Ελληνοτουρκικά: Επανέναρξη των συνομιλιών για τα ΜΟΕ

Ελληνοτουρκικά: Επανέναρξη των συνομιλιών για τα ΜΟΕ

Στο κοινό ανακοινωθέν τονίζεται ότι «οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υλοποιήσουν ή να επανενεργοποιήσουν δραστηριότητες ΜΟΕ κατά τη διάρκεια του έτους 2024

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Επειτα από διακοπή τριών ετών και εννέα μηνών πραγματοποιήθηκε χθες στην Αγκυρα η συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και οι δύο χώρες συμφώνησαν στην επανάληψη της εφαρμογής των μέτρων που βρίσκονται στον κατάλογο και είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν.

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος. Οι συνομιλίες, που πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας, σύμφωνα με την Αθήνα αφορούν κατάρτιση δραστηριοτήτων ΜΟΕ για το 2024, από τον εγκεκριμένο, κοινό, κατάλογο ΜΟΕ που καταρτίσθηκε το 2010 (όπως οργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων, ανταλλαγή επισκέψεων στρατιωτικών αντιπροσωπειών, ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των διοικητών παραμεθόριων μονάδων, τηλεφωνική γραμμή μεταξύ ΕΚΑΕ Λάρισας – Εσκί Σεχίρ). Μάλιστα, διπλωματικές πηγές έσπευσαν να υπογραμμίσουν ότι «από τα αναγραφόμενα σε μερίδα του τουρκικού Τύπου σχετικά με το αντικείμενο της συνάντησης, δεν είναι ακριβή όσα δεν περιλαμβάνονται στο ανωτέρω πλαίσιο.

Αναφορά Hurriyet

Η αντίδραση προέκυψε καθώς σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναμενόταν να συζητηθούν θέματα όπως οι θέσεις των πολεμικών πλοίων, οι πτήσεις και οι ελιγμοί των μαχητικών αεροσκαφών, όπως και οι εκδόσεις NAVTEX. Η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ειδικότερα, ανέφερε για τον κατάλογο που έχει συμφωνηθεί στο παρελθόν: «Η τήρηση της απόστασης ασφαλείας μεταξύ των πολεμικών πλοίων των δύο χωρών στο Αιγαίο, τα πολεμικά αεροπλάνα να μην πετούν σε χαμηλό ύψος πάνω από πολεμικά πλοία, τα μαχητικά να μην ενοχλούν τα άλλα πολεμικά πλοία με κανέναν τρόπο, τα πολεμικά πλοία να αποφεύγουν επικίνδυνους ελιγμούς, μείωση όσο το δυνατόν περισσότερο των NAVTEX, οι οποίες είναι μεγάλης διάρκειας και καλύπτουν πολύ μεγάλες περιοχές. Μείωση των SubNOTAM για υποβρύχια, οι οποίες είναι μεγάλης διάρκειας και καλύπτουν πολύ μεγάλες υποθαλάσσιες περιοχές, τα ραντάρ των οπλικών συστημάτων των δύο χωρών να μην κλειδώνουν τα πολεμικά πλοία, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν “επεισόδια” στους αιθέρες μεταξύ των μαχητικών αεροσκαφών των δύο χωρών, να ανοίξει απευθείας γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των αρχηγείων στο Εσκί Σεχίρ και στη Λάρισα. Κατά τη διάρκεια των πτήσεων των μαχητικών αεροσκαφών των δύο χωρών, η μία πλευρά να μην αναγνωρίζει την άλλη πλευρά ως “εχθρικό αεροσκάφος”».

Καμία υποχώρηση

Η Ελλάδα προσέρχεται στις συνομιλίες με την Τουρκία χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης από τα κυριαρχικά της δικαιώματα, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφερόμενος στη συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας στην Αγκυρα στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε από τα υπουργεία Αμυνας των δύο χωρών, «οι δύο πλευρές συμφώνησαν, κατ’ αρχήν, να υλοποιήσουν ή να επανενεργοποιήσουν δραστηριότητες ΜΟΕ κατά τη διάρκεια του έτους 2024 από τον συμφωνημένο προηγουμένως κατάλογο ΜΟΕ. Η συνάντηση διεξήχθη σε θετικό πνεύμα. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να δημιουργήσουν μηχανισμό σημείων επαφής για επικοινωνία και διευκόλυνση της εφαρμογής των συμφωνηθέντων ΜΟΕ. Η επόμενη συνάντηση θα φιλοξενηθεί από την ελληνική πλευρά». Εν τω μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν πως το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας, που σχεδιάζεται για τις 7 Δεκεμβρίου, είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και όχι στη Θεσσαλονίκη, όπως τουλάχιστον είχε αρχικά ανακοινωθεί. Οι συζητήσεις συνεχίζονται και σύμφωνα με πληροφορίες οι βασικοί λόγοι της πιθανής αλλαγής είναι οργανωτικοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή