Ομόφυλα ζευγάρια: Οι βασικές πρόνοιες του νομοσχεδίου

Ομόφυλα ζευγάρια: Οι βασικές πρόνοιες του νομοσχεδίου

Η νομοθέτηση της ισότητας στον γάμο αυτόματα συνεπάγεται την ισχύ ολόκληρου του νομοθετικού πλαισίου των σχέσεων συγγένειας, συμπεριλαμβανομένης της υιοθεσίας

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στοιχεία από τη διεθνή εμπειρία και από τις χώρες που έχουν ήδη νομοθετήσει τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών συνοδεύθηκε χθες η παρουσίαση στο υπουργικό συμβούλιο της νομοθετικής ρύθμισης που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών έχει νομοθετηθεί σε 36 χώρες στον κόσμο, οι 20 από τις οποίες βρίσκονται στην Ευρώπη. Για την υιοθεσία – τεκνοθεσία επισημάνθηκε ότι έχει νομοθετηθεί σε περισσότερες χώρες από ό,τι η ισότητα στον γάμο. Οσον αφορά το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση, αναφέρεται ότι η νομοθέτηση της ισότητας στον γάμο αυτόματα συνεπάγεται ολόκληρο το νομοθετικό πλαίσιο των σχέσεων συγγένειας, συμπεριλαμβανομένης της υιοθεσίας, και ως εκ τούτου δεν υπάρχει ξεχωριστό άρθρο για την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια.

Ειδικά για τα παιδιά και τα δικαιώματά τους αναφέρθηκε ότι ήδη άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας αποκτούν παιδιά είτε μέσω υιοθεσίας είτε μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ή, στην περίπτωση γυναικών, μέσω τράπεζας σπέρματος. Από τη μη αναγνώριση, τα νομικά προβλήματα που δημιουργούνται για τα παιδιά είναι ότι αν πεθάνει ο αναγνωρισμένος γονέας το παιδί πάει σε ίδρυμα ή άλλους συγγενείς, αν πεθάνει ο μη αναγνωρισμένος το παιδί δεν έχει δικαίωμα σε κληρονομιά, αν το παιδί πάει σε νοσοκομείο ο μη αναγνωρισμένος γονέας δεν μπορεί να το φροντίσει, αν χωρίσουν οι γονείς ο μη αναγνωρισμένος δεν έχει υποχρέωση ανατροφής, ενώ ο αναγνωρισμένος μπορεί να φύγει με το παιδί.

Ιδιαίτερα τα παιδιά Ελλήνων που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό σε ομόφυλες οικογένειες δεν μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια ή να αναγνωριστούν ως τέκνα, διότι το πιστοποιητικό γέννησης αναγράφει ως γονείς δύο συζύγους ιδίου φύλου. Επιπλέον επισημάνθηκε ότι με το νομοσχέδιο δεν επεκτείνεται το δικαίωμα ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ΙΥΑ) σε ζευγάρι ανδρών, δεν γίνεται αναφορά σε γονέας 1 / γονέας 2 και παραμένει το πατέρας / μητέρα, και δεν τροποποιείται καθόλου το πλαίσιο για το σύμφωνο συμβίωσης.

Σχετικά με την άποψη που έχει αναφερθεί για επίλυση των προβλημάτων τα οποία έχουν ανακύψει με τροποποίηση του συμφώνου συμβίωσης, επισημάνθηκε ότι με τον θεσμό της «επιτροπείας» δεν δίνεται δικαίωμα διατροφής στο παιδί ή κοινωνικοασφαλιστικές παροχές ή κληρονομιά, ενώ αν δημιουργηθεί ένας καινούργιος θεσμός «κηδεμονίας», αυτός θα πρέπει να συμπεριλάβει και τα ετερόφυλα ζευγάρια. Στην παρουσίαση που έγινε στο υπουργικό συμβούλιο υπήρξε αναφορά και σε επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια σε σχέση με παιδιά που μεγαλώνουν σε ομόφυλες οικογένειες (η πρώτη νομική αναγνώριση χρονολογείται το 2001), με την επισήμανση ότι στη σχετική βιβλιογραφία είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχουν ουσιώδεις διαφοροποιήσεις με παιδιά ετερόφυλων οικογενειών στη γνωστική ανάπτυξη και τις σχολικές επιδόσεις, στην κοινωνική και ψυχολογική ανάπτυξη ή στον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή