Εντός και Εκτός: Κανένα σχέδιο ή σκέψη για υποδοχή Παλαιστινίων

Εντός και Εκτός: Κανένα σχέδιο ή σκέψη για υποδοχή Παλαιστινίων

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Οι γνώστες της ιστορίας του Κινήματος του Πολεμικού Ναυτικού το 1973 δεν μπορεί παρά να μειδίασαν όταν είδαν το αντιτορπιλικό «Βέλος» να κοπανιέται στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το περασμένο Σαββατοκύριακο. Από κάθε άποψη, βέβαια, η εικόνα ήταν αποκαρδιωτική όχι τόσο λόγω εκείνων των «ευαίσθητων» που αίφνης θυμήθηκαν ότι υπήρχαν και αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων που αντιστάθηκαν στη χούντα, όσο για την αδιαφορία. Πλέον, πάντως, το «Βέλος» έχει μεταφερθεί στον παρακείμενο εμπορικό λιμένα της Θεσσαλονίκης, όπου και γίνονται εκτιμήσεις για το κόστος των επισκευών που απαιτούνται προκειμένου το πλοίο να επιτελέσει ξανά την αποστολή του. Δηλαδή εκείνη του πλωτού μουσείου, το οποίο θα θυμίζει τον αγώνα των δημοκρατικών αξιωματικών του Ναυτικού εναντίον της εθνικά επιζήμιας δικτατορίας των συνταγματαρχών.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Το δίλημμα του Ανδρέα Λοβέρδου είναι στην πραγματικότητα αν θα πάει στη Ν.Δ. τώρα ή αργότερα. Αυτό προκύπτει και από τις χθεσινές δηλώσεις του, αν και όχι ευθέως. Στην εκδήλωση που διοργάνωσε για να δώσει κάποιες απαντήσεις αυτοπροσδιορίστηκε, αρχικά, ως «κεντρώος – μεταρρυθμιστής πολιτικός». Εξέφρασε απόψεις για ορισμένα θέματα της επικαιρότητας (σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, δημόσια ασφάλεια, οικονομία, μεταρρυθμίσεις, μη κρατικά πανεπιστήμια) που χαρακτηρίζονται μάλλον θετικές προς την κυβέρνηση και ιδιαιτέρως αιχμηρές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ως προς τις επόμενες επιλογές του; Ο κ. Λοβέρδος δεν έκρυψε ότι δέχεται από τον κόσμο που παρακολουθεί την πολιτική πορεία του δύο βασικές εισηγήσεις: η μία είναι να ενταχθεί στη Ν.Δ. Η άλλη να προχωρήσει σε ίδρυση πολιτικής κίνησης. «Θα είμαι παρών στον χώρο του Κέντρου της πολιτικής, σε κάθε περίπτωση», είπε χθες. Είναι και ο Ανδρέας Λοβέρδος στο έλεος των γεγονότων, τα οποία στην πολιτική δεν είναι ποτέ ακριβώς προβλέψιμα.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης έχει κάνει τη Βουλή «δεύτερο σπίτι του», παρά το γεγονός ότι δεν είναι κοινοβουλευτικός. Γι’ αυτόν τον λόγο και όταν δεν βρίσκεται σε κάποιο ταξίδι απαντάει σε ερωτήσεις βουλευτών στην Ολομέλεια. Χθες απάντησε σε πέντε, οι περισσότερες εκ των οποίων απλώς αποτελούν απόδειξη ότι οι περισσότεροι βουλευτές μπερδεύουν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τις αρμοδιότητες ευθύνης ελέγχου εναέριου χώρου (FIR). Πέρα, πάντως, από αυτά, ενδιαφέρουσες ήταν οι τοποθετήσεις του κ. Γεραπετρίτη σχετικά με τη Μέση Ανατολή και τη δραστηριοποίηση της Ελλάδας περί τη Λωρίδα της Γάζας. «Θα ήθελα να θυμίσω ότι η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες η οποία έξω και ανεξάρτητα από τη βοήθεια την ανθρωπιστική, η οποία δίδεται στο πλαίσιο της Ε.Ε. και των Ηνωμένων Εθνών, παρέχει αυτοτελώς ανθρωπιστική βοήθεια, αποστέλλοντας ανθρωπιστική βοήθεια στο Σινά και με οδική όδευση εντός της Λωρίδας της Γάζας». Σε άλλη απάντησή του ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι «δεν υφίσταται κανένα απολύτως σχέδιο, ούτε σκέψη, έτσι ώστε η Ελλάδα να υποδεχθεί Παλαιστινίους προερχόμενους από οποιαδήποτε μορφή εκδίωξης από την Παλαιστίνη», ουσιαστικά διαψεύδοντας τις σχετικές πληροφορίες.

Ο ΤΟΠΟΣ

Τα Δυτικά Βαλκάνια και η διεύρυνση της Ε.Ε. προς αυτή την κατεύθυνση της Ευρώπης. Ο επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς σημείωσε χθες από τη Θεσσαλονίκη (Thessaloniki Summit 2023) ότι υπάρχουν ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές. «Η πρώτη είναι ότι όσοι προσβλέπουν να γίνουν μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας πρέπει να είναι 100% σίγουροι ότι έχουν την ικανότητα να αναλάβουν τον πλήρη σεβασμό της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, της τήρησης των θεμελιωδών αξιών και του μοντέλου της κοινωνίας στο οποίο βασίζεται η ενωμένη Ευρώπη. Η δεύτερη κόκκινη γραμμή είναι ότι όσοι προσβλέπουν σε αυτή την ευρωπαϊκή προοπτική πρέπει να δέχονται, χωρίς καμία επιφύλαξη, τον γεωπολιτικό προσανατολισμό που η Ευρώπη έχει στον σύγχρονο, αβέβαιο κόσμο». Την πρώτη κόκκινη γραμμή την έχει ήδη παραβιάσει η Αλβανία με την υπόθεση Μπελέρη. Τα μηνύματα προς τα Τίρανα είναι σαφή και διαρκή από κάθε κατεύθυνση.

Η ΑΤΑΚΑ

«Η δήλωση Κασσελάκη περί λάθους Τσίπρα να υπουργοποιήσει τον Γιάνη Βαρουφάκη απλώς επιβεβαιώνει ότι θα υπέγραφε από την αρχή τα μνημόνια. Ευτυχώς, ο κ. Κασσελάκης δεν θα έχει την ευκαιρία να υπουργοποιήσει ποτέ κανέναν». Αυτά αναφέρει το ΜέΡΑ 25 σε ανακοίνωση, σε σχέση με την ειρωνική διατύπωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη περί υπουργοποίησης του κ. Βαρουφάκη το 2015. Αυτή η ρευστοποίηση περί τον ΣΥΡΙΖΑ παράγει σε καθημερινή βάση πολύ περισσότερα παραπολιτικά από όσα ο Τύπος μπορεί να αντέξει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή