Το ψυχόδραμα των εγκλωβισμένων

Το ψυχόδραμα των εγκλωβισμένων

Οργή για τον Τσίπρα. Λυσσαλέο αυτομαστίγωμα. Φαντασιώσεις «γκιλοτίνας» για τον νέο αρχηγό. Η Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ ασφυκτιά και δεν το κρύβει στις κλειστές συνεδρίες της «Ομπρέλας». Υπάρχει διέξοδος γι’ αυτούς από τον κασσελακικό ΣΥΡΙΖΑ;

8' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πένθος, θυμός, ψυχόδραμα και σχέδια για την καθαίρεση Κασσελάκη! Αυτό είναι το κλίμα που επικρατεί στον βαθύ ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι «πραγματικοί Αριστεροί» μόλις τώρα συνειδητοποιούν ότι ο νέος πρόεδρος του κόμματός τους είναι ο Στέφανος Κασσελάκης, τον οποίο μισούν για το θράσος του, ενώ είναι ένας καραμπινάτος φιλελεύθερος, όπως λένε, να μπει στην Κουμουνδούρου όπως ο Επισκέπτης (Τέρενς Σταμπ) στο «Θεώρημα» του Παζολίνι. Καθαίρεση; Πώς μπορεί να γίνει η «καθαίρεση» ενός φρέσκου αρχηγού; Εκείνοι που το λένε έχουν σχέδιο, θα το ξεδιπλώσουν μέσα στις επόμενες ημέρες (περιμένουν να τελειώσουν οι δημοτικές εκλογές) και θα το περιγράψουμε παρακάτω.

Προς το παρόν η αντιπάθεια για τον Κασσελάκη μπορεί μόνο να συγκριθεί με τη βουβή (και σύντομα, όπως προαναγγέλεται, πολύ σκληρή) αποδοκιμασία των Αριστερών απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, για τον οποίο λένε ότι τους εξαπάτησε και ότι «εκδικήθηκε το κόμμα» επειδή «από κομμουνιστής αποφάσισε να γίνει κεντρώος». Δεν λείπει ούτε η σκληρή, η ανελέητη αυτοκριτική. Δεν μπορούν να συγχωρέσουν τους εαυτούς τους που δεν οριοθέτησαν την αλλαγή ηγεσίας μέσα από τη διοργάνωση συνεδρίου πριν από την εκλογή προέδρου και που δεν αντέδρασαν δυναμικά απέναντι στο αιφνιδιαστικό σχέδιο Τσίπρα να προωθήσει τον «εισοδιστή» Κασσελάκη (οφείλουμε να παρατηρήσουμε εδώ ότι ο «εισοδισμός» ενός ξενιστή σε ένα «κατεστημένο σύστημα» είναι αυθεντική αριστερή τακτική και ίσως μόνο γι’ αυτό θα έπρεπε ο Κασσελάκης να θεωρείται γνήσιος αριστερός και όχι… «οπορτούνα» – αλλά ας μείνουμε στο θέμα μας).

Ιδού ένα δείγμα σκληρής αυτοκριτικής από έμπειρο στέλεχος που κατέγραψε η «Κ»: «Τα σαΐνια του Τσακαλώτου και της Εφης νόμιζαν ότι θα πάρουν το κόμμα με ρεσάλτο και μάλιστα ήθελαν εκλογές αρχηγού από τη βάση μέσα στο καλοκαίρι αντί να ζητήσουν συνέδριο για να επιβάλουν το πολιτικό πλαίσιο, να καταργήσουν την εκλογή από τη βάση που επιβλήθηκε από τον Τσίπρα το 2022 και να εκλέξουν πρόεδρο από το συνέδριο». Δεν χρειάζεται κάποιο επιπλέον σχόλιο.

Πρόεδρος και προεδρικοί

Μετά την παρατεταμένη αμηχανία ενός μήνα και πλέον –από τα τέλη Αυγούστου, όταν εμφανίστηκε ο «αερόλιθος Κασσελάκη» μέχρι σήμερα– αυξάνονται σταθερά όσα στελέχη –μεσαία και ανώτερα– έχουν πιστέψει ότι ο νέος πρόεδρος είχε τη σιωπηλή, αλλά ουσιαστική υποστήριξη του Τσίπρα. Ο ίδιος ο Κασσελάκης παραδεχόταν προεκλογικά στις ιδιωτικές συζητήσεις του ότι «συνομιλεί πολλές φορές την ημέρα με τον Τσίπρα». Ισως ο Τσίπρας, λένε κάποιοι ειρωνικά, να τον παρακαλούσε να αποχωρήσει από την κούρσα, αλλά δεν εισακούστηκε. Κι έτσι σήμερα οι σκληροί προεδρικοί, όπως ο Νίκος Παππάς και ο Παύλος Πολάκης, αναγκάστηκαν να αλλαξοπιστήσουν και να γίνουν οι προεδρικοί του Κασσελάκη. Ισως θυσιάστηκαν για το καλό του κόμματος ή ίσως ο Τσίπρας να αδιαφορεί για τον αχάριστο ελληνικό λαό, αναζητώντας τη δικαίωση στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Ολες αυτές οι ειρωνείες είναι ενδεικτικές του κλίματος.

Πρόσθετη ένδειξη ότι οι Τσιπραίοι στήριξαν Κασσελάκη είναι η δράση των απολύτως ελεγχόμενων από την Κουμουνδούρου επαγγελματικών τρολ (πρόκειται για τις κόκκινες ψηφιακές «Ομάδες Εφόδου») που ακάματα στολίζουν τους αντιπάλους του Κασσελάκη με φασιστικού περιεχομένου σχόλια στο Διαδίκτυο. Τέλος, έγκυρες πηγές προσθέτουν στον Παππά και στον Πολάκη (τους οποίους αποκαλούν «αυριανιστές») τη Ρένα Δούρου και τον Αλέκο Φλαμπουράρη, καθώς λέγεται ότι εργάστηκαν αθόρυβα και διακριτικά για να διαβεβαιώσουν τους προεδρικούς πολλαπλασιαστές (μια χούφτα από μεσαία στελέχη και «νεροκουβαλητές») για την προεδρική επιθυμία.

Οταν ο Τσίπρας ανακάλυψε και τοποθέτησε τον Κασσελάκη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας στις εθνικές εκλογές, οι αριστεροί τον είχαν περιφρονήσει ως «γλάστρα», αλλά τώρα που η γλάστρα τους έπεσε στο κεφάλι παραδέχονται ότι ο Τσίπρας έχει ειδικότητα στις «γλάστρες», πολλές από τις οποίες κόσμησαν υπουργικά γραφεία. Και πάντως, όπως εξηγούν, η υποψηφιότητα Κασσελάκη για αρχηγός(!) ήταν τόσο κραυγαλέα για τα δεδομένα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, που η τσιπρική σιωπή απέναντι στο «φαινόμενο» ερμηνεύθηκε ως συνωμοτικό νεύμα αποδοχής. Νεύμα που αμέσως κατάλαβαν τα μέλη που πιστεύουν ότι η εκλογική πανωλεθρία του 2023 οφείλεται στο γεγονός ότι το αριστερό κατεστημένο (Τσακαλώτος, Φίλης, Βούτσης, Σκουρλέτης) δεν επέτρεψε στον Τσίπρα να στρέψει το κόμμα προς το κέντρο. Αν προστεθούν στους οπαδούς του Τσίπρα τα «μέλη των δύο ευρώ» (όπως αποκαλούνται περιφρονητικά οι δεκάδες χιλιάδες που γράφτηκαν για να ψηφίσουν τον «Νέο της Σιδώνος» του Tik Tok), τότε εξηγείται η νίκη Κασσελάκη. Για όλους αυτούς τους λόγους, λένε, ο Κασσελάκης δεν μπορεί να είναι αρχηγός τους. Και ποιος μπορεί να είναι; Σίγουρα όχι η «Ομπρέλα».

Οι ομαδικές συνεδρίες

Η συμπαγής εσωκομματική αντιπολίτευση με αρχηγό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο οργάνωσε διαδικτυακά τα εννιάμερα από την εκλογή Κασσελάκη την περασμένη Κυριακή. Εμοιαζε, λένε, με group therapy.

Η «Ομπρέλα» μοιάζει σαν τις ομπρέλες στις παραλίες που έχουν σμπαραλιαστεί από τις κακοκαιρίες «Εlias» και «Daniel». Η συμπαγής εσωκομματική αντιπολίτευση με αρχηγό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο οργάνωσε διαδικτυακά τα εννιάμερα από την εκλογή Κασσελάκη την περασμένη Κυριακή. Εμοιαζε με «ομάδα θεραπείας» (group therapy), όπως πληροφορείται η «Κ». Σε αυτές τις ομάδες οι τόνοι μπορεί ξαφνικά να ανέβουν επικίνδυνα και αυτό συνέβη και σε αυτή την περίπτωση. Ηδη από τα τέλη Αυγούστου η Πρωτοβουλία Αναγέννηση ΣΥΡΙΖΑ (ΠΡΩΤ.Α. ΣΥΡΙΖΑ) απαιτεί δυναμικά μέτρα κατά του Κασσελάκη. Ψυχή της πρωτοβουλίας είναι ο Τάκης Κατσαρός, στέλεχος από τη Θεσσαλονίκη με πολλά γαλόνια και πρώην διευθυντής του γραφείου του Νίκου Φίλη στο υπουργείο Παιδείας.

Ο Κατσαρός έφερε μεγάλη αναστάτωση όταν προκάλεσε ουσιαστικά τον Τσακαλώτο να απαιτήσει τη φορολογική δήλωση και το «πόθεν έσχες» του Κασσελάκη για τις δουλειές του στις ΗΠΑ, τη σύμβαση δανειοδότησης που ισχυρίζεται ο αρχηγός ότι έλαβε από αμερικανική τράπεζα με «προσωπική εγγύηση» και τα συμβόλαια αγοράς και πώλησης πλοίων («είναι σκοτεινή δραστηριότητα»). Απαίτησε ακόμη να δηλώσει ο Κασσελάκης αν διαθέτει λογαριασμούς σε εξωχώριες εταιρείες (off-shore) και φορολογικούς παραδείσους, να καταθέσει στη Δικαιοσύνη όσα στοιχεία διαθέτει για το λεγόμενο «παραδικαστικό» που χαντάκωσε τον πατέρα του και να εξηγήσει αν εργάστηκε πραγματικά και τι ακριβώς έκανε στην αμερικανική δεξαμενή σκέψης Centre for Strategic and International Studies (Κέντρο Διεθνών και Στρατηγικών Σπουδών). «Ο Κασσελάκης δεν έχει καθαρό επαγγελματικό παρελθόν και θυμίζει κάτι μεταξύ Αρτέμη Σώρρα, Κοσκωτά και Γκουαϊδό», είπε στην «Κ» αριστερό στέλεχος που ανήκει σε εκείνους που υποστηρίζουν «Ανένδοτο» κατά του Κασσελάκη. «Την Κουμουνδούρου τη χτίσαμε με το αίμα μας, μας ανήκει και δεν θα τους τη χαρίσουμε».

Φαντασιώσεις ανατροπής

Το προτεινόμενο σχέδιο καθαίρεσης Κασσελάκη είναι το εξής: Αν ο Κασσελάκης δεν δώσει όλες τις απαντήσεις στα παραπάνω μέχρι τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 22 Οκτωβρίου, τότε στη συνεδρίαση αυτή μπορεί να ενεργοποιηθεί το άρθρο 20, παράγραφος 4 του Καταστατικού που ορίζει ότι η Κεντρική Επιτροπή με πλειοψηφία 50%+1 ψήφο μπορεί να καθαιρέσει τον πρόεδρο. Η καθαίρεση αυτή μπορεί στη συνέχεια να επικυρωθεί από έκτακτο συνέδριο. Οπως ήταν αναμενόμενο, ο Τσακαλώτος αλλά και ο Νίκος Φίλης αντέδρασαν έντονα και δεν αποδέχθηκαν τέτοιου είδους χαρακτηρισμούς και προτάσεις. «Δεν θέλω να μας κατηγορήσουν ότι θέλουμε να ανατρέψουμε ένα πολιτικό αποτέλεσμα με διοικητικά μέτρα», φέρεται να είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών. «Αρα παραδέχεσαι ότι έχεις τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις, σε ικανοποιούν πλήρως και τον αποδέχεσαι ως αρχηγό», ήταν η απάντηση που εισέπραξε. Ακολούθησε χαμός από τους αυτόκλητους «σωματοφύλακες» του Τσακαλώτου (που οι σκληροί συριζαίοι αποκαλούν «Ευκλειδίτσες»). Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό παρασκήνιο πραγματοποιήθηκε στο προσκήνιο η συνάντηση Κασσελάκη – Φίλη την Τετάρτη στη Βουλή (προτού ο νέος πρόεδρος ταξιδέψει στην Κύπρο επιδεικνύοντας το μαύρο ρολόι Santos de Cartier αξίας 9.250 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), σύμφωνα με την ιστοσελίδα του γνωστού οίκου. «Ενότητα» ζήτησε ο Κασσελάκης από τον Φίλη. «Η ενότητα θα προκύψει από τη συμπεριφορά όλων των πλευρών», απάντησε ο πρώην υπουργός.

Θα ήταν λάθος αν υποθέταμε ότι οι αντιδράσεις απέναντι στον Κασσελάκη περιορίζονται σε κάποιους «σκληρούς». Για παράδειγμα, ο πάντοτε μετριοπαθής Σωτήρης Βαλντέν, μέλος της Γραμματείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σε άρθρο του στο tvxs εξερράγη γράφοντας ότι ο «εισβολέας» Κασσελάκης είναι «πολιτικό ufo». «Ντρεπόμαστε να δηλώσουμε ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε. Παρ’ όλα αυτά, οι αντιφρονούντες δεν έχουν πολλές ελπίδες. Μιλούν αόριστα για αποχώρηση μετά το συνέδριο ή μετά τις ευρωεκλογές, αλλά δεν έχουν αυταπάτες. «Η διάσπαση απαιτεί ηγεσία και ηγεσία δεν έχουμε». Το συνέδριο (αν γίνει) αποκλείεται να το ελέγξουν ο Τσακαλώτος και ο Σκουρλέτης καλύτερα από τον Παππά και τον Πολάκη. Τα περισσότερα στελέχη (κορυφαία ή μεσαία) θέλουν να διατηρήσουν το μικρό στασίδι τους στην «εκκλησία» του ΣΥΡΙΖΑ. Γνωρίζουν ότι η επιλογή που έχουν είναι ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο σπίτι τους. Αριστερό κόμμα με αξιώσεις δεν μπορεί να σταθεί στο σημερινό τοπίο, όπου «κυριαρχεί η απολιτικοποίηση» (και η πανευρωπαϊκή εξαΰλωση της Αριστεράς). Ελάχιστοι από τους 47 βουλευτές θα ρισκάρουν τον μισθό τους. Αλλωστε οι 44 από τους 47 ήταν παρόντες (εξαιρούνται οι τρεις δικαιολογημένα απόντες) στην παρθενική ομιλία του αρχηγού την Πέμπτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Μιθριδατισμός

Οταν ο Τσίπρας έκανε κυβέρνηση με τον Βαρουφάκη και τον Καμμένο, ο Τσακαλώτος και ο Φίλης δεν αντιλήφθηκαν ότι η αριστερή ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ ξεθωριάζει δίνοντας τη θέση της στον οπορτουνισμό και στον λαϊκισμό; Η απάντηση είναι ότι ασφαλώς αντιλαμβάνονταν τη διολίσθηση αυτή, αλλά τη συγχωρούσαν μπροστά στα «οφέλη για τον λαό». Μάλλον επικράτησε στον ΣΥΡΙΖΑ ένα είδος Μιθριδατισμού, που κορυφώθηκε το 2023 όχι μόνο με την επιλογή του ράπερ Μιθριδάτη για τον Νότιο Τομέα της Αθήνας (δεν εξελέγη), αλλά και με την επιλογή Κασσελάκη για το Επικρατείας (και την ηγεσία). Το πιθανότερο είναι, λένε οι ρεαλιστές, ότι οι επιφανείς του κόμματος, όπως αποδέχθηκαν όλες τις μπλόφες του Τσίπρα, έτσι θα συνηθίσουν και τον Κασσελάκη. Εδώ κοτζάμ ναύαρχος, ο Βαγγέλης Αποστολάκης, έγινε ακόλουθος του Στέφανου. Οι βουλευτές θα κολλήσουν; Το δόγμα της Σίας Αναγνωστοπούλου («η εκλογή είναι σεβαστή αλλά δεν είναι λευκή επιταγή», όπως λέει στους συνομιλητές της) μάλλον είναι μια καλή φόρμουλα για να διατηρήσουν όλοι με αξιοπρέπεια μια θέση στο ίδιο κόμμα.

Αλλωστε, οι περισσότεροι αντιφρονούντες αποδέχονται στις ιδιωτικές συζητήσεις τους ότι ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ του 18% είναι πολύ μεγάλος για να είναι πλειοψηφική συνιστώσα ο παλιός Συνασπισμός του 4%. Η ελληνική οικονομική κρίση (μαζί με τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία) μπορεί να μετακίνησε το πολιτικό Κέντρο αρκετά μίλια αριστερά, όπου συνάντησε τον Τσίπρα, αλλά η ομαλοποίηση και η κανονικότητα (σε συνδυασμό με τον πολακισμό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) έσπρωξε το κέντρο ξανά στη θέση του. Ο Τσίπρας άρχισε ανόρεχτα να τρέχει πίσω από το Κέντρο, αλλά δεν κατάφερε να το φτάσει. Ο Κασσελάκης λέει με νόημα στους συνομιλητές του ότι το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει πως το κόμμα εκφράζει «και το Κέντρο και την Αριστερά». Οι εχθροί του, βέβαια, απαντούν ότι, όπως δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις, ο ίδιος δεν μπορεί να εκφράσει ούτε την Αριστερά ούτε το Κέντρο. Ιδωμεν. Ο χρόνος μετράει για όλους επάνω στο ταπεινό αριστερό ρολόι Cartier, που επίσης φοράει ο Κρίστιαν Μπέιλ. Ο ηθοποιός που ενσάρκωσε το επαναστατικό πρότυπο του Κασσελάκη, τον πλούσιο αλλά εξεγερμένο Μπάτμαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή