματική κρίση, εστιάζοντας στη φιλοσοφία της επιστολής που έχει ήδη απευθύνει στους ηγέτες των MED9. Στο πλαίσιο αυτό οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την ανάπτυξη συνεργασίας στον τομέα της τεχνολογίας για την πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ο πρωθυπουργός έλαβε μέρος στη σύνοδο κορυφής της MED9 στη Βαλέτα, ενώ στο περιθώριο των εργασιών είχε συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Οπως είναι λογικό, Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν εστίασαν στο μείζον θέμα του μεταναστευτικού που ήταν και το αντικείμενο της συνόδου των MED9. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τη σημασία της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και της συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης που θεωρείται «κλειδί» για να υπάρξει έλεγχος των μεταναστευτικών ροών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει συνεπής στην πολιτική φύλαξης των συνόρων, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται συνεργασία κρατών-μελών προκειμένου να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις και τα δίκτυα των διακινητών να αποθαρρύνονται από το να βάζουν απελπισμένους ανθρώπους σε βάρκες και να ξεκινούν ένα επικίνδυνο ταξίδι. Στις πάγιες θέσεις της Ελλάδας είναι και η αποδοχή από την πλευρά της Τουρκίας των επιστροφών, κάτι που μπορεί να αποτελεί διμερές θέμα, αλλά η Ε.Ε. μπορεί να έχει κομβικό ρόλο στις συζητήσεις καθώς τα αιτήματα της Αγκυρας περνούν από τις Βρυξέλλες.

Εκτός από τη Μάλτα, την Ελλάδα και τη Γαλλία στη χθεσινή μονοήμερη σύνοδο συμμετείχαν η Ιταλία, η Κροατία, η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Σλοβενία και η Ισπανία, ενώ δύο ανώτατοι αξιωματούχοι, οι επικεφαλής της Κομισιόν και του Συμβουλίου, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ, ήταν επίσης καλεσμένοι. H συνάντηση των εννέα χωρών της Μεσογείου και της νότιας Ευρώπης πραγματοποιήθηκε μια μέρα αφότου οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο στην παροχή ασύλου κι ενώ αναμένεται σύντομα η επίτευξη οριστικής συμφωνίας. Οι αλλαγές αυτές, κάτι που συζητήθηκε χθες εκτενώς, έχουν αποκτήσει πλέον «επείγουσα μορφή» μετά τη δραματική αύξηση των αφίξεων στη νήσο Λαμπεντούζα, που ξεπερνούν φέτος τις 133.000. Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι έχει συγκρουστεί τόσο με τη Γαλλία όσο και με τη Γερμανία καθώς επιθυμεί να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών που αποτέλεσε και το χθεσινό αντικείμενο, ώστε να βρεθεί η φόρμουλα για μία «κοινή απάντηση» προκειμένου να ανακουφιστούν οι χώρες πρώτης γραμμής στις οποίες εκτός από την Ιταλία είναι και η Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό όσες χώρες αρνούνται να υποδεχθούν αιτούντες άσυλο, ανάμεσά τους η Πολωνία και η Ουγγαρία, θα κληθούν να πληρώσουν εκείνες που είναι πρόθυμες να το πράξουν.

H κ. Μελόνι σε δηλώσεις της αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των συζητήσεων με θέμα το μεταναστευτικό και το προσφυγικό. «Λέμε “ναι” στην πολιτική των επαναπατρισμών αλλά πρέπει να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως ήδη άρχισε δηλαδή να γίνεται με τις επισκέψεις του επιτρόπου Μαργαρίτη Σχοινά σε σειρά αφρικανικών χωρών», ανέφερε.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT