Εντός και Εκτός: Ο Κώστας Σημίτης και ο Ζακ Ντελόρ

Εντός και Εκτός: Ο Κώστας Σημίτης και ο Ζακ Ντελόρ

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από χθες το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο σχεδιάζεται να καθιερωθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα η επιστολική ψήφος (το σχέδιο νόμου τιτλοφορείται «Εκλογή Ευρωβουλευτών, Επιστολική Ψήφος – Διευκόλυνση Ψήφου Εκλογέων, Εκκαθάριση Εκλογικών Καταλόγων και Λοιπές Διατάξεις»). Το σχέδιο νόμου θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και τις 10 Ιανουαρίου και αναμένεται να φανεί αν από αυτή θα προκύψουν κάποιες παρατηρήσεις που θα μπορούσαν να εμπλουτίσουν τη συνολικότερη λογική της επιστολικής ψήφου. Η δημιουργία εκλογικών καταλόγων επιστολικής ψήφου και βεβαίως η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων είναι από μόνα τους πολύ σημαντικά εγχειρήματα.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Η βαλκανική εκδοχή του εθνικισμού είναι πάντα η πιο ακραία. Ετσι, στο βουλγαρικό πρακτορείο BGNES φιλοξενήθηκε συνέντευξη του Χρίστο Κοπάνοφ, αντιπροέδρου των Ιδρυμάτων των Βουλγάρων Ορθοδόξων στην Κωνσταντινούπολη και στην Αδριανούπολη, ο οποίος δηλώνει «Βούλγαρος 7ης γενιάς από τη “Μακεδονία του Αιγαίου” (σ.σ. δηλαδή την ελληνική Μακεδονία), αλλά γεννημένος στην τουρκική πρωτεύουσα». Ο Κοπάνοφ κάνει κάποια ιστορική αναδρομή για την παρουσία Βουλγάρων πριν από το 1945 στην Ελλάδα, παραλείποντας βεβαίως ότι στην ελληνική Μακεδονία υπήρχε βάναυση βουλγαρική κατοχή την περίοδο 1941-44. Εχει κάποιο ενδιαφέρον ότι τους Σλαβομακεδόνες της δυτικής Μακεδονίας, που διεκδικεί ιστορικά και η Βόρεια Μακεδονία, τους παρουσιάζει ως Βουλγάρους, αλλά κυρίως εντυπωσιάζουν τα καλά λόγια του για την Τουρκία. Κάνει λόγο για «καλύτερες σχέσεις γειτονίας» Τουρκίας και Βουλγαρίας και σημειώνει ότι «οι τουρκικές αρχές δεν έχουν κανένα πρόβλημα μαζί μας και δεν μας εμποδίζουν». Ολα αυτά, βέβαια, μοιάζουν γραφικά, ωστόσο δεν πρέπει να λησμονείται ότι η Αγκυρα στα Βαλκάνια κάνει παιχνίδι μακράς διαρκείας…

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Πριν από περίπου ενάμιση μήνα, στην εκδήλωση προς τιμήν του Κώστα Σημίτη, ο Ζακ Ντελόρ είχε στείλει ένα μήνυμα το οποίο ανέγνωσε ο πρώην επίτροπος Πασκάλ Λαμί. Οι σχέσεις ανάμεσα στον κ. Σημίτη και στον Ζακ Ντελόρ ήταν παλιές και βαθιά πολιτικές, όπως προκύπτει και από το σύντομο αλλά περιεκτικό μήνυμα του πρώην πρωθυπουργού για τον θάνατο του οραματιστή πρώην προέδρου της Κομισιόν. «Mε τον Ζακ Ντελόρ μας ένωνε μια πολιτική αλληλεγγύη, οι κοινές αρχές μας και μια ανθεκτική φιλία. Ηταν ο άνθρωπος που έδωσε σάρκα και οστά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που καθιέρωσε την πολιτική ενοποίηση και καθοδήγησε μαζί με τον Μιτεράν και τον Κολ την οικονομική ενοποίηση ώς την ίδρυση του ευρώ. Εύχομαι το όραμά του για την Ευρώπη να παραμείνει ισχυρό και σημείο αναφοράς στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα», ανέφερε ο κ. Σημίτης. «Με τον θάνατο του Ζακ Ντελόρ, η Ευρώπη χάνει έναν από τους ιδρυτικούς της πατέρες, έναν μεγάλο Ευρωπαίο και Γάλλο που αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην κοινή μας μοίρα. Η ανεκτίμητη κληρονομιά του θα συνεχίσει να εμπνέει τους Ευρωπαίους πολίτες και τις μελλοντικές γενιές», ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Ο Ζακ Ντελόρ υπήρξε ένας οραματιστής ηγέτης, όσο και ένας ρεαλιστής πολιτικός που προώθησε την ευρωπαϊκή ιδέα, το κοινό νόμισμα και την ασφάλεια της Ενωσής μας. Ταυτόχρονα, όμως, υπηρέτησε επίμονα την οικονομική σύγκλιση των κοινωνιών της», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο ΤΟΠΟΣ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο Στέφανος Κασσελάκης θα βρίσκεται τις επόμενες ημέρες. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει μέσω Κωνσταντινούπολης μετά τα Θεοφάνια, ωστόσο η εντολή είναι σαφής: «να ανοίξει η βεντάλια της αντιπολιτευτικής κριτικής». Με αυτό το σκεπτικό, στο πεδίο της ακρίβειας, στον ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνουν στις νέες ανατιμήσεις που, όπως υποστηρίζουν, φτάνουν στο 4,5% σε βασικά είδη σούπερ μάρκετ, ενώ τα φορολογικά έσοδα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023 είναι αυξημένα κατά 448 εκατ. ευρώ. Για τα τιμολόγια της ΔΕΗ, οι ίδιες πηγές κατηγορούν την κυβέρνηση πως έχει αφήσει τους πολίτες χωρίς ενημέρωση για το τι θα πρέπει να επιλέξουν. Από την Κουμουνδούρου αναδεικνύουν και την ατζέντα της ασφάλειας, τονίζοντας πως «η δολοφονία του νεαρού αστυνομικού σε μπαρ της Θεσσαλονίκης, σε κεντρικό σημείο της πόλης, δίπλα ακριβώς στις εγκαταστάσεις των ΜΑΤ, έρχεται να προστεθεί στη μακρά αλυσίδα των επαναλαμβανόμενων φαινομένων ακραίας βίας και εγκληματικότητας που συγκλονίζουν την ελληνική κοινωνία το τελευταίο διάστημα».

Η ΑΤΑΚΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης έχει ουκ ολίγες φορές σημειώσει ότι η Ελλάδα θα εντείνει τις προσπάθειες ανθρωπιστικής αρωγής προς τους αμάχους της Γάζας. Χθες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ελ Αρίς της Αιγύπτου φορτίο με φαρμακευτικό και ιατρικό υλικό με τελικό προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο της κοινής ευρωπαϊκής αερογέφυρας EU HAB.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή