Εντός και Εκτός: Η Αγία Σοφία ξανά μουσείο για τους ξένους

Εντός και Εκτός: Η Αγία Σοφία ξανά μουσείο για τους ξένους

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Φαίνεται ότι στην Αγκυρα αντιλήφθηκαν πως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας όχι απλώς σε τζαμί αλλά σε λαϊκό προσκύνημα, οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε φθορές, που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ίδια τη σταθερότητα του ιστορικού μνημείου. Δεν μπορεί να ερμηνευθεί διαφορετικά η δήλωση του υπουργού Τουρισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Νουρί Ερσοϊ, για την απόφαση να επανέλθει το εισιτήριο για την είσοδο των τουριστών. Ο κ. Ερσοϊ ανακοίνωσε ότι στο τζαμί θα εισέρχονται οι Τούρκοι πολίτες δίχως εισιτήριο, καθιερώνοντας έτσι ένα σύστημα το οποίο ουσιαστικά είναι μεικτό, αφού για τους ξένους η Αγία Σοφία θα λειτουργεί ως μουσείο. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, η απόφαση ήταν εν μέρει και αποτέλεσμα των παραινέσεων της UNESCO.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

«Οι επισκέψεις των ξένων επισκεπτών για τουριστικούς λόγους θα είναι με πληρωμή. Οι επισκέψεις των Τούρκων πολιτών για λόγους προσκυνήματος θα είναι δωρεάν όπως είναι και τώρα», είπε ο κ. Ερσοϊ, αναδεικνύοντας ουσιαστικά τον τρόπο με τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση επιχείρησε να απαντήσει στο δίλημμα: επιμονή στην εθνικιστική επιλογή ανάδειξης της Αγίας Σοφίας ως τζαμιού, αιώνιου λάφυρου της οθωμανικής κατάκτησης, ή μερική υποχώρηση και διάσωση του μνημείου; Το μέτρο θα ισχύσει, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, από τον Ιανουάριο του 2024, ωστόσο είναι δεδομένο ότι θα ακολουθήσουν περαιτέρω περιοριστικές πολιτικές. Ηδη, εξέχοντα μέλη της τουρκικής επιστημονικής κοινότητας έχουν ζητήσει να κλείσει για εργασίες αναστήλωσης η Αγία Σοφία, προκειμένου να διασωθούν σημαντικά τμήματα του μνημείου. Ενα μνημείο που μετράει σχεδόν μιάμιση χιλιετία χρειάζεται εργασίες συντήρησης, οι οποίες δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν με χιλιάδες καθημερινούς επισκέπτες. Αναμένοντας, λοιπόν, το επόμενο επεισόδιο.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου έρχεται αντιμέτωπη με το αναμενόμενο. Μετά την αποχώρηση του βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Μιχάλη Χουρδάκη από την Πλεύση Ελευθερίας, πλέον και η μητέρα του Αρετή Παπαϊωάννου από τη Β΄ Θεσσαλονίκης είναι εκτός κόμματος. Υπενθυμίζεται πως η αποχώρηση του κ. Χουρδάκη είχε γίνει μετά την απόφαση της κ. Κωνσταντοπούλου να του ζητήσει πίσω την έδρα. Κάτι που, φυσικά, εκείνος αρνήθηκε, όπως άλλωστε ανακοίνωσε ότι έκανε χθες και η μητέρα του. Με αυτό τον τρόπο, ουσιαστικά το 1/4 της κοινοβουλευτικής ομάδας της Πλεύσης Ελευθερίας έχει αποχωρήσει από το κόμμα. Η κ. Παπαϊωάννου υποστηρίζει ότι μετά την άρνησή της για παράδοση της έδρας στοχοποιήθηκε και απομονώθηκε. Η άρνηση της κ. Παπαϊωάννου να παραδώσει την έδρα της και να συνεχίσει ως ανεξάρτητη προκάλεσε, όπως ήταν απολύτως αναμενόμενο, τη μήνιν της κ. Κωνσταντοπούλου. «Τους καλούμε εντός δύο ημερών να δώσουν πίσω τις έδρες τους, χωρίς να χρειαστεί καμία νομική, πολιτική και κοινοβουλευτική ενέργεια, που θα τους φέρει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση», καταλήγει το τελεσίγραφο της κ. Κωνσταντοπούλου. Αν και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τη στάση Παπαϊωάννου – Χουρδάκη, η στήλη θα ήθελε πολύ να μην παραδώσουν την έδρα, προκειμένου να δούμε ποιες είναι αυτές οι ενέργειες που θα τους φέρουν σε «εξαιρετικά δυσχερή θέση».

Ο ΤΟΠΟΣ

Τα τηλεπαράθυρα, όπου τα στελέχη του νέου ΣΥΡΙΖΑ και οι πάλαι ποτέ αριστεροί υποστηρικτές του κόμματος συγκρούονται. Αυτή τη φορά για ένα παλιό μυθιστόρημα του Γιάννη Ξανθούλη, το «Πεθαμένο λικέρ». Ετσι χαρακτήρισε (ως «πεθαμένο λικέρ») η Δώρα Αυγέρη (Οpen) την εκλογική διαδικασία στον ΣΥΡΙΖΑ προτού εμφανιστεί ο Στέφανος Κασσελάκης. Από την πλευρά της «Ομπρέλας» απάντησε ο Πάνος Λάμπρου, δείχνοντας πως το πολεμικό κλίμα παραμένει: «Κάποιος υποστήριξε ότι “νίκησε το φως”, προφανώς γιατί τα προηγούμενα χρόνια επικρατούσε… το σκοτάδι. Κάποιος είπε ότι είναι ο μοναδικός αρχηγός που υπήρξε ποτέ, που ζήτησε στον β΄ γύρο να στηριχθούν προοδευτικά ψηφοδέλτια. Κάποιος, κάποια, δηλώνει δημόσια ότι ψήφισε δεξιό υποψήφιο δήμαρχο και ας υπήρχε αριστερή. Κάποιοι ζητούν διαγραφές…». Και κάποιοι, κάπου εκεί έξω, αναρωτιούνται για ποιο λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ πάει στις δημοσκοπήσεις από το κακό στο χειρότερο.

H ATAKA

«Οφείλει να υπάρξει διερεύνηση των ευθυνών των υπουργών, οι οποίοι χειρίστηκαν τη σύμβαση 717». Αυτό υπογράμμισε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος και προανήγγειλε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του θα καταθέσει αίτημα για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής. Θα προταθεί η προανακριτική να συσταθεί με βάση τη δικογραφία που ο Ευρωπαίος εισαγγελέας απέστειλε στο ελληνικό Κοινοβούλιο σχετικά με τις αλλεπάλληλες παρατάσεις στη σύμβαση 717 για την εγκατάσταση τηλεδιοίκησης στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε αυτές τις επισημάνσεις μετά τη συνάντηση που είχε με συγγενείς θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή