Γραμμή εσωτερικής αντιπολίτευσης χαράσσει πλέον ο Αντώνης Σαμαράς με την ηχηρή διαφοροποίησή του στην τροπολογία της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό, την Παρασκευή.
Η επιλογή του να αποκηρύξει με γραπτή δημόσια δήλωσή του τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης και να ζητήσει την απόσυρσή της, ήρθε σε συνέχεια των ενστάσεων που είχε εκφράσει με την πρόσφατη συνέντευξή του στην «Κ», όπου διαχώριζε τη θέση του τόσο στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης όσο και στη μεταρρυθμιστική ατζέντα της για τα δικαιώματα.
Από κάποιους στη Ν.Δ., η προχθεσινή παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού ερμηνεύεται ως κλιμάκωση της κριτικής του.
Πρώτον, για πρώτη φορά με τόσο ευθύ τρόπο συγκρίνει την κυβέρνησή του με τη σημερινή, λέγοντας πως κατά τη δική του θητεία είχε θεσπίσει ένα νομικό πλαίσιο που προέβλεπε «κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, τη χορήγηση της άδειας διαμονής μόνο εάν οι αιτούντες συμπλήρωναν 7 έτη συνεχούς παρουσίας στη χώρα», προσθέτοντας πως αυτό το καθεστώς «το διατήρησε ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ», αφήνοντας αιχμή για την κυβέρνηση πως κάνει κάτι που δεν το έκανε ούτε η Αριστερά.
Δεύτερον, η παρέμβασή του είχε επιτακτικό ύφος, καθώς ζητούσε ευθέως από την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία. «Η Ελλάδα είναι χώρα, και όχι χώρος! Ζητώ από την κυβέρνηση να αποσύρει την εν λόγω τροπολογία και να επανεξετάσει το όλο ζήτημα», κατέληγε η ανακοίνωση.
«Απλώς, συνεχίζουμε»
Η κυβέρνηση δεν έμεινε στη στερεοτυπική απάντηση ότι «ο πρώην πρωθυπουργός εκφράζει γνωστές απόψεις του». Από το βήμα της Βουλής απάντησε ο αρμόδιος υπουργός, διαμηνύοντας πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει.
Η «γραμμή άμυνας» του κ. Γεωργιάδη ήταν η εξής: Αφού πρώτα ξεκαθάρισε πως δεν αντιδικεί με τον πρώην πρωθυπουργό, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει αλλαγή μεταναστευτικής πολιτικής», εστιάζοντας στις ανάγκες της χώρας να βρει εργατικά χέρια. «Για να χτιστεί το Ελληνικό θα χρειαστεί 35.000 εργάτες», είπε ο υπουργός Εργασίας, τονίζοντας πως αυτή τη στιγμή έχουν βρεθεί μόνο 10.000. «Αν δεν βρούμε δεν θα γίνει το έργο». Την ίδια ώρα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Καιρίδης περνούσε στην αντεπίθεση, λέγοντας (στην ΕΡΤ) ότι «όποιος θεωρεί ότι αυτό είναι ένα εσωτερικό πρόβλημα, νομίζω ότι βαυκαλίζεται και δεν βλέπει την πραγματικότητα». Η τροπολογία, εξήγησε, αφορά αυτούς που ήδη διαμένουν εδώ και όχι αυτούς που θα σκέφτονταν να έρθουν.
Οσα είπαν οι δύο υπουργοί ήταν σε απόλυτη συνεννόηση με το Μαξίμου, που είδε με μεγάλη έκπληξη τον πρώην πρωθυπουργό να διαφοροποιείται με σφοδρότητα σε ένα θέμα που «χρήζει άμεσης λύσης, καθώς δεν υπάρχουν εργάτες γης», όπως έλεγε πηγή του Μαξίμου στην «Κ». Ερωτηθείσα η ίδια πηγή εάν υπάρχει σχόλιο για όσα είπε ο κ. Σαμαράς, αρκέστηκε να απαντήσει με νόημα ότι «συνεχίζουμε το κυβερνητικό μας έργο».
Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο πως την πρώτη απάντηση στον κ. Σαμαρά κλήθηκε να δώσει από πλευράς κυβέρνησης ο Αδωνις Γεωργιάδης, ένας πολιτικός που χρωστάει την παρουσία του στη Ν.Δ. στον Μεσσήνιο πολιτικό και διαχρονικά θεωρείται ότι κινείται στην ίδια ιδεολογική πτέρυγα του κόμματος. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι η τροπολογία της κυβέρνησης Μητσοτάκη θέτει προϋποθέσεις πιο αυστηρές από εκείνες που ίσχυαν επί κυβέρνησης Σαμαρά, αφού απαιτείται προσφορά εργασίας. «Επίσης προβλέψαμε δυνατότητα ανάκλησης της άδειας, αν κάποιος έχει μεγάλα διαστήματα που δεν εργάζεται», πρόσθεταν οι ίδιες πηγές.
Οι ψίθυροι στην Κ.Ο.
Στην κοινοβουλευτική ομάδα, ωστόσο, υπάρχουν βουλευτές που μίλησαν για «αιφνιδιασμό» από πλευράς της κυβέρνησης, η οποία έφερε την τροπολογία χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια συζήτηση. Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως η τροπολογία, σε συνδυασμό με τη βούληση της κυβέρνησης να φέρει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, εγείρει ζητήματα «φυσιογνωμίας» του κόμματος.
Εάν πάντως η ψηφοφορία στις αρχές της εβδομάδας που ξεκινά είναι ονομαστική, τότε θα υπάρξει καταγραφή των πιθανών διαφωνιών που έχουν βουλευτές. Οσον αφορά τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά, πηγές που πρόσκεινται σε αυτόν έλεγαν πως ό,τι είχε να πει το είπε, δείχνοντας την πρόθεση να μην απαντήσει σε όσα ακολούθησαν την παρέμβασή του.
Η νέα διαφοροποίηση, όμως, έχει καταγραφεί και δείχνει να παγιώνει τη βούληση του πρώην πρωθυπουργού να παρεμβαίνει σε θέματα που θεωρεί μείζονος σημασίας και έχουν μεγάλη βαρύτητα στο δεξιό ακροατήριο. «Κεντροδεξιά, χωρίς Δεξιά δεν υπάρχει», έχει τονίσει πολλές φορές ο κ. Σαμαράς.
Από το Μαξίμου, σχολιάζοντας τα περί «ανησυχίας» της δεξιάς πτέρυγας, έλεγαν πως επί ημερών Μητσοτάκη οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί δραστικά, ενώ ο Εβρος έχει σφραγίσει. «Αυτά μιλούν από μόνα τους».