Να αφήσει πίσω την εσωστρέφεια που έφεραν η τροπολογία για το μεταναστευτικό και η σφοδρή αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά θα επιχειρήσει η κυβέρνηση με το σημερινό υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει στις 11 το πρωί, το οποίο είναι γεμάτο από μεταρρυθμιστική ατζέντα, καθώς εμπεριέχει έξι μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια.
Εν αρχή ην η παρουσίαση από τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη του νομοσχεδίου για το «Ελεύθερο πανεπιστήμιο», όπως έχει ονομαστεί η λειτουργία μη κρατικών ΑΕΙ χωρίς τροποποίηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Πρόκειται για μια εμβληματική μεταρρύθμιση, την οποία προανήγγειλε και ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή την περασμένη Κυριακή και η οποία αναμένεται να κορυφώσει την ιδεολογική αντιπαράθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Πρόκειται, άλλωστε, για ένα θέμα το οποίο είναι στην ατζέντα από την εποχή της διακυβέρνησης Καραμανλή, με υπουργό Παιδείας τότε την αείμνηστη Μαριέττα Γιαννάκου το 2007, που είχε δώσει μάχη για την αναθεώρηση του άρθρου 16. Από εκεί και πέρα η ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου περιλαμβάνει πέντε ακόμη μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια:
• Πρώτον, το νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος από τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
• Δεύτερον, τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αθλητική βία από τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση.
Να αφήσει πίσω την εσωστρέφεια που πυροδότησε η τροπολογία για το μεταναστευτικό επιδιώκει η κυβέρνηση.
• Τρίτον, την παρουσίαση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη και τον υφυπουργό Νίκο Ταγαρά των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την πολεοδομική μεταρρύθμιση.
• Τέταρτον, την παρουσίαση από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο του νομοσχεδίου για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών.
• Πέμπτον, την εισήγηση από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη για τον καθορισμό υπηρεσιών και ποσοτικών στόχων για την εφαρμογή του συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων.
«Πατάμε γκάζι»
Οπως γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω, πρόκειται για πέντε νομοσχέδια σε τομείς που «πονάνε», όπως η οπαδική βία –που εσχάτως έχει ανέβει και πάλι πολύ ψηλά στην ατζέντα μετά τη δολοφονική επίθεση στον 31χρονο αστυνομικό–, η υγεία, η πολιτική προστασία, η προσπάθεια να μπει τάξη στο πολεοδομικό χάος, καθώς και τα μπόνους στους δημοσίους υπαλλήλους. Στην κυβέρνηση θεωρούν κρίσιμο να μη χαθεί ο μεταρρυθμιστικός προσανατολισμός, καθώς όπως φαίνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις η Ν.Δ. έχει σχεδόν μοναδικό αντίπαλο τον εαυτό της, με το δεύτερο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, να απέχει πάνω από 20 μονάδες. Αυτό δημιουργεί μια έξτρα παγίδα, τη δημιουργία φαινομένων εφησυχασμού. Aντιθέτως, «η κυβέρνηση ελλείψει αντιπάλου έχει όλο το περιθώριο να προχωρήσει σε δομικές αλλαγές», όπως λένε κυβερνητικές πηγές, αναγνωρίζοντας πως το κυβερνητικό έργο πρέπει να «πατήσει γκάζι» το επόμενο διάστημα έως και τις ευρωεκλογές. Γιατί μέχρι τότε; Γιατί το αποτέλεσμα της κάλπης του Ιουνίου αναπόφευκτα θα δώσει ένα νέο πολιτικό σκηνικό και η στρατηγική της κυβέρνησης μπορεί να χρειαστεί αναπροσαρμογή. Συνεπώς, βασικές κυβερνητικές πολιτικές θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι, που συμπληρώνεται και ο πρώτος χρόνος της κυβέρνησης, ο οποίος παραδο-σιακά είναι ο πιο δημιουργικός.