Τουρκία: Ανεπίσημες διαρροές ως «απάντηση» στους όρους για τα F-16

Τουρκία: Ανεπίσημες διαρροές ως «απάντηση» στους όρους για τα F-16

Καμιά επίσημη αντίδραση της Αγκυρας αναφορικά με το περιεχόμενο της επιστολής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει η αποκάλυψη της «Κ» για επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο, που αναφέρεται σε όρους που θα τεθούν στην Τουρκία για τη χρήση των F-16. Διάφορες πηγές της τουρκικής κυβέρνησης επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τη συζήτηση για τους όρους που τίθενται στη χρήση των F-16. Είναι, πάντως, ενδιαφέρον ότι επίσημη διάψευση δεν έχει καταγραφεί, παρά μόνο μέσω διαρροών σε διάφορα ΜΜΕ, γεγονός που υποδηλώνει την «πίεση» που υφίσταται η Αγκυρα για το θέμα.

H ιστοσελίδα Yetkinreport επικαλείται πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας που, όπως αναφέρεται, «διαψεύδει κατηγορηματικά ότι τα νέα αεροσκάφη F-16 θα μπορούν να πετούν μόνο σε αποστολές του ΝΑΤΟ και όχι πάνω από τα νησιά του Αιγαίου. Ενα τέτοιο θέμα δεν αναφέρθηκε σε καμιά περίπτωση κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μας με τις ΗΠΑ», δήλωσε υψηλόβαθμη πηγή.

Υπενθυμίζεται ότι στο ρεπορτάζ της «Κ» αναφερόταν ότι σε απόρρητη επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις τέσσερις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου, σημειώνεται ότι τα F-16 δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται για υπερπτήσεις, καθώς επίσης και ότι παραβίαση του όρου θα μπορούσε να οδηγήσει σε διακοπή του προγράμματος.

Αλλη μια διάψευση, κι αυτή όχι επίσημη, ήρθε μέσω της εφημερίδας Aksam, όπου οι τουρκικές πηγές ασφαλείας υποστήριξαν ότι «είναι παράλογο να έρχεται στην επικαιρότητα κάτι τέτοιο. Η Τουρκία, ως ανεξάρτητη χώρα που μπορεί να πάρει τις δικές της αποφάσεις, θα χρησιμοποιήσει τα F-16 που θα αγοράσει όπου χρειαστεί, χωρίς να ρωτήσει κανέναν. Από την άλλη, η διαδικασία προχωράει θετικά. Υπάρχει 15ήμερη περίοδος ενστάσεων στο Κογκρέσο. Εάν δεν υπάρξει αντίρρηση από τα μέλη της επιτροπής, το αίτημα για πώληση και εκσυγχρονισμό θα γίνει δεκτό χωρίς ψηφοφορία. Η διαδικασία φαίνεται πως θα ολοκληρωθεί θετικά».

Εν τω μεταξύ, διεθνή πρακτορεία επικαλούμενα τουρκικές πηγές αναφέρουν πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία στις 12 Φεβρουαρίου και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αίγυπτο δύο ημέρες μετά. Ο πρόεδρος της Ρωσίας θα επισκεφθεί την Αγκυρα για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας και ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν αναμένεται να είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι εξελίξεις στη Συρία, η κατασκευή του έργου του πυρηνικού εργοστασίου Ακούγιου, όπως και το μέλλον των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400.

Ο κ. Ερντογάν θα επισκεφθεί, εν συνεχεία, την Αίγυπτο στις 14 Φεβρουαρίου, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο Τούρκους αξιωματούχους. Εάν πραγματοποιηθεί, αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Ερντογάν στην Αίγυπτο μετά το 2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή