Τα ομόφυλα ζευγάρια και η κεντροαριστερή «πολυκατοικία»

Τα ομόφυλα ζευγάρια και η κεντροαριστερή «πολυκατοικία»

Για τις πολιτικές ομάδες (Δεξιά, Κέντρο, Αριστερά) ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και η τεκνοθεσία αποτέλεσαν από την πρώτη στιγμή ένα ταυτοτικό ζήτημα

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τις πολιτικές ομάδες (Δεξιά, Κέντρο, Αριστερά) ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και η τεκνοθεσία αποτέλεσαν από την πρώτη στιγμή ένα ταυτοτικό ζήτημα. Οι συγκρούσεις ήταν αναπόφευκτες και όσον αφορά το προοδευτικό «μπλοκ» οποιοσδήποτε αστερίσκος μπήκε για το συγκεκριμένο θέμα δεν πέρασε απαρατήρητος. Ειδικά στην «αριστερή πολυκατοικία».

ΣΥΡΙΖΑ
Στον «αστερισμό» της κομματικής πειθαρχίας

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζει ακόμη στον «αστερισμό» της κομματικής πειθαρχίας που έχει επιβάλει ο Στέφανος Κασσελάκης. Η αμηχανία των πρώτων ημερών έχει περάσει, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν θα υπάρξουν τελικά απώλειες στην ψηφοφορία. Η γραμμή για υπερψήφιση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης ακόμη κι αν είναι ελλιπές δεν έχει αλλάξει. Από την αρχή ο πρόεδρος έδειξε ότι σε δικαιωματικά ζητήματα δεν σκοπεύει να κάνει εκπτώσεις. Υπάρχουν ήδη βουλευτές που έχουν εκφράσει ενστάσεις, χωρίς αυτό να προκαταβάλλει τη στάση τους.

Οπως δημοσίευσε η «Κ», η Αθηνά Λινού τοποθετήθηκε αναλυτικά κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στις Σπέτσες σχετικά με την παρένθετη κύηση και το νομικό πλαίσιο που πρέπει να αλλάξει για όλα τα ζευγάρια, όχι μόνο για τα ομόφυλα. Ο Βασίλης Κόκκαλης, μιλώντας στο Mega, δήλωσε: «Θα περιμένω να δω πώς προστατεύεται το δικαίωμα του παιδιού. Γιατί τα υπόλοιπα δικαιώματα έχουν κατοχυρωθεί και καλά έκαναν, δηλαδή των ομόφυλων ζευγαριών. Οι επιφυλάξεις μου συνίστανται στο γεγονός ότι δεν έχουμε δει ακόμη το νομοσχέδιο».

Κανείς επίσης στην Κουμουνδούρου δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η στάση του Παύλου Πολάκη. Η αποχή ίσως να είναι η λύση για όσους συνεχίσουν να έχουν προβληματισμούς, ως κίνηση καλής θέλησης προκειμένου να μη φέρουν σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΣΟΚ
Κομβική η συνεδρίαση της Κ.Ο.

Και για το ΠΑΣΟΚ τα πράγματα δεν είναι ανέφελα και κομβική θα είναι η αυριανή πρωινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Οπως τονίζουν από τη Χαριλάου Τρικούπη, αποτελεί μια διαχρονική, προγραμματική θέση του κινήματος η θεσμοθέτηση της ισότητας στον γάμο. Οσον αφορά το κομμάτι της τεκνοθεσίας θα σταθμίσουν το συμφέρον του παιδιού. Θέμα κομματικής πειθαρχίας δεν μπήκε ποτέ. Περισσότερο από όλους στο ΠΑΣΟΚ έχουν προβληματιστεί με τη στάση του βουλευτή Λέσβου, Παναγιώτη Παρασκευαΐδη. Οι επιτελείς της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έχουν ήδη παρέμβει και αυτό που τονίζουν είναι πως στον δημόσιο λόγο οι πάντες οφείλουν να ακολουθούν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο εκφοράς του.

Υπάρχουν και άλλοι βουλευτές οι οποίοι έχουν εκφράσει ενστάσεις και δισταγμό σχετικά με την ψήφο τους και στο «ναι» επί της αρχής στο οποίο προσανατολίζεται το κόμμα. Είναι σε εξέλιξη ένας διάλογος στη Χαριλάου Τρικούπη και από πολλούς εκτιμάται πως ο αριθμός των διαφωνούντων θα είναι μονοψήφιος. Εξακολουθούν να στηλιτεύουν τη στάση του πρωθυπουργού, ο οποίος, όπως αναφέρουν, προχωρεί ένα νομοθέτημα χωρίς να έχει τη σύμφωνη γνώμη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του.

ΚΚΕ
«Η θέση μας δεν έχει σχέση με την ομοφοβία»

Διαφωνίες εξακολουθεί να εκφράζει το ΚΚΕ σε ζητήματα όπως η εμπορευματοποίηση της παρένθετης μητρότητας, δείχνοντας πως αυτή τη στιγμή ο Περισσός δεν είναι κοντά στο «ναι». Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε χθες από την Πάτρα πως «η ξεκάθαρη θέση του ΚΚΕ καμία σχέση δεν έχει με την ομοφοβία. Δεν έχει σχέση με τον σεξουαλικό προσανατολισμό καθενός – καθεμιάς, με τη στάση του απέναντι στην ομοφυλοφιλία ή αμφιφυλοφιλία ως έκφραση της σεξουαλικότητας. Και όσα προβλήματα υπάρχουν σε ομόφυλα ζευγάρια σε σχέση με τα παιδιά του ενός εκ των δύο, θα μπορούσαν πολύ απλά να λυθούν με σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις». Από τη Νέα Αριστερά το «ναι» στο νομοσχέδιο που θα φέρει η Νέα Δημοκρατία ήταν εξαρχής ξεκάθαρο, εξαπολύοντας, μάλιστα, επίθεση προς τον Περισσό για την αναφορά του Δημήτρη Κουτσούμπα στη Βουλή πως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών σημαίνει κατάργηση της πατρότητας – μητρότητας.

Υπέρ του γάμου και της τεκνοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια έχει ταχθεί η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή