Εντός και Εκτός: Το στρατηγείο της Λάρισας στην επιχείρηση Ε.Ε. κατά των Χούθι

Εντός και Εκτός: Το στρατηγείο της Λάρισας στην επιχείρηση Ε.Ε. κατά των Χούθι

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Με την αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα να πλησιάζει, ορισμένες λεπτομέρειες της τελευταίας στιγμής ξεκαθαρίζουν. Hδη από χθες σας έχω ενημερώσει ότι η Ελλάδα με τη φρεγάτα «Υδρα» θα συμμετάσχει τόσο στην «Prosperity Guardian» όσο και στην υπό ευρωπαϊκή εποπτεία «Αγήνωρ». Το «διπλό καπέλο» εξασφαλίζει και τη γενικότερη κατεύθυνση της Αθήνας να βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με το Παρίσι, καθώς Ελλάδα και Γαλλία έχουν αρκετές κοινές απόψεις για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή. Μαθαίνω, επίσης, ότι η Ελλάδα αποφάσισε να παραχωρήσει και το επιχειρησιακό στρατηγείο της Λάρισας, που είναι, άλλωστε, εντεταλμένο για ευρωπαϊκές επιχειρήσεις (Hellenic European Union Operations Headquarters – EL EU OHQ). Εγιναν και οι σχετικές επαφές με την Ε.Ε. για το θέμα, όπως, άλλωστε, προβλεπόταν.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Την υψηλή εποπτεία της επιχείρησης «Αγήνωρ» για την Ερυθρά Θάλασσα θα έχει, σε αρχικό στάδιο τουλάχιστον, η Γαλλία, η οποία πέρα από τη διοίκηση θα προσφέρει και ένα στρατηγείο, το οποίο μαζί με εκείνο της Λάρισας θα λειτουργούν ως συντονιστικά κέντρα. Αντιθέτως η Ιταλία, που αποτελεί μία από τις χώρες με τις σημαντικότερες ναυτικές δυνάμεις στην Ε.Ε., ακόμη δεν φαίνεται να έχει απαντήσει στο δίλημμα αν θα παράσχει κάποιο στρατηγείο ή περαιτέρω δυνάμεις για την επιχείρηση. Βέβαια, επειδή στην Ε.Ε. οι συζητήσεις δεν σταματούν ποτέ, μια τέτοια εξέλιξη δεν θα πρέπει να αποκλείεται. Οι Γερμανοί, επίσης, φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν στην επιχείρηση με φρεγάτα κλάσης «Sachsen» F-214, που αποτελεί από τα πιο σύγχρονα πολεμικά πλοία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με αυξημένες δυνατότητες αεράμυνας, ως εκ τούτου κατάλληλη για την επιχείρηση που σχεδιάζεται να διεξαχθεί στην Ερυθρά Θάλασσα για την προστασία της εμπορικής ναυσιπλοΐας, η οποία αντιμετωπίζει την απειλή των ανταρτών Χούθι.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Η Ντόρα Μπακογιάννη, πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, δεν έχει πάψει να ασχολείται ποτέ με τα ελληνοτουρκικά. Γι’ αυτό και χθες, σε εθιμοτυπικό πλαίσιο, συναντήθηκε με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, Τσαγατάι Ερτσιγές. Οπως έγινε γνωστό, η κ. Μπακογιάννη συνεχάρη τον διπλωμάτη για την επικύρωση από την τουρκική Εθνοσυνέλευση του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Επιπλέον υπογράμμισε «τη βελτιωμένη εικόνα του κλίματος μεταξύ των δύο χωρών, που εσχάτως επιβεβαιώθηκε εκατέρωθεν σε ανώτατο επίπεδο και εξακολουθεί να διατηρείται, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν τη γειτονική χώρα». Παράλληλα, η πρόεδρος της επιτροπής διεμήνυσε πως «η ελληνική πλευρά διάκειται ευμενώς στην αξιοποίηση του θετικού κλίματος, εκ μέρους της Τουρκίας, προς ενίσχυση του εν δυνάμει ευρωπαϊκού της βηματισμού». Σχετικά με τη «φλέγουσα κατάσταση» στη Μέση Ανατολή, η κ. Μπακογιάννη σημείωσε την έμφαση που δίνει η Ελλάδα στην ανάγκη αποτροπής της επέκτασης των συγκρούσεων, καθώς και στην αντιμετώπιση των δραματικών συνεπειών της ανθρωπιστικής κρίσης. Ολοι οι «παλιοί» ξέρουν καλά ότι με τους γείτονες, είτε τα πράγματα είναι ήρεμα όπως σήμερα, είτε η κατάσταση είναι κακή, πρέπει να μιλάμε.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η ουτοπία της Κεντροαριστεράς, την οποία κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν περίπου δογματικά. Ανάμεσα σε αυτούς οι Κώστας Ζαχαριάδης, Γιάννης Ραγκούσης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος, οι οποίοι εκτιμούν ότι είναι ορατή η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά, γι’ αυτό και ζητούν μετά τις ευρωεκλογές το κόμμα να μετακομίσει στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D). Στη δημοσκόπηση της MRB, για λογαριασμό του Open, είναι χαρακτηριστικό πως ανάμεσα σε αυτούς που στήριξαν το κόμμα το φετινό καλοκαίρι, το 62% απάντησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κινηθεί προς την Κεντροαριστερά, ένα 30,1% επιθυμεί αριστερή κατεύθυνση και ένα 7,9% επέλεξε να μην απαντήσει. Με βάση αυτά τα στοιχεία, τα τρία μέλη της Πολιτικής Γραμματείας της Κουμουνδούρου σημειώνουν πως η στροφή που προτείνουν δεν είναι απλώς μια πρόταση. Είναι αναγκαιότητα και αίτημα της κοινωνικής και κομματικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΑΤΑΚΑ

«Τιμούμε τη μνήμη έξι εκατομμυρίων Εβραίων και πολλών ακόμη θυμάτων της άνευ προηγουμένου σκληρότητας και φρίκης του ναζιστικού καθεστώτος. Τιμούμε όμως και όλους αυτούς που κατάφεραν να επιβιώσουν, ζωντανούς μάρτυρες της κόλασης των στρατοπέδων εξόντωσης. Βαραίνει εμάς η ευθύνη να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στον ρατσισμό». Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, ο προεδρεύων της χθεσινής συνεδρίασης της Βουλής, Θανάσης Μπούρας, για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος. Στις 27 Ιανουαρίου 1945 τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το Αουσβιτς-Μπίρκεναου, γι’ αυτόν τον λόγο και έχει επιλεγεί η συγκεκριμένη ημερομηνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή