Περιφέρεια Πελοποννήσου: Μονομαχία Πτωχού – Τατούλη με β΄ γύρο στον ορίζοντα

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Μονομαχία Πτωχού – Τατούλη με β΄ γύρο στον ορίζοντα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε προχθές στην Κόρινθο προκειμένου να στηρίξει τον υποψήφιο της Ν.Δ. – Οι κραδασμοί σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ

περιφέρεια-πελοποννήσου-μονομαχία-π-562652278

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές για την ανάδειξη περιφερειάρχη στην Πελοπόννησο εξελίχθηκαν σε πεδίο ισχυρών εσωκομματικών αντιπαραθέσεων, που στην περίπτωση της Ν.Δ. κατέστη εφικτό να ελεγχθούν, ενώ σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν κραδασμούς. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε μόλις προχθές στην Κόρινθο μαζί με τον υποψήφιο της Ν.Δ. για την περιφέρεια, Δημήτρη Πτωχό. Για να στηρίξει τον υποψήφιο περιφερειάρχη, ο πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί τον Αύγουστο την Καλαμάτα και συμμετείχε στην εκδήλωση για την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του. Η κινητικότητα που αναπτύσσεται από τη Ν.Δ., καθώς μια σειρά από στελέχη του κόμματος έχουν βρεθεί στο πλευρό του κ. Πτωχού στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, είναι ενδεικτική της σημασίας που δίνει η κομματική ηγεσία στη «μάχη» της Πελοποννήσου.

Ο απερχόμενος περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας είχε κερδίσει στις εκλογές του 2019 με τη στήριξη της Ν.Δ. Επικράτησε στον δεύτερο γύρο λαμβάνοντας το 53,52% των ψήφων έναντι του 46,48% που έλαβε ο κ. Πέτρος Τατούλης, ο οποίος ήταν πρώτος, έστω και με μικρή διαφορά, στον πρώτο γύρο. Ο κ. Νίκας επιθυμούσε ανανέωση του χρίσματος, ωστόσο πειθάρχησε στις κομματικές αποφάσεις και δεν προχώρησε σε διεκδίκηση της περιφέρειας σαν «αντάρτης». Κατά κοινή ομολογία, ωστόσο, επέλεξε μια στάση διακριτικής αποχής από την προεκλογική μάχη.

Ο ισχυρότερος αντίπαλος του κ. Πτωχού είναι ο κ. Τατούλης. Προερχόμενος από τη Ν.Δ., επιμένει στη διεκδίκηση της περιφέρειας, έχοντας μάλιστα εξασφαλίσει στήριξη από στελέχη και άλλων κομμάτων. Οι δημοσκοπήσεις για την προσεχή εκλογική αναμέτρηση δίνουν προβάδισμα στον κ. Πτωχό, ωστόσο η πίεση του κ. Τατούλη είναι ισχυρή και θεωρείται βέβαιο ότι οι δυο τους θα βρεθούν αντιμέτωποι και στον δεύτερο γύρο, καθώς η εκλογή δεν αναμένεται να κριθεί την πρώτη Κυριακή. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται η υποψηφιότητα του Μανώλη Μάκαρη και υπήρξε πρόταση προς το ΠΑΣΟΚ για κοινή στήριξη. Από τη Χαριλάου Τρικούπη επέμειναν στην απόφαση να κατεβάσουν δικούς τους υποψηφίους και το χρίσμα δόθηκε στον Δημήτρη Κουτσούλη. Βεβαίως, η απόφαση προκάλεσε σημαντικές αναταράξεις. Από μερίδα στελεχών του κόμματος εκδηλώθηκε ισχυρή πίεση να στηριχθεί η υποψηφιότητα του Πέτρου Τατούλη, με το επιχείρημα ότι έχει μια δυναμική και μπορεί να προχωρήσει στον δεύτερο γύρο και, υπό προϋποθέσεις, ακόμη και να κερδίσει την περιφέρεια. Τελικά, η κεντρική γραμμή να στηριχθούν κατά κανόνα φρέσκα πρόσωπα, που να δίνουν και το μήνυμα της ανανέωσης, επικράτησε και στην Πελοπόννησο. Την πρόταση να στηριχθεί η υποψηφιότητα Τατούλη στήριξε ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Βαγγέλης Γιαννακούρας, ο οποίος στις εθνικές εκλογές ήταν υποψήφιος στην Αρκαδία με το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Γιαννακούρας, μετά την απόφαση να στηριχθεί η υποψηφιότητα Κουτσούλη, παραιτήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ και συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο του κ. Τατούλη ως υποψήφιος. Αλλα δέκα στελέχη του ΠΑΣΟΚ από διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου με κείμενο που δημοσιοποίησαν εξέφρασαν στήριξη στην υποψηφιότητα του Πέτρου Τατούλη. Αρρυθμίες προκάλεσε η υποψηφιότητα Τατούλη και στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η Τζένη Δημητρακοπούλου, στέλεχος του κόμματος στην Αρκαδία, διαχώρισε τη θέση της από την επίσημη κομματική γραμμή και εξέφρασε δημοσίως τη στήριξή της στον κ. Τατούλη. Η Κουμουνδούρου αντέδρασε με διαγραφή της κ. Δημητρακοπούλου. Από την πλευρά του ΚΚΕ, για την περιφέρεια Πελοποννήσου το χρίσμα πήρε ο Νίκος Κουτουμάνος.

Τα δημοσκοπικά ευρήματα δίνουν έστω και μικρό προβάδισμα στον Δημήτρη Πτωχό, που θεωρείται ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να είναι ο νέος περιφερειάρχης στην Πελοπόννησο. Παράλληλα, προεξοφλείται ότι ο ισχυρότερος αντίπαλος είναι ο Πέτρος Τατούλης, ο οποίος έχει επιτύχει σημαντική διείσδυση στις τοπικές κοινωνίες και, όπως φαίνεται, έχει εξασφαλίσει και ισχυρά διακομματικά ερείσματα. Εκτιμάται όμως ότι δύσκολα θα επιτύχει την ανατροπή. Ενδιαφέρον υπάρχει και για τις επόμενες θέσεις, όπου ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δίνουν σκληρή μάχη. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να εμφανιστεί ως η επόμενη δύναμη, όπως και στις προηγούμενες εκλογές. Την ίδια στιγμή, από το ΠΑΣΟΚ έχουν καταστήσει σαφές ότι διεκδικούν να καταγραφεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενίσχυση των δυνάμεών τους σε όλες τις περιφέρειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT