Εντός και εκτός: Η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Λιβύη

Εντός και εκτός: Η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Λιβύη

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) ανακοίνωσε χθες και επισήμως ότι στο εργοστάσιο της στο Σχηματάρι ξεκίνησε το έργο υλοποίησης για συναρμολόγηση, ενσωμάτωση και δοκιμή (AIT) διαστημικού υλικού και δορυφόρων (HAITF). Λεπτομέρειες για το θέμα μπορείτε να εντοπίσετε στις οικονομικές σελίδες της «Κ» (σελ. 22). Η επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, με ευρωπαϊκά χρήματα και σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς, είναι μια προσπάθεια που διήρκεσε αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλες τέτοιες προσπάθειες από την ελληνική πλευρά, που είναι πιθανόν να βοηθήσουν την εγχώρια αμυντική βιομηχανία να ξεκολλήσει από τον σχεδόν μεταπρατικό χαρακτήρα της (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων). Ας ελπίσουμε ότι δεν πρόκειται για το μοναδικό έργο τέτοιου είδους, καθώς η ελληνική αμυντική βιομηχανία πρέπει με κάποιον τρόπο να κάνει το άλμα στην επόμενη εποχή.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Οπως, για παράδειγμα, έχει συμβεί στον τομέα των ειδικών επιχειρήσεων, όπου η Ελλάδα έχει περάσει στη νέα εποχή (όχι δίχως αναταραχές) το οποίο φαίνεται και από το γεγονός ότι κάθε φορά που βρίσκονται αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή, δεν χάνουν την ευκαιρία να εκπαιδευθούν με τις ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις. Ετσι, πριν από λίγες ημέρες, τα στελέχη της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών εκπαιδεύθηκαν από κοινού με τους Αμερικανούς πεζοναύτες που επέβαιναν στο πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων «USS Mesa Verde». Είναι το πλοίο που κάποιοι ίσως παρατήρησαν αυτές τις ημέρες, καθώς βρίσκεται ελλιμενισμένο στον Πειραιά, με σκοπό τον εφοδιασμό αλλά και την ξεκούραση πληρωμάτων και πεζοναυτών που επιβαίνουν σε αυτό. Το συγκεκριμένο πλοίο ανήκει στην ομάδα κρούσης που έχει δημιουργηθεί υπό το αμφίβιο πλοίο πολεμικών επιχειρήσεων «USS Bataan», με σκοπό την επιφυλακή στην ευρύτερη περιοχή που επηρεάζεται από τον πόλεμο στη Γάζα.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Χθες συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα κάνει δεκτό τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος επισκέπτεται τη νέα διοικητική πρωτεύουσα της χώρας, έξω από το Κάιρο. Περιττό να τονιστεί ότι οι τρέχουσες επαφές ανάμεσα σε Αθήνα και Κάιρο αντικατοπτρίζουν την πάγια ανάγκη επιβεβαίωσης του άριστου επιπέδου των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Αιγύπτου, αλλά δίνουν και την ευκαιρία να συζητηθούν οι πολύ δύσκολες περιφερειακές συνθήκες, ιδιαίτερα υπό το φως του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και του κινδύνου διάχυσης των συγκρούσεων σε μεγάλο μήκος της Μέσης Ανατολής. Δύο είναι, πάντως, τα βασικά ζητήματα που ενδιαφέρουν άμεσα την Αθήνα: το πρώτο αφορά την εξέλιξη του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας και Αιγύπτου, που προχωράει γοργά. Το δεύτερο είναι η κατάσταση στη Λιβύη, όπου η περίοδος ηρεμίας με την Τουρκία έχει δημιουργήσει μια ψευδαίσθηση ομαλότητας. Οι ψευδαισθήσεις διαλύθηκαν με την πρόσφατη επιστολή στον ΟΗΕ, που έδειξε ότι η Τρίπολη συνεχίζει να παράγει αποφάσεις στα ζητήματα θαλασσίων ζωνών (όπως η επέκταση της συνορεύουσας ζώνης και η διεθνώς όχι αποδεκτή προώθηση της άποψης ότι ο κόλπος της Σύρτης είναι κλειστός) και η Αθήνα επιθυμεί να συντονιστεί στο ζήτημα αυτό με το Κάιρο ακόμη πιο στενά.

Ο ΤΟΠΟΣ

Ο Δήμος Ερμιονίδας, που ίσως είναι ο πρώτος που η τύχη του θα κριθεί στα δικαστήρια, καθώς οι εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου έδειξαν διαφορά που αμφισβητείται με ένδικα μέσα. Η διαφορά μεταξύ του πρώτου Γιάννη Γεωργόπουλου και του Γιάννη Μαργέτα ήταν 54 ψήφοι, αλλά έχει κατατεθεί ένσταση με την καταγγελία ότι σε 93 ψηφοδέλτια σε ένα εκλογικό τμήμα παράλληλα με τους σταυρούς στο όνομα του υποψηφίου, υπήρχε και κύκλος, άρα είναι άκυρα. Η υπόθεση εκδικάζεται από εκλογοδικείο Ναυπλίου εντός του μηνός, οπότε θα κριθεί και το ποιος θα είναι ο νέος δήμαρχος. Ο συνήγορος του κ. Μαργέτα, ο γνωστός συνταγματολόγος και πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, εκφράζει τη βεβαιότητα, με βάση τη νομολογία του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, ότι θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

Η ΑΤΑΚΑ

«Αυτό δεν είναι όνειρο, είναι κάτι που θα γίνει πράξη πολύ σύντομα». Πρόκειται για το σχόλιο του Χρήστου Σπίρτζη (τ/σ ΟΝΕ) σε ερώτημα για το αν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ. Πρακτικά, ο κ. Σπίρτζης έβγαλε στην επιφάνεια μια συζήτηση η οποία υποβόσκει σε διάφορα επίπεδα τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα μετά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή προέκυψε μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στη θέση του προέδρου. Το πρόβλημα με αυτές τις παρασκηνιακές συζητήσεις είναι ότι σπάνια καταλήγουν σε κάποιο αποτέλεσμα που είναι υλοποιήσιμο. Οπως και να ‘χει, ο δρόμος προς τις ευρωεκλογές είναι πια ανοιχτός, ως εκ τούτου, όλοι νομιμοποιούνται να έχουν άποψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή