ΣΥΡΙΖΑ: Κόβονται όλες οι γέφυρες – Ψάχνει τον χρόνο της αποχώρησης η κίνηση «6+6»

ΣΥΡΙΖΑ: Κόβονται όλες οι γέφυρες – Ψάχνει τον χρόνο της αποχώρησης η κίνηση «6+6»

Οι λεπτομέρειες της εξόδου – που δεν είναι καθόλου ασήμαντες – μένουν να καθοριστούν το επόμενο διάστημα. Προτεραιότητα αποτελεί η συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας, για την οποία απαιτούνται τουλάχιστον δέκα βουλευτές.

5' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς να τείνει πλέον χείρα φιλίας, μετά τις διαρροές που υπάρχουν από την ομάδα των «6+6» πως το διαζύγιο με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι οριστικό, ο Στέφανος Κασσελάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» τους έδειξε την πόρτα της εξόδου. «Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την υπομονή και την αγωνία του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ. Αν είναι να αποφασίσουν κάτι, ας το αποφασίσουν τώρα», είπε χαρακτηριστικά.

«Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την υπομονή του κόσμου. Αν είναι να αποφασίσουν κάτι, ας το αποφασίσουν τώρα», είπε ο πρόεδρος του κόμματος.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στην άρνηση της Εφης Αχτσιόγλου να αναλάβει κάποιο πόστο μέσα στο κόμμα. «Από την πρώτη στιγμή προσκάλεσα την κ. Αχτσιόγλου στο γραφείο μου στη Βουλή και της προσέφερα όποιον ρόλο ήθελε. Αρα, όταν διαβάζω εγώ ότι ειπώθηκαν πράγματα όπως ότι δεν υπάρχει συμβίωση με την τωρινή ηγετική ομάδα, ξέρετε τι σκέφτομαι; Μα θα ήταν ηγετική ομάδα αν είχαν αποδεχτεί την πρόσκλησή μου. Και αυτή την εβδομάδα είχα πει πως θέλω να κάνω Πολιτικό Κέντρο να είμαστε ισότιμοι. Δεν υπάρχει στενός κύκλος». Ο κ. Κασσελάκης εκτίμησε ακόμη πως «δεν υπάρχουν μεγάλες πολιτικές διαφορές» με τα προς αποχώρηση στελέχη, πέρα από τη φορολογία, για την οποία έχει μιλήσει με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. «Δυστυχώς φαίνεται να είναι πιο προσωπική η διαφωνία και λυπάμαι», πρόσθεσε.

Στην ηγετική ομάδα είναι φανερό πως επιθυμούν να τελειώνουν με την εσωστρέφεια. Πιστεύουν πως οι χαμηλοί δείκτες των τελευταίων δημοσκοπήσεων οφείλονται ακριβώς σε αυτή την κατάσταση, καθώς όλες οι αντιπολιτευτικές πρωτοβουλίες του Στέφανου Κασσελάκη «πνίγονται» από την επικείμενη διάσπαση που συνεχώς προαναγγέλλεται αλλά δεν έρχεται. Η τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έγινε στο πρώτο του εβδομαδιαίο ραντεβού με τα ερτζιανά, που εγκαινίασε χθες. Ο σάλος που προκλήθηκε από την ανάρτηση του Παύλου Πολάκη για τη Σία Αναγνωστοπούλου, λόγω των ιατρικών προσωπικών δεδομένων που περιείχε, σχολιάστηκε από τον κ. Κασσελάκη. Και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε είχε ζητήσει, μιλώντας στον ΑΝΤ1, να τοποθετηθεί ο πρόεδρος δημοσίως. «Δεν ήταν χρήσιμο αυτό που είπε ο Παύλος το Σαββατοκύριακο για τη Σία Αναγνωστοπούλου, δεν βοήθησε. Συγχρόνως όμως δεν πρέπει να κατηγορεί κανείς τον Παύλο, τον οποίο έχω επιλέξει ως συντονιστή των ΕΠΕΚΕ, πριν δει δείγμα γραφής από το έργο του».

Στην παρουσίαση του βιβλίου του Ξενοφώντα Κοντιάδη με τίτλο «Το “φαινόμενο Κασσελάκη” – Το μεσσιανικό προσωπείο της μεταδημοκρατίας», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε κατ’ αρχάς για την επαφή που έχει με τον κόσμο. Τόνισε πως περπατάει στον δρόμο και ότι δεν φοβάται το ντιμπέιτ, την παρεξήγηση, το βρίσιμο. «Δεν θεωρώ τον εαυτό μου φαινόμενο, είμαι απλός άνθρωπος», κατέληξε στην εισαγωγή του. Σε σχέση με την κριτική που έχει δεχθεί από την ομάδα των «6+6» στην Κ.Ε. πως «δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει αντιδραστικά σχήματα από τη φαρέτρα της alt right», απάντησε πως «οι απόψεις μου είναι 100% αντίθετες με του Ντόναλντ Τραμπ. Εμείς είμαστε στη σωστή μεριά της Ιστορίας». Ο κ. Κασσελάκης μιλώντας για τη συγκεκριμένη συνεδρίαση παραδέχθηκε ότι αισθάνεται πως δεν ήταν ο Στέφανος το προηγούμενο Σαββατοκύριακο: «Δεν θα αφήσω κανέναν να τελειώσει τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι προφανώς η εκλογή μου, η οποία άλλαξε πολλές καριέρες και φιλοδοξίες, έχει αντιδράσεις». Για τις επιθέσεις που δέχθηκε από την «Ομπρέλα» και προχώρησε στην παραπομπή των τεσσάρων στελεχών στο Πειθαρχικό, τόνισε: «Εγώ αντέδρασα σε ύβρεις, δεν προκάλεσα ύβρεις».

Ψάχνει τον χρόνο της αποχώρησης η κίνηση «6+6»

Ο κύβος ερρίφθη. Η αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια απόφαση ειλημμένη. Οι λεπτομέρειες –που δεν είναι καθόλου ασήμαντες– μένουν να καθοριστούν το επόμενο διάστημα. Επειτα από μια δεκάωρη συνεδρίαση της ομάδας των «6+6» βγήκε «λευκός καπνός», με τη συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων (πάνω από 1.000) να ζητεί άμεσα την αποχώρηση. Κάποια μέλη της βάσης εμφανίστηκαν ακόμη πιο βιαστικά –ζητώντας να φύγουν «χθες»–, ωστόσο επικράτησε η λογική του καλύτερου συντονισμού.

ΣΥΡΙΖΑ: Κόβονται όλες οι γέφυρες – Ψάχνει τον χρόνο της αποχώρησης η κίνηση «6+6»-1
[INTIME NEWS]

Στελέχη που συμμετείχαν στη συνεδρίαση ανέφεραν στην «Κ» πως όπως έχουν έρθει τα πράγματα, «ή μένεις μέχρι τις ευρωεκλογές ή αναχωρείς τώρα. Ενδιάμεσα στάδια δεν υπάρχουν». Το τελευταίο αφορά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που είναι προγραμματισμένη για τις 10 Δεκεμβρίου. Πιστεύουν πως δεν έχουν κανέναν λόγο τα μέλη των «6+6» που μετέχουν στο όργανο να δώσουν το «παρών» στον προσυνεδριακό διάλογο που προγραμματίζεται να αρχίσει. Οσον αφορά την «υπομονή» λίγων ημερών, ενδεχομένως να επιχειρείται να δοθεί έμφαση, όπως υποστηρίζουν αρκετοί, στην εικόνα αποσύνθεσης που εμφανίζει το κόμμα, με το κύμα των δημοσκοπήσεων να προβληματίζει έντονα τον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου.

Το χρονοδιάγραμμα μπορεί να μην είναι εντελώς σαφές, ωστόσο φέρεται να χρειάζονται ακόμη μερικές ημέρες ώστε να γίνει ένας προγραμματισμός για τον βηματισμό που θα ακολουθηθεί. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως το αργότερο την επόμενη εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αποχώρησης. Από τις συζητήσεις που έχουν γίνει, στόχος των «6+6» είναι να συγκροτηθεί ένας σχηματισμός ευρύτερος, που δεν θα περιορίζεται μόνο στον χώρο της Αριστεράς. Η σύμπλευση με την «Ομπρέλα», κατόπιν οριοθετήσεων, είναι μέσα στον σχεδιασμό, ωστόσο επιθυμούν να δώσουν την εικόνα του ανοίγματος στην κοινωνία και στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Στη συνδιάσκεψη της Κυριακής συμμετείχαν ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Νίκος Μπίστης. Οι επαφές με προσωπικότητες και νέο κόσμο έχουν βρεθεί στο επίκεντρο τις τελευταίες ημέρες, καθώς δεν προσβλέπουν, όπως τονίζουν μέλη της ομάδας, στη δημιουργία ενός ακόμη μικρού κόμματος, αλλά στη διαμόρφωση μιας μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας. Υποστηρίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ με τη σημερινή ηγεσία αφήνει πίσω του ένα μεγάλο κενό.

Ποιος είναι ο προβληματισμός που υπάρχει και έχει ειπωθεί σε συζητήσεις που έχουν γίνει; Πως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με τη ΛΑΕ και ο Γιάνης Βαρουφάκης με το ΜέΡΑ25 ήταν θνησιγενείς προσπάθειες που δεν ευδοκίμησαν φεύγοντας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πιο «θερμόαιμοι» εμφανίζονται καθησυχαστικοί, τονίζοντας πως τα συγκεκριμένα στελέχη, συμπεριλαμβανομένης και της Ζωής Κωνσταντοπούλου, έφυγαν από το κόμμα όταν ήταν ακόμη σε άνοδο και, το κυριότερο, με αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα.

Προτεραιότητα αποτελεί η συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας, για την οποία απαιτούνται τουλάχιστον δέκα βουλευτές.

Το κύμα των αποχωρήσεων θα συνεχιστεί και δεν αποκλείεται να υπάρξουν και πιο ηχηρά ονόματα που θα δείξουν πρώτα τον δρόμο. Το ζητούμενο είναι τι θα γίνει με τη σύσταση Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που θα είναι ο «καθρέφτης» του νέου εγχειρήματος. Υπάρχουν κατ’ αρχάς οι επτά βουλευτές που είχαν υπογράψει το σκληρό και επικριτικό κείμενο της Κεντρικής Επιτροπής (Εφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Σία Αναγνωστοπούλου, Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου). Εκτιμάται πως μέσω επαφών που έχουν πραγματοποιηθεί, ακόμη 1-2 βουλευτές είναι πολύ κοντά στο να συμπορευθούν με τους «6+6». Σ’ αυτούς θα προστεθούν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Πέτη Πέρκα, που ήδη περιμένουν τους συντρόφους τους μακριά από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑ: Κόβονται όλες οι γέφυρες – Ψάχνει τον χρόνο της αποχώρησης η κίνηση «6+6»-2
[INTIME NEWS]

Ο κ. Τσακαλώτος

Είναι γεγονός πως στην περίπτωση που η ομάδα της κ. Αχτσιόγλου κατάφερνε αυτόνομα να συγκροτήσει μόνη της τον μαγικό αριθμό «δέκα» θα ήταν μια κίνηση πυγμής και δεν αποκλείεται να είναι ένας από τους λόγους της μικρής καθυστέρησης. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η συνύπαρξη με την «Ομπρέλα» θεωρείται δεδομένη. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο ethnos.gr δήλωσε πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν εξελίξεις και συμπλήρωσε πως είναι εφικτή η δημιουργία Κοινοβουλευτικής Ομάδας με τους «6+6». Η Πέτη Πέρκα μιλώντας στο Status FM επισήμανε πως «προφανώς θα είμαστε όλοι μαζί και θα συνεννοηθούμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή