Στρατηγικός διάλογος με ΗΠΑ – Συνάντηση Γεραπετρίτη με Μπλίνκεν

Στρατηγικός διάλογος με ΗΠΑ – Συνάντηση Γεραπετρίτη με Μπλίνκεν

Στις 9 Φεβρουαρίου στην Ουάσιγκτον ο Γεραπετρίτης - Στο επίκεντρο των επαφών τα F-35, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και η διμερής σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 9 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ, Γιώργου Γεραπετρίτη και Αντονι Μπλίνκεν, στο πλαίσιο των ευρύτερων διαβουλεύσεων που συνδέονται με τον πέμπτο γύρο του στρατηγικού διαλόγου. Αν και υπάρχουν ενδιαφέροντα θέματα για τα οποία η Αθήνα αναμένει απαντήσεις από την Ουάσιγκτον, όπως η επιστολή αποδοχής του αιτήματος που θα οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις για την προμήθεια αεροσκαφών τύπου F-35, η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και η εξελισσόμενη διμερής σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών. Αλλωστε η Αθήνα επιχειρεί να διαδραματίσει αυξημένο ρόλο στις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή, γύρω από την ανάγκη να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα. Σ’ αυτό το πλαίσιο η Ουάσιγκτον αναμένει την υλοποίηση της υπόσχεσης της Αθήνας για συμμετοχή στην επιχείρηση «Φύλακας της Ευημερίας» στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ σε παρασκηνιακό επίπεδο η ελληνική πλευρά έχει αναλάβει να βοηθήσει στη διεύρυνση των διαύλων με κρίσιμους παράγοντες της περιοχής.

Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η συνέχιση της περιοδείας του κ. Γεραπετρίτη, ο οποίος χθες βρέθηκε στην Ιορδανία, ενώ αύριο θα έχει επαφές στην Αίγυπτο. Χθες, στο Αμάν συναντήθηκε με τον ομόλογό του Αϊμάν αλ Σαφάντι ενώ αύριο αναμένεται να γίνει δεκτός από τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄. Αύριο ο κ. Γεραπετρίτης θα μεταβεί στο Κάιρο, όπου θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ενώ αναμένεται να γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της χώρας Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Στρατηγικός διάλογος με ΗΠΑ – Συνάντηση Γεραπετρίτη με Μπλίνκεν-1
Στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε χθες στο Αμάν με τον ομόλογό του της Ιορδανίας Αϊμάν αλ Σαφάντι.

Το ζήτημα της Λιβύης

Πέρα από τον γενικότερο συντονισμό για το υπερκείμενο ζήτημα, δηλαδή εκείνο της ανάγκης για επίτευξη εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή στο μέτωπο της Λωρίδας της Γάζας, η Αθήνα ενδιαφέρεται για την αιγυπτιακή στάση και στο ζήτημα της Λιβύης, καθώς η κυβέρνηση της Τρίπολης το τελευταίο χρονικό διάστημα εμφανίζεται να κινείται ακόμη πιο κοντά προς την Αγκυρα, αυτή τη φορά και με την ανοχή της Βεγγάζης, που μέχρι πρότινος διάκειτο αρνητικά έναντι των τουρκικών ελιγμών στη μεγάλη και διχασμένη βορειοαφρικανική χώρα. Η περιοδεία του κ. Γεραπετρίτη στη Μέση Ανατολή γίνεται και ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. την ερχόμενη Δευτέρα, όπου έχουν προσκληθεί να παραστούν υπουργοί από κάποιες χώρες της περιοχής. Στην Αθήνα υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την πιθανότητα να επιτευχθεί το επόμενο χρονικό διάστημα κάποια συμφωνία στην περιοχή.

Από το Αμάν χθες ο κ. Γεραπετρίτης επανέλαβε ορισμένες από τις πάγιες θέσεις της ελληνικής διπλωματίας. «Η Ελλάδα έχει επί μακρόν και με επιμονή υποστηρίξει την εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ, με διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα, στη βάση τής πριν από το 1967 συνοριογραμμής και με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα», είπε ενδεικτικά ο κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος εξέφρασε στη συνέχεια ανησυχία για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, την κατάσταση στη Δυτική Οχθη και την κορύφωση της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας εξέφρασε την ανησυχία του για το ρίσκο επέκτασης του πολέμου, ενώ σημείωσε ότι στη Γάζα έχει φτάσει μόλις το 10% της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχει δοθεί. Απέρριψε οποιοδήποτε ρόλο ασφαλείας του Ισραήλ στη Γάζα και τόνισε ότι πρέπει να αναχαιτιστεί «η εξτρεμιστική ατζέντα της κυβέρνησης του Ισραήλ», σημειώνοντας ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν δικαίωμα σε ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Ο Αλ Σαφάντι υπογράμμισε ότι η Ιορδανία, μαζί με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ε.Ε. εργάζονται για την αποτροπή των επιπτώσεων της καταστροφής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή