Μαρινάκης: Για την κυβέρνηση δεν υπάρχουν συνταξιούχοι δύο ή τριών ταχυτήτων

Μαρινάκης: Για την κυβέρνηση δεν υπάρχουν συνταξιούχοι δύο ή τριών ταχυτήτων

Ερώτηση σε σχέση με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αφορά τις αυξήσεις τις συντάξεις των δικαστικών δέχτηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερώτηση σε σχέση με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αφορά τις αυξήσεις στις συντάξεις των δικαστικών δέχτηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στην οποία ξεκαθάρισε ότι «για την κυβέρνηση δεν υπάρχουν συνταξιούχοι δύο ή τριών ταχυτήτων». 

«Αφορά δύο προσφεύγοντες και μόνον αυτούς. Δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα επέκτασης ή ευρύτερης δημοσιονομικής ανησυχίας. Οσον αφορά τους βουλευτές, έχει ψηφιστεί να μη γίνει η σχετική διεκδίκηση», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Οι δηλώσεις Γεωργιάδη 

Νωρίτερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης είχε αναφέρει για το ίδιο θέμα ότι «η απόφαση αφορά αυτούς που έχουν προσφύγει, μελετάμε τις συνέπειές της», λέγοντας ότι η εν λόγω απόφαση «δεν θα εφαρμοστεί σε όλους», επισημαίνοντας ότι αυτό θα οδηγούσε σε πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας.

«Ολα θέλουν ένα μέτρο στη ζωή, δεν θέλω να κατηγορήσω την απόφαση», ανέφερε σε άλλο σημείο της τηλεοπτικής του συνέντευξης και σχολίασε ότι «οι βουλευτές ψηφίσαμε να παραιτηθούμε από τα αναδρομικά μας, το κάναμε γιατί θέλαμε να δείξουμε στην κοινωνία ότι όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη». 

Αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Οι δηλώσεις Γεωργιάδη προκάλεσαν και την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με την εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Δώρα Αυγέρη, να αναφέρει: «Ο κ. Γεωργιάδης όταν λέει, “αναδρομικά εγώ προσωπικά δεν δίνω σε κανέναν”, μιλά ως φυσικό πρόσωπο ή ως υπουργός της κυβέρνησης;

Γιατί, αν ισχύει το δεύτερο, τότε οφείλεται μια ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα αν ο ίδιος και η κυβέρνηση Μητσοτάκη σέβονται τις αποφάσεις των δικαστηρίων, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την αρχή της διάκρισης των εξουσιών».

Το περιεχόμενο της απόφασης

Οπως έγραφε σήμερα η «Κ», το ενδιαφέρον της απόφασης, που εκδόθηκε υπό τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά (διετέλεσε και υπηρεσιακός πρωθυπουργός), είναι ότι δεν επεκτείνεται η ισχύς της σε όλους τους συνταξιούχους δικαστικούς.

Δηλαδή, την αύξηση που αποφασίστηκε στις συντάξεις των δικαστικών από το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν θα την πάρουν όλοι οι δικαστικοί που είναι συνταξιούχοι.

Η απόφαση έχει εφαρμογή μόνο σε εκείνους που προσέφυγαν, δηλαδή μόνο σε εκείνους τους συνταξιούχους δικαστικούς που ζήτησαν την αναπροσαρμογή και τη διόρθωση των συντάξεών τους.

Για όλους τους άλλους, που δεν προσέφυγαν, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν προκαλεί άμεση συνέπεια, παρά μόνο έμμεση, με την έννοια ότι η κυβέρνηση οφείλει να λάβει υπόψη της την απόφαση και να προχωρήσει σε αναπροσαρμογές και σε αύξηση των συντάξεων των δικαστικών.

Οι συνταξιούχοι δικαστικοί, που είναι περίπου 5.000, αναμένεται, αν τελικώς αυτή η απόφαση αποτελέσει κυβερνητική πρωτοβουλία, να λάβουν σημαντικές αυξήσεις στις συντάξεις τους. Αυτές οι αυξήσεις μπορεί να προσδιοριστούν στο 60% του μισθού των δικαστικών, που σήμερα κυμαίνονται για τον μέσο δικαστή σε περίπου 3.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, οι χαμηλές συντάξεις των δικαστικών, δυσανάλογα μικρές σε σχέση με τους μισθούς τους, έχουν προκαλέσει προβλήματα θεσμικής φύσεως, καθώς η αφυπηρέτηση οδηγεί πολλούς συνταξιούχους σε αναζήτηση θέσεων προς απασχόληση κυρίως στο Δημόσιο, θέτοντας θέματα που άπτονται της δικαστικής ανεξαρτησίας.

Σημειώνεται ότι η απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν δίνει αναδρομικά, δεν έχει δηλαδή αναδρομική ισχύ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή