Κυβέρνηση – Αγρότες: Σύντομα θα δοθεί λύση για το πετρέλαιο κίνησης

Κυβέρνηση – Αγρότες: Σύντομα θα δοθεί λύση για το πετρέλαιο κίνησης

Με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη εξετάζεται επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στους αγρότες – «Ούτε γκαρσόνια θα γίνετε ούτε θα φύγετε στη Γερμανία», τους είπε

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τρόπος που έχει χειριστεί το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων ο πρωθυπουργός τις τελευταίες ημέρες δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. Θέλει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα όσο το δυνατόν πιο άμεσα, καθώς οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις. Από τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης άνοιξε στη συνέντευξη της Τρίτης το θέμα επιπλέον ελαφρύνσεων για το πετρέλαιο κίνησης, οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η εντολή του πρωθυπουργού είναι να εξεταστεί το ενδεχόμενο επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στους αγρότες. Αυτό που προέχει, όμως, είναι να ελεγχθούν τα δημοσιονομικά περιθώρια, όπως είπε χθες και ο ίδιος, και αφού κριθεί πως υπάρχει δυνατότητα, να γίνουν οι ανακοινώσεις. Η διάθεση, πάντως, να πέσουν οι τόνοι κατεγράφη και χθες στο πρώτο τετ α τετ που είχε ο κ. Μητσοτάκης με αγρότες, το οποίο δεν ήταν προγραμματισμένο, αλλά προέκυψε κατά την επίσκεψή του στη Βόνιτσα για τα εγκαίνια του οδικού άξονα Aκτίου – Αμβρακίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού άκουσε τα αιτήματα των αγροτών, τους είπε πως «ούτε γκαρσόνια θα γίνετε ούτε θα φύγετε στη Γερμανία», απαντώντας σε σχετική αιχμή του εκπροσώπου των αγροτών. Ο πρωθυπουργός, χρησιμοποιώντας γενικά πολύ ήπιους τόνους, υπογράμμισε πως η στήριξη του αγροτικού τομέα είναι για εκείνον προτεραιότητα, θυμίζοντας πως τα τέσσερα χρόνια που προηγήθηκαν, «η κυβέρνηση στάθηκε στο μέτρο του εφικτού κοντά στους αγρότες και με μείωση της φορολόγησης και και με αύξηση της οικονομικής στήριξης που δώσαμε στον ΕΛΓΑ, δώσαμε πάνω από 1 δισ. ευρώ σε αποζημιώσεις τα τέσσερα τελευταία χρόνια». Προσέθεσε δε, πως «ξέρουμε τις εκκρεμότητες και με τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κόστος της κίνησης και με το ντίζελ. Εδώ πέρα, επομένως, είμαστε και να το συζητήσουμε και στο μέτρο του εφικτού –θέλω να το τονίσω αυτό, γιατί οι δημοσιονομικές δυνατότητες δεν είναι ατελείωτες, νομίζω ότι είναι κάτι που το αναγνωρίζετε–, να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για τον πρωτογενή τομέα». Η φράση του στο τέλος πως είμαστε εδώ για να βρίσκουμε λύσεις και όχι να τσακωνόμαστε είναι ενδεικτική των προθέσεων.

Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Το βασικό θέμα είναι η επισφράγιση της συμφωνίας για τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, με τον ηγέτη της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν να επιχειρεί να την μπλοκάρει και να παίζει με τις αντοχές των υπολοίπων κρατών-μελών. Συνεπώς, τα πλαίσια είναι συγκεκριμένα, δεν αποκλείεται, όμως, στη συζήτηση για την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού να πέσει στο τραπέζι εκ νέου η Κοινή Αγροτική Πολιτική, καθώς οι αγροτικές κινητοποιήσεις αποτελούν πολιτικό πρόβλημα για πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μόλις λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές.

Μάλιστα, χθες, ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος προς τους αγρότες, είπε πως θα θέσει τα θέματά τους και στην Ευρώπη «για να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Aντιπολίτευση

Την ίδια ώρα, «σκληρό ροκ» έχει ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για το αγροτικό, με τη Δώρα Αυγέρη να απαντά στο Μαξίμου πως «η πολιτική της κυβέρνησης είναι αυτή που έχει οδηγήσει σε απόγνωση την κοινωνία και έχει βγάλει στον δρόμο τον αγροτικό κόσμο και την εκπαιδευτική κοινότητα». Σε αναλυτικό σημείωμα που βγήκε από την Κουμουνδούρου αναφέρεται πως οι προτάσεις του Στέφανου Κασσελάκη για την ενίσχυση των αγροτών είναι απολύτως κοστολογημένες. Οπως τονίζεται μεταξύ άλλων, «η μη καταβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 6% κοστολογούνται σε 188 εκατ. ευρώ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή