Δημοσκόπηση Pulse: Καθοδικό σπιράλ για ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση Pulse: Καθοδικό σπιράλ για ΣΥΡΙΖΑ

Μείωση ποσοστού και αποσυσπείρωση καταγράφει δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφές, έντονο, αλλά και αναμενόμενο είναι το πολιτικό κόστος που καταβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας της παρατεταμένης εσωστρέφειας στην οποία εισήλθε αμέσως μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στη θέση του προέδρου του κόμματος. Οπως καταγράφεται σε έρευνα που διενήργησε η εταιρεία Pulse RC για τον ΣΚΑΪ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βλέπει το ποσοστό του να μειώνεται περαιτέρω, ενώ η συσπείρωση των ψηφοφόρων του είναι ιδιαιτέρως μικρή, καταγράφοντας απώλειες κυρίως προς ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, αλλά και προς Ν.Δ. και ΜέΡΑ25, ενώ την ίδια στιγμή δέκα στους εκατό ψηφοφόρους του τηρούν στάση αποστασιοποίησης («γκρίζα ζώνη»).

Η έρευνα είναι πανελλαδική και διενεργήθηκε σε δείγμα 1.163 πολιτών με δικαίωμα ψήφου, τη χρονική περίοδο 26-30 Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι σ’ αυτό το διάστημα πραγματοποιήθηκαν η συνάντηση Κασσελάκη – Τσακαλώτου, η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ και η ομιλία του νέου προέδρου στον Economist, ενώ το θέμα της διαγραφής των Τζουμάκα, Φίλη, Σκουρλέτη και Βίτσα παρέμεινε σε εκκρεμότητα.

Ειδικότερα, όπως προαναφέρθηκε, ο ΣΥΡΙΖΑ σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα (Σεπτέμβριος) εμφανίζεται να χάνει επιπλέον δύο μονάδες, σε αντίθεση με τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ που καταγράφουν κέρδη από μία ως μιάμιση μονάδα έκαστο.

Στις 18,5 μονάδες η διαφορά της Ν.Δ. στην πρόθεση ψήφου, κέρδη για ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ – Το 86% των ερωτηθέντων εμφανίζεται να ανησυχεί «πολύ» ή «αρκετά» για την ακρίβεια.

Τούτων δοθέντων, ως προς την πρόθεση ψήφου η διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται στις 18,5 μονάδες, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συνεχίζει, έστω και με μικρότερη σε σχέση με το παρελθόν διαφορά –από 6,5 προ μηνός, τώρα μόνο 3 μονάδες– να προηγείται του ΠΑΣΟΚ. Η συσπείρωση στην Κουμουνδούρου φθάνει μόλις στο 69%, ενώ στο ΠΑΣΟΚ στο 82% (αξιοσημείωτο εδώ είναι πως 5% ψηφοφόροι του δείχνουν τάσεις μετακίνησης στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από Κουμουνδούρου προς Χαρ. Τρικούπη οι διαρροές είναι της τάξεως του 7%). Στο κυβερνών κόμμα η συσπείρωση ανέρχεται στο 86%.

Σχετικά με το κατά πόσον ενδιαφέρουσες θεωρούνται από τους πολίτες οι εσωτερικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, στο σύνολο του δείγματος «αδιάφορα» ή «ουδέτερα» απαντάει ότι τις αντιμετωπίζει το 51%, ενώ μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος το ποσοστό αυτό κατεβαίνει στο 16%. Υπάρχει, ωστόσο, και ένα 25% που δηλώνει «προβληματισμένο». Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν επιπροσθέτως σε ποσοστό 68% πως βλέπουν γενικώς «θετικά» τις κινήσεις του κ. Κασσελάκη, αλλά στο σύνολο του δείγματος θετική υποδοχή επιφυλάσσει μόνον το 25% των ερωτηθέντων.

Την ίδια στιγμή, το 84% της ελληνικής κοινωνίας εμφανίζεται να ανησυχεί «πολύ» ή «αρκετά» για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το 86% για την ακρίβεια – και συγκεκριμένα κατά σειρά στα τρόφιμα, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στη θέρμανση και στα καύσιμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή