Εντός και Εκτός: Η Αγκυρα αξιοποιεί τη μειονότητα (και) στη Βουλγαρία

Εντός και Εκτός: Η Αγκυρα αξιοποιεί τη μειονότητα (και) στη Βουλγαρία

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Η επίσκεψη (ή όχι) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Θράκη ευλόγως προσελκύει το ενδιαφέρον, ωστόσο οι προσπάθειες της Αγκυρας να αξιοποιήσει την επιρροή της στους μειονοτικούς πληθυσμούς δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο. Στη βόρεια πλευρά των συνόρων, στη Βουλγαρία, όπου υπάρχει μια τεράστια τουρκική μειονότητα (με βάση την επίσημη απογραφή του 2021 περί το μισό εκατομμύριο, δηλαδή σχεδόν το 8,5% του πληθυσμού της χώρας), το προηγούμενο χρονικό διάστημα δημιουργήθηκε πολιτική ένταση, μετά την παραίτηση του Μουσταφά Καρανταγί από την ηγεσία του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (ΚΔΕ), του μεγαλύτερου μειονοτικού κόμματος. Σ’ αυτό το κόμμα των τουρκογενών Βουλγάρων θα κατέλθουν υποψήφιοι διάφοροι, ακόμη και μη τουρκογενείς Βούλγαροι.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Γιατί όλα αυτά έχουν ενδιαφέρον; Διότι το ΚΔΕ στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές ήλθε δεύτερο σε επιρροή σε όλη τη χώρα και στόχος είναι να βγει δεύτερο και στις εθνικές εκλογές. Αρκετοί εκτιμούν ότι το ΚΔΕ είναι αρκετά προσεκτικό στις σχέσεις με την Τουρκία (ή τη Ρωσία). Ωστόσο κάποιοι αναλυτές, όπως ο Παρβάν Σιμεόνοφ (fakti.bg), είπαν ότι «η Τουρκία στοχεύει την παγκόσμια επιρροή κι αν η Βουλγαρία συνεχίσει να πορεύεται χωρίς στρατηγικό όραμα, εύκολα μπορεί να γίνει περιφέρεια της Τουρκίας». Η αλήθεια είναι πως αυτή την αίσθηση ενίσχυσε με τις δημόσιες εμφανίσεις του ο τέως πρόεδρος του μειονοτικού κόμματος, ο οποίος τέσσερις ημέρες μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του έτρεξε στην Τουρκία για να φωτογραφηθεί μπροστά στο άγαλμα του Ατατούρκ, ενώ δήλωσε την αφοσίωσή του στην τουρκική γλώσσα. Στο μειονοτικό κόμμα κάνουν προσπάθειες να δείξουν ότι παρά την τουρκική ταυτότητα χιλιάδων από τους μουσουλμάνους ψηφοφόρους τους, είναι πάνω απ’ όλα Βούλγαροι. Ωστόσο η Αγκυρα εμφανίζεται πάντα πρόθυμη να διευκολύνει, αλλά και να παρέμβει υπέρ όλων όσοι θεωρούνται από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ομογενείς. Ας τα βλέπουμε κι αυτά. Συμβαίνουν δίπλα μας.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Η Πρόεδρος της ∆ημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο του θεσμικού ρόλου της συμμετείχε χθες στη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών για τον εορτασμό της Hμέρας των Ενόπλων Δυνάμεων. «Είμαστε υπερήφανοι για το φρόνημα και το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας των ανδρών και των γυναικών που υπηρετούν σε γη, ουρανό και θάλασσα. Η προσήλωση στο καθήκον και η πίστη στην αποστολή τους αποτελούν εγγύηση για την εθνική μας κυριαρχία», είπε, μεταξύ άλλων, η κ. Σακελλαροπούλου ευχόμενη χρόνια πολλά στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. «Τιμάμε σήμερα τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη μας για την προσφορά τους. Η αφοσίωση στο καθήκον, ο επαγγελματισμός και η πειθαρχία τους, μας κάνουν όλους υπερήφανους» είπε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Διασφαλίζουν κάθε μέρα, κάθε ώρα, χάρη στην υψηλή αίσθηση καθήκοντος που διακρίνει τις Ενοπλες Δυνάμεις μας, τα εθνικά μας συμφέροντα, την ανεξαρτησία της πατρίδας μας, την κυριαρχία μας, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, σε κάθε σημείο του εθνικού μας χώρου, μέχρι και την πιο απόμακρη βραχονησίδα μας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Μαδρίτη, όπου σήμερα συνεδριάζουν οι χώρες της Ευρωμεσογειακής Ομάδας (Med-9) σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης βρίσκεται εκεί, στην πρώτη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών μιας ομάδας που στόχο έχει να καταστεί οργανωμένος μοχλός πίεσης. Οπως υπάρχουν οι χώρες του Βίσεγκραντ, που εναρμονίζονται σε περίπτωση κοινών συμφερόντων (όπως το μεταναστευτικό), έτσι επιθυμούν Αθήνα και λοιπές χώρες της Ε.Ε. της Μεσογείου να συγκροτήσουν έναν αποτελεσματικό μοχλό πίεσης στις Βρυξέλλες. Αν θα πετύχει κάτι τέτοιο θα φανεί μακροπρόθεσμα. Πάντως, ο κ. Γεραπετρίτης θα επαναλάβει εκεί και όλα όσα είπε στο πρόσφατο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, για την ανάγκη πενθήμερης ανθρωπιστικής ανακωχής στη Γάζα, αλλά και την αύξηση της ικανότητας του συνοριακού περάσματος της Ράφα να απορροφά περισσότερα φορτία με βοήθεια προς τους εγκλωβισμένους Παλαιστινίους.

Η ΑΤΑΚΑ

Ο Δημήτρης Νατσιός της Νίκης βρήκε ευκαιρία σε συνεδρίαση για την κύρωση συμφωνίας με την Ινδία να κάνει τη δική του αναφορά στην ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο κ. Νατσιός αναφέρθηκε στον Κολοκοτρώνη, που «ευλαβείτο πολύ την Παναγία», στον «Νότη Μπότσαρη, τον φρούραρχο του Μεσολογγίου» και πολλούς άλλους, κλείνοντας ως εξής: «Στο στόμα όλων των Ελλήνων, των Ρωμιών, ένα “άγιο ρουσφέτι” θα έλεγα πρέπει να έχουμε στο στόμα μας. Ποιο; “Ταις πρεσβείαις της Θεοτόκου, Σώτερ, σώσον ημάς”». Ευτυχώς υπάρχει απόσταση κάποιων αιώνων ανάμεσα στον χριστιανισμό και τον Μέγα Αλέξανδρο και αποφεύχθηκε το διπλωματικό επεισόδιο με την Ινδία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή