ΣΥΡΙΖΑ: Οι «γραμμές» Κασσελάκη, Αχτσιόγλου και «Ομπρέλας» πριν το μεγάλο μπρα ντε φερ

ΣΥΡΙΖΑ: Οι «γραμμές» Κασσελάκη, Αχτσιόγλου και «Ομπρέλας» πριν το μεγάλο μπρα ντε φερ

Οι ισορροπίες στο Εκτελεστικό Γραφείο, που έχει συγκληθεί για το απόγευμα – Πώς κινούνται οι εσωκομματικές τάσεις με το βλέμμα στην κρίσιμη –ενδεχομένως και υπαρξιακά– συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής

5' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να απουσίαζε στις ΗΠΑ τις τελευταίες σχεδόν δύο εβδομάδες, όμως ο χρόνος που μεσολάβησε αυτές τις ημέρες μόνο «παγωμένος» δεν ήταν για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, το μήνυμα «διαγραφής» των τεσσάρων στελεχών (Τζουμάκας, Βίτσας, Φίλης, Σκουρλέτης), αλλά και η επεισοδιακή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας στην οποία ο πρόεδρος του κόμματος συμμετείχε μέσω βιντοεκλήσης από τη Νέα Υόρκη, διεύρυναν το ρήγμα μεταξύ ηγεσίας και εσωκομματικής αντιπολίτευσης. 

Σήμερα, κατά την πρώτη ημέρα επιστροφής του κ. Κασσελάκη στην Ελλάδα, το πολιτικό πρόγραμμα αναμένεται πυκνό. Στις 16.30 συνεδριάζει για πρώτη φορά μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ένα Οργανο το οποίο θα φέρει στην ίδια αίθουσα τους δύο γραμματείς του κόμματος (Σβίγγου, Βασιλειάδης), τον πρόεδρο της Κ.Ο. Σωκράτη Φάμελλο, την γραμματέα της ΚΟ Θεοδώρα Τζάκρη, την εκπρόσωπο Τύπου Δωρα Αυγέρη, την Εφη Αχτσιόγλου, την Ρένα Δούρου και την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. 

Οπως σημείωνε σήμερα η «Κ», η πλευρά των προεδρικών δεν έχει καμία διάθεση να υποχωρήσει στην υπόθεση των «τεσσάρων», για τους οποίους ήδη ο πρόεδρος έχει ανοίξει την πόρτα της εξόδου. Ταυτόχρονα, οι διαρροές από την Κουμουνδούρου τις τελευταίες ημέρες αναδεικνύουν την πρόθεση της ηγεσίας να κρατήσει ανάλογη στάση και σε ενδεχόμενες μελλοντικές περιπτώσεις «διαφωνούντων» που θα εκφραστούν δημόσια με παρόμοιο τρόπο

Οσον αφορά το Εκτελεστικό Γραφείο, πρόκειται για μια συνεδρίαση στην οποία ο Στέφανος Κασσελάκης θα βρεθεί ανάμεσα σε ως επί το πλείστον στελέχη φιλικά –ή μη εχθρικά– διάκειμενα προς τον ίδιο, πλην της Εφης Αχτσιόγλου. Η πρώην υπουργός Εργασίας έχει ήδη εκφράσει έντονες πολιτικές διαφωνίες με τον νέο πρόεδρο από τη συνεδρίαση της Π.Γ την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ προχθές επανήλθε με την ηχηρή κοινή δήλωση που εξέδωσε μαζί με τον Νάσο Ηλιόπουλο και τον Αλέξη Χαρίτση, στην οποία ζητούσαν την άμεση σύγκληση Πολιτικής Γραμματείας, με αφορμή την υπόθεση παραπομπής των «4» στην Επιτροπή Δεοντολογίας. 

Η στάση του «μπλοκ» Αχτσιόγλου

Την ίδια στιγμή, σε κλίμα προβληματισμού για την πορεία του κόμματος πραγματοποιήθηκε χθες αργά το απόγευμα η συνδιάσκεψη της λεγόμενης ομάδας «6+6» του ΣΥΡΙΖΑ, των στελεχών δηλαδή που στήριξαν προεκλογικά την υποψηφιότητα της Εφης Αχτσιόγλου για την ηγεσία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η πλευρά της Εφης Αχτσιόγλου στάθηκε εκ νέου στην ανάγκη να διαφυλάσσονται οι διαδικασίες, το καταστατικό και οι πολιτικές θέσεις που έχει ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Συνέδριό του.

Σε πολιτικό επίπεδο, όπως συνέβη και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας έτσι και χθες, εκφράστηκαν διαφωνίες με τη νέα ηγεσία, η οποία –σύμφωνα με την πρώην υπουργό Εργασίας– έχει ήδη παρεκκλίνει από θέσεις και αρχές του ΣΥΡΙΖΑ. Για ακόμη μία φορά στο επίκεντρο βρέθηκε η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΕΒ, ενώ, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», ορισμένα στελέχη εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το ύφος με το οποίο ο νέος πρόεδρος τοποθετείται δημόσια. Είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένοι εξέφρασαν την αγωνία τους για το πώς θα επιδράσουν στο κύρος του ΣΥΡΙΖΑ οι… σατιρικές εκπομπές που θα ασχοληθούν με τον Στέφανο Κασσελάκη το προσεχές διάστημα.

Ως προς τις επόμενες κινήσεις των «6+6», το μήνυμα που εστάλη είναι να συνεχιστεί η εσωκομματική κριτική σε «θεσμικό» επίπεδο, χωρίς αυτή να συνοδεύεται από «υπερβολές» και «ακρότητες», ιδιαίτερα στα social media. Παρά τις εκπεφρασμένες πολιτικές διαφωνίες με την ηγετική ομάδα, η πλευρά της Εφης Αχτσιόγλου θέτει ως πρώτο ορόσημο τη συνεδρίαση της Κ.Ε. και ως «μητέρα των μαχών» για τη φυσιογνωμία του κόμματος το Συνέδριο. Ταυτόχρονα, είναι σαφές ότι όσο οι μέρες περνούν θα επαναξιολογείται η προσέγγιση των στελεχών που βρίσκονται στο περιβάλλον της πρώην υπουργού. Ηδη, άλλωστε, πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένουν με ενδιαφέρον και αγωνία τη σημερινή ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στο συνέδριο του Economist. 

Αιχμές Τσακαλώτου κατά Κασσελάκη, Τσίπρα και Πολάκη

Ενώ οι «6+6» συνεδρίαζαν μαζικά –σύμφωνα με πληροφορίες στη διαδικασία συμμετείχαν κοντά στα 1.000 άτομα–, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραχωρούσε την πρώτη του συνέντευξη μετά τις εσωκομματικές εκλογές. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, παρότι επέλεξε ένα πιο ήπιο και μετρημένο ύφος σε αντίθεση με τις παρεμβάσεις των Φίλη και Σκουρλέτη τις προηγούμενες ημέρες, επανέλαβε την «αγωνία» του και την «ανησυχία» του για το αν υπό τις παρούσες συνθήκες μπορεί να διατηρηθεί η ενότητα του χώρου. Ο άτυπος ηγέτης της «Ομπρέλας» διερωτήθηκε αν χωράει στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ η ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά, δήλωσε ότι «αν θέλεις την ενότητα, δεν λειτουργείς με διαγραφές» και υποστήριξε ότι η πλευρά των προεδρικών δεν επιθυμεί τον πολιτικό διάλογο. Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε σήμερα και ο υπό διαγραφή Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος υπογράμμισε ότι η απόφαση παραπομπής των «4» ήταν μια κίνηση επίδειξης ισχύος από την ηγεσία. 

Από την κριτική του κ. Τσακαλώτου δεν απουσίασε και το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα: «Αν ήμουν ο Αλέξης, μία εβδομάδα πριν από τις πρώτες εκλογές θα έκανα μια ανάρτηση και θα έλεγα ότι “δεν υποστηρίζω κανέναν, ότι δεν δέχομαι να λέει κανένας ότι τον υποστηρίζω και ότι κανείς δεν με υπονομεύει”. Το ότι δεν το έκανε συνέβαλε στο τραύμα που προέκυψε», σημείωσε.

Λίγες ώρες μετά, πάντως, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δώρα Αυγέρη, μιλώντας στον ΑΝΤ1, έκανε έκκληση να μην εμπλέκεται το όνομα του Αλέξη Τσίπρα στον εσωκομματικό διάλογο.  

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, «η πλειοψηφία έχει χάψει το αφήγημα Κασσελάκη ότι αν έχουμε ένα λαμπερό πρόσωπο, θα πειστεί ο κόσμος», ένω έθεσε εκ νέου το ζήτημα των διαδικτυακών επιθέσεων σημειώνοντας ότι «άνθρωποι που υποστήριξαν τον κ. Κασσελάκη είχαν απαράδεκτες διατυπώσεις και μας έλεγαν “σηκωθείτε να φύγετε” με πολύ πιο άσχημο τρόπο». Τέλος, υποστήριξε ότι η επιλογή Πολάκη ως συντονιστή των τομεαρχών δεν λειτουργεί υπέρ της ενότητας, για να λάβει την ακόλουθη απάντηση από τον βουλευτή Χανίων: «Ευκλείδη με προκάλεσες πολύ, αλλά ΔΕΝ θα σου απαντήσω. Μην ανησυχείς και μην μπερδεύεσαι , δεν υπάρχουν αδιέξοδα , θα τα πούμε στα Οργανα». 

Στη σκιά αυτών των εξελίξεων, ο διευθυντής της Κ.Ο. του κόμματος και συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη, Γιώργος Τσίπρας, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε χαρακτηριστικά για τους διαφωνούντες ότι «αφού δεν κάνουμε μαζί, να φύγουν μια ώρα αρχύτερα οι άνθρωποι», εκτιμώντας ότι «γνωρίζει πολλά στελέχη και μέλη που δεν στήριξαν τον κ. Κασσελάκη και ούτε θέλουν να φύγουν ούτε τους αρέσουν αυτά που συμβαίνουν με τις δηλώσεις».

Η Νεολαία παραπέμπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας Ακρίτα, Αποστολάκη και Κασιμάτη

Την ίδια στιγμή κι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στον «αστερισμό» παροπομπών, διαγραφών και έντονων διαφωνιών στο εσωτερικό του, ενδιαφέρον έχει η απόφαση της Νεολαίας του κόμματος να στείλει επιστολή στην Επιτροπή Δεοντολογίας για τρία στελέχη από το μπλοκ των προεδρικών: Ο λόγος για τους Ευάγγελο Αποστολάκη, Ελενα Ακρίτα και Νίνα Κασιμάτη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η αιτία αυτής της παραπομπής αφορά τη στάση τους στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ενώ όπως προβλέπει το καταστατικό του κόμματος, για τους παραπάνω οφείλει να συνεδριάσει η Επιτροπή Δεοντολογίας, με την ίδια διαδικασία που προβλέπεται και για τους τέσσερις διαφωνούντες. 

Οι συνεδριάσεις-ορόσημα

Σε κάθε περίπτωση, οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί καθιστούν τις επόμενες μέρες –πιθανώς και ώρες– κρίσιμες για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η εσωκομματική αντιπολίτευση αναμένει σε πρώτο χρόνο τα μηνύματα που θα σταλθούν από τον Στέφανο Κασσελάκη στο Εκτελεστικό Γραφείο και στην ομιλία στον Economist, ενώ η πλευρά του προέδρου ετοιμάζει ρελάνς δημόσιων πολιτικών παρεμβάσεων τις επόμενες ημέρες.

Κάπως έτσι, η επόμενη καθοριστική συνεδρίαση που ενδεχομένως θα ξεκαθαρίσει πολλά για το μέλλον των διαφωνούντων της «Ομπρέλας» θα είναι αυτή της Κεντρικής Επιτροπής, που θα συγκληθεί μέσα στον Νοέμβριο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT