ΣΥΡΙΖΑ: Οι αιχμές από το Βερολίνο, το… AstraZeneca και οι νέες ασκήσεις ισορροπίας

ΣΥΡΙΖΑ: Οι αιχμές από το Βερολίνο, το… AstraZeneca και οι νέες ασκήσεις ισορροπίας

Τα «βέλη» Τσίπρα σε Κασσελάκη, το «κήρυγμα» Πολάκη για την απόσυρση του εμβολίου και το διακριτό στίγμα του Τεμπονέρα

5' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την εσωκομματική ανακωχη ενόψει ευρωεκλογών, η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς τις κάλπες της 9ης Ιουνίου δεν θα είναι ανέφελη. Αυτό διαφάνηκε ήδη από την υπόθεση Παπανώτα, πριν καν παρουσιαστεί το ευρωφοδέλτιο του κόμματος. Αυτό καθίσταται ακόμη πιο σαφές από τις αντιδράσεις κορυφαίων στελεχών στη φράση Κασσελάκη περί «υπουργών που σκοτώνουν παιδιά». Την ίδια στιγμή, το πολιτικά διακριτό στίγμα του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επανήλθε κριτικά μιλώντας στο Eurojam 2024, η επιθετική παρέμβαση Πολάκη για το εμβόλιο της ΑstraΖeneca, καθώς και η επαναφορά της πρότασης περί «Μετώπου Δημοκρατίας» από τον Διονύση Τεμπονέρα, αναδεικνύουν τις διαφορετικές οπτικές που εξακολουθούν να συνυπάρχουν εντός της Κουμουνδούρου. 

Ο νέος «υπερασπιστής» του προέδρου

«Πατριδοκάπηλοι υπάρχουν πάρα πολλοί… Κάποιοι που το παίζουν πατριώτες και θρησκευόμενοι συγκαλύπτουν εγκλήματα. Κυριολεκτικά εγκλήματα. Πάνε και φιλάνε τα χέρια μέσα στο Πάσχα, αλλά ψηφίζουν και συγκαλύπτουν υπουργούς που σκοτώνουν παιδιά». Αυτή η φράση του Στέφανου Κασσελάκη προκάλεσε αντιδράσεις εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, με τον Χρήστο Σπίρτζη να αναφέρει ότι «οι δηλώσεις αυτές δεν βοηθούν τη Δημοκρατία» και με τον πρώην γραμματέα του κόμματος Γιώργο Βασιλειάδη να σχολιάζει ότι ο ίδιος αποφεύγει «τις λεκτικές ακρότητες».

Τη δήλωση Κασσελάκη, πάντως, υπερασπίστηκαν τόσο ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος έκανε λόγο για «παραλείψεις των υπουργών που σκότωσαν τα παιδιά», όσο και ο νεοαφιχθείς στο «στρατηγείο» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αρης Σπηλιωτόπουλος, που υποστήριξε πως η δήλωση Κασσελάκη παρερμηνεύτηκε σκόπιμα. «Το “σκοτώνει” είναι μια φράση που σε έναν προφορικό λόγο την λες για την αμέλεια ή και θετικά. Δεν έχετε ακούσει νέα παιδιά να λένε “αυτό το παγωτό σκοτώνει”;» είπε χαρακτηριστικά ο άλλοτε υπουργός της Ν.Δ. μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης. Για παρερμηνεία των λεγομένων του Στέφανου Κασσελάκη από την κυβέρνηση έκανε λόγο και η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Βούλα Κεχαγιά. Αξίζει να σημειωθεί, όπως επισήμανε σήμερα η «Κ», πως ο κ. Κουρουμπλής, ο οποίος υπερασπίστηκε τη δήλωση Κασσελάκη, είχε διαγραφεί από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2021, διότι είχε μιλήσει και αυτός για «δολοφόνους» της Ν.Δ. με αφορμή τότε την έκθεση Τσιόδρα – Λύτρα για την πανδημία. 

«Βέλη» από Τσίπρα

Ως βέλη με αποδέκτη τον Στέφανο Κασσελάκη εξελήφθησαν από πολλούς τα λόγια που χρησιμοποίησε χθες ο Αλέξης Τσίπρας από την εκδήλωση Eurojam 2024 στο Βερολίνο. «Καθημερινά βλέπουμε πολίτες που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην εθνική και την ευρωπαϊκή πολιτική να κινούνται από την αποχή, στην αντιπολιτική, στην ακροδεξιά. Πρέπει να καταστήσουμε σαφές πως η απάντηση δεν είναι η αντιπολιτική. Ούτε η μετα-πολιτική, που επικεντρώνεται στο να “γίνεσαι viral”, αντί να κινητοποιείς τους πολίτες στη βάση προοδευτικών πολιτικών. Στόχος μας πρέπει να είναι να φέρουμε τους πολίτες πιο κοντά στην πολιτική και την πολιτική πιο κοντά στους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας είχε υπογραμμίσει από το Forum των Δελφών, πριν από μερικές εβδομάδες, ότι «δεν είναι μόνο το TikTok πολιτική», ενώ στο ενδιάμεσο είχε δώσει το «παρών» στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος.

Πολάκης εναντίον Ηλιόπουλου, Ξανθού και… Τσίπρα για το AstraZeneca

Αρωμα Τσίπρα έχει, πάντως, και η νέα κόντρα που έχει προκύψει μεταξύ του Παύλου Πολάκη και της Νέας Αριστεράς, με αφορμή της απόσυρση του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca. Ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, με ανάρτησή του, επανέφερε το θέμα της πανδημίας. «Οταν έλεγα πως έπρεπε να εμβολιαστούν οι άνω των 60 και οι ευπαθείς ομάδες, όταν έλεγα πως δεν έπρεπε να ανοίξει η πλατφόρμα για το AstraZeneca για όλες τις ηλικίες, γιατί παρουσιάζει συχνά θρομβώσεις ως επιπλοκές, ποιος είχε δίκιο;», ανέφερε ο κ. Πολάκης σε μια «άσκηση αυτοδικαίωσης», στο πλαίσιο της οποίας επιτέθηκε στους πρώην συντρόφους του, Ανδρέα Ξανθό και Νάσο Ηλιόπουλο, αλλά και στον Αλέξη Τσίπρα («πίστευε πως υπάρχει “καθαρή επιστήμη” που πρέπει να την ακολουθούμε πιστά όλοι και να “βάζουμε πλάτη” και όχι κατευθυνόμενη γνώση από το κέρδος των πολυεθνικών του φαρμάκου»).

Στην ανάρτηση Πολάκη απάντησε ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος, λέγοντας ότι «αυτή η συζήτηση παγκοσμίως είναι προνομιακή για δυνάμεις της άκρας Δεξιάς», κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, «ο Παύλος Πολάκης ακόμα και σήμερα αρνείται να το αποδεχτεί». Ενδιαφέρον έχει και η ακόλουθη αναφορά του κ. Ηλιόπουλου καθώς και η στίξη της: «Ο τρόπος με τον οποίο επιτίθεται (σ.σ. ο Παύλος Πολάκης) όχι μόνο σε αντιπάλους, αλλά ακόμα και σε ανθρώπους που υποτίθεται ότι είναι ακόμα στο ίδιο κόμμα (;), αποτελεί ένα στοιχείο παρακμής και εκφυλισμού». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε με νέα ανάρτηση κάνοντας λόγο για «επιστημονικές αθλιότητες και πολιτικές γελοιότητες», ενώ επιστράτευσε την επιχειρηματολογία περί «αποστατών» λέγοντας πως «εκφυλισμός είναι να χάνεις σε εσωκομματικές εκλογές και να φεύγεις κρατώντας τις έδρες».

Διακριτό στίγμα από Τεμπονέρα

Την ίδια στιγμή, ο Διονύσης Τεμπονέρας, με άρθρο του στην ΕΦΣΥΝ, επαναφέρει στο προσκήνιο την πρόταση περί συγκρότησης ενός «Μετώπου Δημοκρατίας απέναντι στη Δεξιά», αναφερόμενος, μάλιστα, στην πολυσυζητημένη εκδήλωση του Φεβρουαρίου, στην οποία συνυπήρξε στο ίδιο πάνελ με τον Μανώλη Χριστοδουλάκη του ΠΑΣΟΚ και την Εφη Αχτσιόγλου της Νέας Αριστεράς. Ο κ. Τεμπονέρας σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι, παρά την «έντονη φθορά» της κυβέρνησης, «δεν αμφισβητείται η πρωτοκαθεδρία» της Νέας Δημοκρατίας και ότι «τα κόμματα της Κεντροαριστεράς διαγκωνίζονται για τη δεύτερη και τρίτη θέση σε καθεστώς κατακερματισμού και πολυδιάσπασης» – προσέγγιση αρκετά διαφορετική από το κλίμα «ανατροπής» που καλλιεργεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. 

Σύμφωνα με τον κ. Τεμπονέρα, «τα προοδευτικά κόμματα, οι πάσης φύσεως συλλογικότητες, η “κοινωνία των πολιτών” οφείλουν να αντιληφθούν ότι έχει έρθει η ώρα να ξεπεράσουν τις υφιστάμενες κομματικές περιχαρακώσεις που έχουν (…) και να επιβάλουν πρωτοβουλίες δημοκρατικής ανασύνθεσης και αντεπίθεσης “από τα κάτω”». Σημειώνεται ότι ο κ. Τεμπονέρας σε χθεσινή του παρέμβαση στο OPEN, κληθείς να τοποθετηθεί για τη δήλωση Κασσελάκη ότι το «ΝΑΤΟ αποτελεί μια ιερή αμυντική συμμαχία», σημείωσε ότι οι συνεδριακές αποφάσεις του κόμματος «δεν μιλάνε ούτε για ιερές ούτε για ανίερες συμμαχίες». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κείμενο Τεμπονέρα στην ΕΦΣΥΝ αποτέλεσε αφορμή για ορισμένους σκληροπυρηνικούς οπαδούς της νέας ηγεσίας να επαναφέρουν το αφήγημα των «υπονομευτών», με χαρακτηριστική την περίπτωση του Νίκου Καρανίκα ο οποίος κατηγόρησε τον Διονύση Τεμπονέρα ότι «αναπολεί την υπονόμευση του προέδρου». Την ίδια στιγμή, πάντως, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», οι κινήσεις Τεμπονέρα παρακολουθούνται τακτικά τόσο από στελέχη που παρέμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις διαφωνίες τους με την ηγεσία, όσο και από στελέχη που έχουν αποχωρήσει. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT