Με… νεοϋορκέζικο άρωμα, με έντονη τη «σκιά» του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του Αλέξη Τσίπρα, συγκαλείται σήμερα στις 17:00 η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σε μια συνεδρίαση η οποία αναμένεται να ανοίξει για πρώτη φορά μετά την εκλογή Κασσελάκη τον διάλογο για τον «οδικό χάρτη» που θα ακολουθήσει το κόμμα με ορίζοντα τη διενέργεια του Συνεδρίου.
Μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να μη δώσει το φυσικό παρών στη συνεδρίαση μιας και θα συνδεθεί μέσω βιντεοκλήσης από τις ΗΠΑ, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποφύγει τις έντονες ενστάσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, οι οποίες έχουν εκδηλωθεί με σαφήνεια το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Κι αν για την «Ομπρέλα» το ζήτημα της άμεσης πραγματοποίησης του Συνεδρίου αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί την πιο «επείγουσα» προτεραιότητα, τα μηνύματα της ηγεσίας μετά το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών επαναφέρουν στο επίκεντρο το θέμα των «προοδευτικών συνεργασιών» και ειδικά την προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ.
Η «σκιά» του ΠΑΣΟΚ
Την αρχή είχε κάνει ο Χρήστος Σπίρτζης με την πρόταση περί «ενοποίησης» των δύο κομμάτων και κατόπιν με την ευθεία αναφορά σε «κοινό ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές».
Σημειώνεται ότι πηγές από την Κουμουνδούρου ανέφεραν την επομένη των εκλογών πως «αποδείχθηκε ότι η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων όπου επιτεύχθηκε λειτούργησε πολλαπλασιαστικά δημιουργώντας μια τεράστια δυναμική που συνέτριψε τις δυνάμεις της συντήρησης».
Στο κάδρο έμπαινε άμεσα και το ΠΑΣΟΚ, με τους κύκλους από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τονίζουν ότι «το ζητούμενο είναι το ΠΑΣΟΚ και οι άλλες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου να αφήσουν τις κοντόφθαλμες λογικές της κομματικής περιχαράκωσης και να αντιληφθούν το διακύβευμα της εποχής». Μάλιστα, απέδιδαν αλαζονεία στον κ. Ανδρουλάκη και υποδέχθηκαν με θέρμη τις δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου το βράδυ των αποτελεσμάτων.
Σήμερα, πάντως, το θέμα επανήλθε εμφατικά με στελέχη διάφορων «προελεύσεων» να αφήνουν πίσω τους «ήπιους προεκλογικούς τόνους» και να ανοίγουν εκ νέου τα «εσωτερικά» του ΣΥΡΙΖΑ στις δημόσιες παρεμβάσεις τους.
Ο Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στο OPEN, εξέφρασε ξανά τη θέση ότι «στα πιο τρελά όνειρα και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, κυβέρνηση δεν διεκδικούν», αν επιλέξουν να ακολουθήσουν «χωριστούς» δρόμους.
Εσωτερικά «καρφιά» σε Σπίρτζη
Από την άλλη, ο Κώστας Ζαχαριάδης ξεκαθάρισε στον ΣΚΑΪ ότι «δεν μπορεί να διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και να κάνει κοινό ψηφοδέλτιο με το ΠΑΣΟΚ», λέγοντας, μάλιστα, ότι «δεν μπορεί να διαλυθεί το κόμμα που ψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών». Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαριάδη «οι δύο χώροι (σ.σ. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) έχουν τη δική τους διαδρομή, τη δική τους ιστορία και τη δική τους ύπαρξη, και υπάρχει λόγος. Δεν ξέρω γιατί ο κ. Σπίρτζης λέει για κοινά ψηφοδέλτια, νομίζω ότι είναι κάτι βιαστικό».
Ο Διονύσης Τεμπονέρας, από την πλευρά του, ερωτηθείς για το αν υπάρχει πιθανότητα μετακίνησής του από τον ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ, ήταν σαφής: «Ούτε παζαρεύω τις αξίες και τις ιδέες και τις αρχές μου, ούτε έρχομαι σε καμιά απευθείας συναλλαγή. Παλεύουμε για αξίες, οράματα και ιδανικά της Αριστεράς. Εκεί τοποθετώ πολιτικά τον εαυτό μου, άρα, υπό την έννοια αυτή, τέτοιο ενδεχόμενο, όχι, δεν υπάρχει κανένα απολύτως».
Πιο αιχμηρός ήταν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης αναφέροντας στην ΕΡΤ ότι«η άποψη Σπίρτζη βοηθάει τον κ. Ανδρουλάκη ο οποίος εργάστηκε για να μην υπάρχει προοδευτική συνεργασία στον πρώτο γύρο που ο Τσίπρας έλεγε πάμε να κάνουμε κοινή προοδευτική κυβέρνηση».
Αναφορές για επεισόδιο μεταξύ Πολάκη-Χαρίτση και η απάντηση της Κουμουνδούρου
Την ίδια στιγμή, το πρωί της Τετάρτης έγινε λόγος για έντονη κόντρα και επεισόδιο μεταξύ του Παύλου Πολάκη και του Αλέξη Χαρίτση στο πλαίσιο της ΕΠΕΚΕ των τομεαρχών του κόμματος. Πηγές της Κουμουνδούρου, λίγη ώρα αργότερα, πάντως, έσπευσαν να χαρακτηρίσουν τα δημοσιεύματα αυτά «επιστημονική φαντασία» τονίζοντας ότι «όχι μόνο δεν υπήρξε κανένα επεισόδιο, αλλά όλοι όσοι ήταν πραγματικά παρόντες, μιλούν για τον άψογο συντονισμό του Παύλου Πολάκη και την υπεύθυνη και εποικοδομητική στάση όλων των συμμετεχόντων και βεβαίως του Αλέξη Χαρίτση».
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι ο κ. Κασσελάκης κατά τη συνεδρίαση της Π.Γ. «θα παρουσιάσει τον οδικό χάρτη μέχρι το συνέδριο, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάγκη ανανέωσης και ανασυγκρότησης του κόμματος» και ότι θα προωθήσει το τρίπτυχο «ενότητα – πρόταση – δράση» ως κεντρική «γραμμή» του κόμματος.
Ο απόηχος της παρέμβασης Τσίπρα για το Μεσανατολικό
Το πρωί της Τετάρτης, κι ενώ η παγκόσμια ειδησεογραφία μετέδιδε τις τραγικές εικόνες από την επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας παρενέβη μέσω ανάρτησής του στα social media σχολιάζοντας ότι «η ηγεσία της Ε.Ε. είναι αδιανόητο να είναι απλά θεατής ενός φαύλου κύκλου βίας που επιδεινώνεται καθημερινά». Μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι «αυτές τις κρίσιμες ώρες είμαστε με τους αμάχους, ανεξάρτητα από τη θρησκεία και την εθνικότητά τους».
Η παρέμβαση Τσίπρα, όπως ήταν φυσικό, άνοιξε νέο κύκλο συζητήσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, είναι γνωστό πως η προσωπικότητα του πρώην ηγέτη του κόμματος χαίρει σεβασμού και αναγνώρισης ακόμα και από πτέρυγες που του είχαν ασκήσει έντονη κριτική στη διάρκεια της προεδρίας του. Μάλιστα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», στελέχη προερχόμενα από τη «σημερινή» εσωκομματική αντιπολίτευση σχολίαζαν ότι ο πρώην και όχι ο νυν πρόεδρος του κόμματος ήταν αυτός που πήρε θέση μετά τη χθεσινοβραδινή αιματηρή επίθεση. Αναδείκνυαν, δηλαδή, το γεγονός ότι ο κ. Κασσελάκης δεν έχει τοποθετηθεί προσωπικά για το λουτρό αίματος στη Γάζα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός του ΣΥΡΙΖΑ (τόσο στην «Ομπρέλα» και τη νεολαία του κόμματος, όσο και ευρύτερα) έχει εκδηλωθεί δυσαρέσκεια για τον τρόπο με τον οποίο το κόμμα τοποθετείται στο Μεσανατολικό, με αφορμή ιδιαίτερα την πρώτη ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ την ημέρα της έναρξης των εχθροπραξιών στη Γάζα, πριν από 10 ημέρες.
Πάντως, αναφορικά με τη χθεσινή επίθεση, το κόμμα εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση στην οποία αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καταδικάζει απερίφραστα τον μεταδιδόμενο από τα ΜΜΕ βομβαρδισμό νοσοκομείου στην Γάζα από το Ισραήλ με εκατοντάδες νεκρούς, ο οποίος συνιστά έγκλημα πολέμου».