Εξοπλιστικά: Αισιοδοξία στην Αθήνα για τα F-35

Εξοπλιστικά: Αισιοδοξία στην Αθήνα για τα F-35

Tις επόμενες εβδομάδες αναμένεται επιστολή της αμερικανικής κυβέρνησης με αποδοχή της προσφοράς από τη χώρα μας.

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέμα λίγων εβδομάδων είναι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι εξελίξεις στο μέτωπο για την ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στη χώρα μας και τις ΗΠΑ. Πίσω από τη γενικόλογη αναφορά βρίσκεται η αισιοδοξία ότι το αργότερο μέσα στον Φεβρουάριο θα προκύψουν συγκεκριμένα βήματα, όσον αφορά την αγορά από τη χώρα μας των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Την επαύριο της επίσκεψης του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Αντονι Μπλίνκεν, στη χώρα μας και της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η Αθήνα εκτιμά ότι επιβεβαιώθηκε όχι μόνο το άριστο επίπεδο των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά και ο αναβαθμισμένος ρόλος της Ελλάδας ως αξιόπιστου συμμάχου και εταίρου και παράγοντα σταθερότητας σε μια περιοχή που ευρύτερα βρίσκεται στο επίκεντρο πολυδιάστατων κρίσεων. Μέσα σ’ αυτό το ρευστό τοπίο, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου υπογραμμίζουν ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι από αμερικανικής πλευράς αναγνωρίζεται η σημασία και ο ρόλος της χώρας μας. Αυτή είναι μια παράμετρος που επηρεάζει την παράλληλη αναγνώριση της σημασίας για αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, μέσα από ένα πλαίσιο που δεν ετεροπροσδιορίζεται.

Η αναφορά γίνεται σε σχέση με την Τουρκία, καθώς, έστω και έμμεσα, η συμφωνία για την πώληση των F-35 στη χώρα μας σε κάποιον βαθμό έχει συνδεθεί με την αντίστοιχη συμφωνία για πώληση νέων F-16 στην Τουρκία και αναβάθμιση όσων ήδη έχουν στην κατοχή τους οι ένοπλες δυνάμεις της γείτονος. Στη δεδομένη συγκυρία γίνεται λόγος για βήματα που θα προχωρήσουν ανεξαρτήτως άλλων εξελίξεων.

Εξελίξεις

Η Αθήνα περιμένει ότι μέσα στις προσεχείς εβδομάδες θα προκύψουν εξελίξεις σε δύο κατευθύνσεις: θα αποσταλεί η επιστολή της αμερικανικής κυβέρνησης προς την ελληνική, όσον αφορά την αποδοχή της προσφοράς από τη χώρα μας και, παράλληλα, θα κινηθούν οι διαδικασίες προώθησης της συμφωνίας προς το αμερικανικό Κογκρέσο.

«Η Ελλάδα θα λάβει όσα βρίσκονται στον προγραμματισμό, προχωράει δηλαδή κανονικά όλος ο προγραμματισμός σχετικά με τις αμυντικές συμφωνίες και τις εξοπλιστικές συμφωνίες», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, έκανε μια σημαντική επισήμανση (ΕΡΤ): «Το 2019 η Τουρκία ήταν στο πρόγραμμα των F-35 και εμείς προσπαθούσαμε να αναβαθμίσουμε τα F-16 και σήμερα εμείς είμαστε κοντά στο να μπούμε στο πρόγραμμα των F-35, που δεν είναι η Τουρκία, και η Τουρκία προσπαθεί να αποκτήσει F-16. Για να δούμε δηλαδή τι έχουμε πετύχει όλα αυτά τα χρόνια, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτονόητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή