Σύνοδος Med9: Ενιαία απάντηση στη μεταναστευτική κρίση

Σύνοδος Med9: Ενιαία απάντηση στη μεταναστευτική κρίση

Μια «ενιαία» και «διαρθρωτική» απάντηση στη μεταναστευτική κρίση ζήτησαν οι ηγέτες του ευρωπαϊκού νότου, στο πλαίσιο της 10ης Συνόδου Med9 στη Μάλτα

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια «ενιαία» και «διαρθρωτική» απάντηση στη μεταναστευτική κρίση ζήτησαν οι ηγέτες του ευρωπαϊκού νότου, στο πλαίσιο της 10ης Συνόδου Med9 στη Μάλτα. 

«Επαναλαμβάνουμε την αναγκαιότητα μιας σημαντικής αύξησης των προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Ενωσης» απέναντι στις χώρες προέλευσης ή διέλευσης των μεταναστών, αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι ηγέτες της Med9, στην οποία μετέχουν η Κροατία, η Κύπρος, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα, η Πορτογαλία και η Σλοβενία.

Ο οικοδεσπότης της συνόδου, ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Ρόμπερτ Αμπέλα, συνόψισε τη βούληση συνεργασίας των χωρών δηλώνοντας ότι «το ζήτημα θα πρέπει εν κατακλείδι να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του», με «φερέγγυες και σφαιρικές συνεργασίες με τους εταίρους μας της νότιας Μεσογείου».

Ειδικότερα, ο κ. Αμπέλα, αναφέρθηκε σε συνεργασίες, στο πρότυπο εκείνης που επιτεύχθηκε με την Τυνησία, υπό τις πιέσεις της Ιταλίας και της Γαλλίας, παρά τις αμφιβολίες που εκφράζουν οι προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις πρακτικές που ακολουθεί η χώρα του Μαγρέμπ.

Παρόμοιο μήνυμα διατύπωσαν οι ηγέτες των κρατών και των κυβερνήσεων, αρχής γενομένης από την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι. «Αν δεν υπάρξουν δομικές λύσεις, όλος ο κόσμος θα παρασυρθεί από αυτό το πρόβλημα», είπε η Μελόνι, καταγγέλλοντας την «τύφλωση» εκείνων που πιστεύουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτήν την πρόκληση εφαρμόζοντας εθνικές πολιτικές.

Αυτή η «έκτακτη κατάσταση» απαιτεί «σαφέστατα, μια ευρωπαϊκή, κοινή απάντηση και μας οδηγεί όλους να επιδείξουμε αλληλεγγύη στην Ιταλία», σχολίασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, επιβεβαιώνοντας την απρόσμενη αλλά εντεινόμενη προσέγγιση του Παρισιού με τη Ρώμη.

Υπενθυμίζεται πως ο Μακρόν, που εμφανίζεται προοδευτικός και φιλοευρωπαίος και η Μελόνι, η οποία εξελέγη πέρσι πρωθυπουργός με το μεταφασιστικό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας, προβάλλοντας ένα εθνικιστικό πολιτικό πρόγραμμα, συναντήθηκαν την Τρίτη στη Ρώμη και συμφώνησαν να συνεργαστούν για να καταπολεμήσουν την παράτυπη μετανάστευση, όπως ανακοίνωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Στο περιθώριο της Med9 οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν επίσης με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με την οποία συζήτησαν την εφαρμογή ενός «σχεδίου δέκα σημείων» το οποίο είχε παρουσιαστεί στα μέσα Σεπτεμβρίου ώστε να στηριχθεί η Ιταλία για να αντιμετωπίσει την κρίση, με αφορμή το ρεκόρ αφίξεων μεταναστών στη Λαμπεντούζα. Λόγω της κακοκαιρίας, οι αφίξεις σταμάτησαν για μία εβδομάδα, όμως ξανάρχισαν από σήμερα.

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στη διευθέτηση του Κυπριακού»

Οι ηγέτες του ευρωπαϊκού νότου δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας στο κοινό ανακοινωθέν, την προσήλωσή τους σε μια συνολική διευθέτηση, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αξίες της ΕΕ.

«Ζητούμε την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και το διορισμό ενός απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών ο οποίος θα παράσχει κρίσιμη υποστήριξη στη διαδικασία αυτή. Χαιρετίζουμε την ετοιμότητα της ΕΕ να διαδραματίσει ενεργό ρόλο με όλα τα μέσα που διαθέτει», αναφέρεται.

Οι ηγέτες της Med9 καταδίκασαν επίσης τα πρόσφατα περιστατικά επίθεσης κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και των ζημιών σε οχήματα στην Πύλα, καθώς και άλλες παράνομες ενέργειες, μεταξύ άλλων στα Βαρώσια.

Χαρακτήρισαν δε κρίσιμη τη συμβολή της Τουρκίας στην επανέναρξη και διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας πως οι λύσεις σε εκκρεμή ζητήματα πρέπει να βασιστούν σε ειρηνικά μέσα και στον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ θα πρέπει να διαφυλαχθεί και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα να γίνουν σεβαστά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή