Ασβεστες βεντέτες στο «ρινγκ» της Κεντροαριστεράς

Ασβεστες βεντέτες στο «ρινγκ» της Κεντροαριστεράς

Αντεπίθεση από την Κουμουνδούρου σε ΠΑΣΟΚ, Χαρίτση και Αχτσιόγλου. Τα στοιχήματα και οι δυσκολίες για τη Νέα Αριστερά

5' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναθερμαίνεται λιγότερο από 50 ημέρες πριν από την ευρωκάλπη της 9ης Ιουνίου η άσβεστη «βεντέτα» ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς, με αφορμή την υπόθεση Παπανώτα, αλλά με το βλέμμα επί της ουσίας στραμμένο στο κεντροαριστερό εκλογικό ακροατήριο.

Την ίδια στιγμή, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κορυφώνει την επιθετική ρητορική κατά του ΠΑΣΟΚ, την ώρα που Ανδρουλάκης και Χαρίτσης αποπειρώνται κεντροαριστερή «ρελάνς» βάζοντας στο στόχαστρο τον Στέφανο Κασσελάκη. 

Διπλή επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά

Η διπλή επίθεση σε Νέα Αριστερά και ΠΑΣΟΚ στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου καθιστά σαφές ότι πρόθεση της Κουμουνδούρου στην πορεία προς τις ευρωεκλογές είναι να αποδείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τον μοναδικό προοδευτικό πόλο του πολιτικού συστήματος που «κάνει ουσιαστική αντιπολίτευση στη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν πηγές του κόμματος την Κυριακή. 

Η συνέντευξη της Εφης Αχτσιόγλου σε πρωινή εκπομπή στο MEGA, η οποία είχε ως κεντρική αιχμή τη «σεξιστική δήλωση» του Δημήτρη Παπανωτα και στην οποία η βουλευτής της Νέας Αριστεράς αφιέρωσε μεγάλο μέρος ασκώντας κριτική στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αναγνώσθηκε από την Κουμουνδούρου, όπως λένε, ως ένα ακόμη δείγμα της «εμμονής» των αποχωρησάντων του Νοεμβρίου με τον Στέφανο Κασσελάκη. Οπως ανέφεραν πηγές της Κουμουνδούρου, «γίνεται πλέον φανερή και η πρόθεση, αλλά και η επιδίωξη (σ.σ. των στελεχών της Νέας Αριστεράς), να στηρίξουν μια παραπαίουσα και διεφθαρμένη κυβέρνηση». Σημειώνεται ότι το αφήγημα των «υπονομευτών» και των «αποστατών που έκλεψαν τις έδρες του κόμματος» εξακολουθεί να λειτουργεί καταλυτικά για τη σκληροπυρηνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ανάλογες αντιδράσεις προκάλεσε και η συνέντευξη του Αλέξη Χαρίτση στην «Κ», στην οποία ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς εκτίμησε ότι «το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ έχει χαθεί οριστικά» και πως ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εκείνος «ο οποίος ενέπνευσε και τον οποίο οι πολίτες εμπιστεύθηκαν για τη διακυβέρνηση της χώρας». Από την Κουμουνδούρου προσπαθούν να αξιοποιήσουν προς όφελος τις επιθέσεις των άλλοτε συντρόφων τους, αλλά και τις επιθέσεις που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, για να τονώσουν το αφήγημα ότι οι εν λόγω δυνάμεις «κάνουν πλάτες» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για να εξασφαλίσουν την εκλογική τους επιβίωση. Ταυτόχρονα, ο Νίκος Ανδρουλάκης θέτει ως στόχο τη δεύτερη θέση για το ΠΑΣΟΚ, προτάσσοντας τη «σοβαρότητα και τη χρησιμότητα του ΠΑΣΟΚ» από τη μία, με τον «ευχάριστο διασκεδαστή» Κασσελάκη από την άλλη, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο MEGA. 

Ο ρόλος Τσίπρα και το νέο εκλογικό ακροατήριο

Πάντως, στη φαρέτρα του Στέφανου Κασσελάκη εντάσσεται πλέον και το «παρών» του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου την Παρασκευή. Μάλιστα, το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν αρκέστηκε σε μια διεκπεραιωτική παρουσία, αλλά ανέβηκε στο βήμα και χαιρέτισε όλους τους υποψηφίους, εκλαμβάνεται από την Κουμουνδούρου ως ένας ουσιαστικός συμβολισμός συσπείρωσης και ενότητας, παρά τις εκπεφρασμένες ενστάσεις του τέως πρωθυπουργού («η πολιτική δεν είναι μόνο TikTok») με τη νέα ηγεσία. Στελέχη, πάντως, που δεν ανήκουν στη νέα ηγετική ομάδα εκτιμούν ότι η κίνηση Τσίπρα «αγγίζει» μεν κυρίως τη βάση, χωρίς να απαλείφει υπαρκτές διαφορετικές οπτικές και ενστάσεις με την ηγεσία Κασσελάκη.

Οπως και να έχει, κάπως έτσι, η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποπειράται να επανασυνδεθεί με το ακροατήριο της Κεντροαριστεράς, αλλά και με παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, έχουν αποσυνδεθεί σε υψηλά ποσοστά από το κόμμα. Ανάλογη στόχευση είχε και το βίντεο που ανήρτησε από τη Νάξο, χθες, ο Στέφανος Κασσελάκης, στο οποίο αναφερόταν στην παρακαταθήκη του Μανώλη Γλέζου. Δεν είναι τυχαίο ότι η στροφή αυτή έρχεται έπειτα από την «γκρίνια» και την αμηχανία που προκλήθηκε στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου την προηγούμενη εβδομάδα με αφορμή τις αναφορές Κασσελάκη στο «θαύμα» της βάπτισής του, αλλά και στον χαρακτηρισμό του ΝΑΤΟ ως «ιερής αμυντικής συμμαχίας», που εκλήφθηκαν ως εχθρικές με την παράδοση του κόμματος. 

Ταυτόχρονα, πάντως, ο πρόεδρος του κόμματος θα παραμείνει πιστός στο επικοινωνιακό «δόγμα» της αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας και της «πόρτα πόρτα» επαφής με τους πολίτες, με σκοπό την επέκταση του «νέου εκλογικού ακροατηρίου» του ΣΥΡΙΖΑ που, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, μετασχηματίζεται κοινωνικά, ιδεολογικά, ταξικά ακόμη και αισθητικά.  

Ασβεστες βεντέτες στο «ρινγκ» της Κεντροαριστεράς-1
«Διαφωνώ με την εκτίμησή του (σ.σ. Αλέξη Τσίπρα) ότι ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο», σημείωσε στην «Κ» ο Αλέξης Χαρίτσης, επισημαίνοντας, όμως, ότι ο τέως πρωθυπουργός ήταν ο «άνθρωπος που μετέβαλε τα όρια του κοινωνικού φαντασιακού, υπό την έννοια ότι είδε και κατάφερε κάτι που έμοιαζε αδύνατο: ότι η Αριστερά σήμερα μπορεί να είναι δύναμη διακυβέρνησης». Φωτ.: ΙΝΤΙΜΕ  

Η δύσκολη εξίσωση της Νέας Αριστεράς

Μπορεί τα στελέχη της Νέας Αριστεράς, όταν τον Δεκέμβριο ανακοίνωναν τη δημιουργία του νέου φορέα, να διαμήνυαν ότι δεν προτίθενται να οικοδομήσουν το πολιτικό τους αφήγημα στην κόντρα με το πρώην κόμμα τους, όμως βαδίζοντας προς τις ευρωεκλογές οι επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ πυκνώνουν. 

«Ακόμη και άνθρωποι που έμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ για συναισθηματικούς ή τακτικούς λόγους ασφυκτιούν με τον αρχηγικό αυταρχισμό και την κανονικοποίηση του πατρίδα – θρησκεία – οικογένεια που επιχειρεί η ηγεσία. Η Νέα Αριστερά είναι ο χώρος που εκφράζει τους αριστερούς, κεντροαριστερούς, προοδευτικούς πολίτες σήμερα», ανέφερε χθες στην «Κ» ο Αλέξης Χαρίτσης, κλείνοντας επί της ουσίας το μάτι στο εκλογικό ακροατήριο που ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα είτε είναι απογοητευμένο είτε βρίσκεται στη ζώνη των αναποφάσιστων. 

Στους κόλπους του κόμματος επιμένουν να προτάσσουν την ανάγκη «επιστροφής στην πολιτική», αλλά και τον «σοβαρό προγραμματικό λόγο». Μάλιστα, εκτιμούν ότι ακριβώς αυτά τα στοιχεία δίνουν πλεονέκτημα στη Νέα Αριστερά κόντρα στον ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά την προσέλκυση της παραδοσιακής βάσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πριν από την εκλογή Κασσελάκη. Δεν είναι τυχαία η αναφορά κύκλων του κόμματος σε «ψευδο-θαυματοποιούς» που «υπηρέτησαν τη δεξιά ιδεολογία» ως απάντηση στην κριτική που εξαπέλυσε νωρίτερα η Κουμουνδούρου. Επιπλέον, στελέχη του κόμματος αναδεικνύουν την «ιστορία και τα πεπραγμένα τους απέναντι στη Δεξιά και στον Κυριάκο Μητσοτάκη», ενώ διατηρούνται χαμηλοί οι τόνοι απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα. «Διαφωνώ με την εκτίμησή του ότι ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο», σημείωσε στην «Κ» ο Αλέξης Χαρίτσης, επισημαίνοντας, όμως, ότι ο τέως πρωθυπουργός ήταν ο «άνθρωπος που μετέβαλε τα όρια του κοινωνικού φαντασιακού, υπό την έννοια ότι είδε και κατάφερε κάτι που έμοιαζε αδύνατο: ότι η Αριστερά σήμερα μπορεί να είναι δύναμη διακυβέρνησης». 

Στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, οι όποιες δειλές και μετέωρες συζητήσεις περί ανασυγκρότησης του προοδευτικού «χώρου» που είχαν προηγηθεί φαίνεται να «παγώνουν», με στελέχη της Νέας Αριστεράς να επιχειρούν να αποδομήσουν τη «lifestyle» και «απολιτίκ», όπως λένε, γραμμή του Στέφανου Κασσελάκη, στοχεύοντας αφενός στο πολυπόθητο αριστερό – κεντροαριστερό ακροατήριο, αλλά πιθανώς και σε φωνές εντός του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ταυτίζονται με τη νέα ηγεσία, αλλά παραμένουν στο κόμμα. Ενα από τα στοιχεία, άλλωστε, που κατά γενική ομολογία προβληματίζει μερίδα ανθρώπων εντός της Νέας Αριστεράς είναι η δημοσκοπική αδυναμία του κόμματος να βρει απήχηση εκτός του στενού πλαισίου της παραδοσιακής Αριστεράς. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή