Με τρίτο γύρο την ευρωκάλπη

Με τρίτο γύρο την ευρωκάλπη

Οι υπολογισμοί για τις περιφέρειες που απομένουν και ο σχεδιασμός με ορίζοντα τον Ιούνιο του 2024

4' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το βλέμμα στον σημερινό δεύτερο γύρο της αναμέτρησης για την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά κυρίως στην «επόμενη ημέρα», καθώς οι υφιστάμενοι πολιτικοί συσχετισμοί με την πολιτική ηγεμονία της Ν.Δ., τα μικρά βήματα του ΠΑΣΟΚ προς τα εμπρός και την καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί, κινούνται τα κόμματα, αφού στον ορίζοντα βρίσκεται ήδη η επόμενη κάλπη, δηλαδή οι ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου.

Το Μέγαρο Μαξίμου, η Κουμουνδούρου και η Χαριλάου Τρικούπη εστιάζουν κατά κύριο λόγο στις έξι περιφέρειες στις οποίες δεν υπήρξε νικητής την προηγούμενη Κυριακή και στις μεγάλες εκκρεμότητες των δήμων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Παρότι διακηρυγμένος στόχος της Ν.Δ. παραμένει το «13 στα 13», συγκλίνουσες πληροφορίες από τα κομματικά στρατόπεδα αναφέρουν πως η Ν.Δ. φαίνεται πως κλειδώνει τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Βορείου Αιγαίου, όπου ο κ. Αλκιβιάδης Στεφανής έχει κερδίσει έδαφος από την ύφεση των μεταναστευτικών πιέσεων. Αντιθέτως, ορατός είναι ο κίνδυνος να χαθούν οι περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας και των Ιονίων Νήσων, όπου πάντως η μάχη θα διεξαχθεί μεταξύ του επίσημου υποψηφίου και του «αντάρτη» της Ν.Δ., ενώ ντέρμπι χαρακτηρίζεται η αναμέτρηση στη Θεσσαλία μεταξύ του κ. Αγοραστού και του κ. Κουρέτα, ο οποίος στηρίζεται από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Ως εκ τούτου, ακόμη και στο χειρότερο σενάριο της απώλειας των τριών τελευταίων περιφερειών, όπως αναγνωρίζεται, η κυβέρνηση θα έχει το ισχυρό αφήγημα ότι από τις 13 περιφέρειες της χώρας ηττήθηκε από υποψήφιο άλλου κόμματος μόνο σε μία και μάλιστα από τις συνασπισμένες δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Η εικόνα κυριαρχίας της Ν.Δ. δεν είναι δυνατόν να ανατραπεί ούτε από την έκβαση της μάχης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς ο κ. Μπακογιάννης εκτιμάται πως θα επικρατήσει –πιθανότατα με σχετική άνεση– ενώ τυχόν νίκη του κ. Αγγελούδη δεν μπορεί να πιστωθεί πλήρως στο ΠΑΣΟΚ.

Υπό το ανωτέρω πρίσμα, τα κομματικά επιτελεία εστιάζουν ήδη και στην επόμενη ημέρα, με τη Ν.Δ. να ρίχνει το βάρος της στην προώθηση μεταρρυθμίσεων για τις οποίες είχε δεσμευθεί προεκλογικά και σε ένα βαθμό «επισκιάστηκαν» από τις θερινές φυσικές καταστροφές και τη μάχη της κάλπης. Ειδικότερα, έως το τέλος του χρόνου στόχος είναι να ψηφιστούν:

• O νόμος Κεραμέως για τις διοικήσεις των φορέων του Δημοσίου, στον οποίο σύμφωνα με πληροφορίες δεν πρόκειται να υπάρξουν περαιτέρω αλλαγές παρά τις επιφυλάξεις υπουργών σε επιμέρους σημεία. Στόχος του Μαξίμου είναι μέχρι τα μέσα του 2024 για πρώτη φορά τα νοσοκομεία να αποκτήσουν διοικητές σχετικούς με το αντικείμενο.

• Ο νόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την επαγγελματική κατάρτιση από τον Κυριάκο Πιερρακάκη.

Παρότι στο τέλος του έτους αναμένεται υπερπλεόνασμα κοντά στο 1 δισ., το πιθανότερο είναι να «επιστραφεί» μόνο μέρος του και αυτό σχεδόν αποκλειστικά στα ευάλωτα νοικοκυριά.

• Η μεταρρύθμιση στο ΕΣΥ, που θα εισηγηθεί ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ως συνέχεια των σημειακών παρεμβάσεων για το ΕΚΑΒ και την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων.

• Το νομοσχέδιο Φλωρίδη για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης.

Μέτρα στήριξης

Η έμφαση στις μεταρρυθμίσεις δεν συνιστά μόνο υλοποίηση των προγραμματικών εξαγγελιών της κυβέρνησης. Κρίνεται και ως ισχυρό αντίβαρο στην επιβεβλημένη, εν πολλοίς, επιλογή να τερματιστούν οι πολιτικές οριζόντιας στήριξης των πολιτών, με μέτρα όπως τα μάρκετ pass και η επιδότηση του πετρελαίου στην αντλία, που ήταν αναγκαίες αρχικά λόγω κορωνοϊού και εν συνεχεία εξαιτίας των παρενεργειών του πολέμου στην Ουκρανία: Παρότι με τα υφιστάμενα δεδομένα στο τέλος του έτους αναμένεται υπερπλεόνασμα που θα προσεγγίσει το 1 δισ., το πιθανότερο είναι να «επιστραφεί» μόνο μέρος του και αυτό σχεδόν αποκλειστικά στα ευάλωτα νοικοκυριά. Η επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Κωστή Χατζηδάκη η χώρα να κινηθεί με προσεκτικό τρόπο στο οικονομικό πεδίο σχετίζεται άμεσα με το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί: Πρώτον, θεωρείται απαραίτητο να μη σταλούν λάθος μηνύματα προς τις αγορές ενόψει των επερχόμενων αξιολογήσεων αρχικά από τη S&P και εν συνεχεία από τη Fitch. Δεύτερον, συνυπολογίζονται πιθανοί κίνδυνοι από την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και, τρίτον, αποφασίστηκε να υπάρχουν «διαθέσιμα» στα ταμεία του κράτους για το ενδεχόμενο νέας φυσικής καταστροφής.

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Εάν οι επόμενοι μήνες είναι για τη Ν.Δ. κατά κύριο λόγο «κοινοβουλευτικοί», ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα δώσουν με ορίζοντα τις ευρωεκλογές τη δική τους μάχη. Είναι προφανές πως σε δυσχερέστερη θέση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μετά την εκλογή του Στ. Κασσελάκη στην ηγεσία βιώνει ένα βαθύτατο ρήγμα και έχει μπροστά του σειρά από σκοπέλους με βασικότερο το συνέδριο, που είναι άγνωστο πότε και υπό ποιους όρους θα διεξαχθεί, με πολλούς να προεξοφλούν τη διάσπαση πριν ή αμέσως μετά τη νέα εκλογική αναμέτρηση του προσεχούς Ιουνίου. Oμως και το ΠΑΣΟΚ παρά τη συντεταγμένη πορεία του έχει πλέον το στοίχημα όχι τόσο να «προσπεράσει» εκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να επιτύχει ποσοστά που θα ξεπερνούν καθαρά το 15%, ώστε να στείλει το μήνυμα πως μπορεί να αναδειχθεί σε εναλλακτικό πόλο εξουσίας. Αντιθέτως, το διακύβευμα για τη Ν.Δ. είναι μικρότερο: Οι ευρωεκλογές θεωρούνται παραδοσιακά αναμέτρηση στην οποία κυριαρχεί η χαλαρή ψήφος, που δεν ευνοεί τα κόμματα εξουσίας. Επίσης, ο πήχυς της δεν μπορεί να είναι άλλος από το 33% των ευρωεκλογών του 2019. Υπενθυμίζεται πως με αυτό το ποσοστό ένα μήνα αργότερα η Ν.Δ. «ανέβηκε» στο 39%, διασφαλίζοντας άνετα την πρώτη της τετραετία στη διακυβέρνηση της χώρας.

Το «αποτύπωμα» των Περιφερειακών

Οι επιδόσεις των υποψηφίων περιφερειαρχών με κομματική στήριξη το 2019 και το 2023 και ο συσχετισμός με τις εθνικές κάλπες του Ιουνίου. 

Με τρίτο γύρο την ευρωκάλπη-1

Αναγωγή εκλογικής επιρροής ανά κόμμα στις Περιφερειακές Εκλογές 2023-2019

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ 2023 – 49,3%

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ 2019 – 43,6%

ΣΥΡΙΖΑ 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ 2023 – 12,7%

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ 2019 – 19%

ΠΑΣΟΚ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ 2023 – 12,4%

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ 2019 – 13%

ΚΚΕ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ 2023 – 10%

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ 2019 – 6,9%

ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ / Χ.Α.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ 2023 – 0,7%

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ 2019 – 3,6%

Αναφέρονται τα κοινοβουλευτικά κόμματα σύμφωνα με την εκλογική δύναμη στον πρώτο γύρο των υποψηφίων που υποστήριξαν. Στις κοινές στηρίξεις γίνεται επιμερισμός σύμφωνα με την εκλογική δύναμη των κομμάτων: α) Στις βουλευτικές εκλογές Ιουνίου 2023 για τις Περιφερειακές 2023 και β) στις Ευρωεκλογές 2019 που είχαν διεξαχθεί την ίδια ημέρα με τις Περιφερειακές Εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή