Εντός και Εκτός: Οι ΗΠΑ ζητούν στήριξη για την Ερυθρά Θάλασσα

Εντός και Εκτός: Οι ΗΠΑ ζητούν στήριξη για την Ερυθρά Θάλασσα

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Η Ελλάδα μπορεί με τη συμμετοχή στις «Ασπίδες» της Ε.Ε. να έχει βρει έναν τρόπο συμμετοχής στην επιχείρηση κατά των Χούθι. Ο,τι και αν προγραμματίζει η Ε.Ε., πάντως, εκ των πραγμάτων ποτέ δεν έχει οργανώσει επιθετική αποστολή, παρά μόνο αμυντικού χαρακτήρα. Σε αντίθεση, για παράδειγμα, με την κοινή επιχείρηση ΗΠΑ – Ηνωμένου Βασιλείου, που πλήττουν από κοινού στόχους των Χούθι με πυραυλικά συστήματα. Σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες πηγές, πριν από λίγες ημέρες, στην Ουάσιγκτον, οι Αμερικανοί προσκάλεσαν εκπροσώπους χωρών, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα (μαζί με Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Δανία, Σουηδία, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Ιαπωνία και Σιγκαπούρη) προκειμένου να ενημερώσουν γι’ αυτή τη διακριτή από την «Prosperity Guardian» αποστολή Βρετανών και Αμερικανών.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Από τους Αμερικανούς εξηγήθηκε με λεπτομέρεια ότι τα πλήγματα δεν αφορούν περιοχές στις οποίες υπάρχουν άμαχοι, παρά μόνον στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ανταρτών Χούθι στη δυτική Υεμένη. Και στη συνέχεια ζητήθηκε από τις συμμαχικές αυτές χώρες των ΗΠΑ να αναλογιστούν με ποιο τρόπο μπορούν να βοηθήσουν αυτή την επιχείρηση η οποία, στο τέλος της ημέρας, αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας να προστατευθεί η ασφάλεια της παγκόσμιας εμπορικής ναυσιπλοΐας. Η βοήθεια αυτή μπορεί να είναι στρατιωτική, όχι κατ’ ανάγκη με πολεμική συμμετοχή, αλλά με παροχή επιμελητείας, επιτελών ή μέσων, αλλά θα μπορούσε να είναι και πολιτική, μέσω κάποιας δήλωσης υποστήριξης η οποία θα ήταν εξαιρετικά βοηθητική σε μια φάση όξυνσης των εντάσεων. Είναι κατ’ αρχάς πολύ ενδιαφέρον ότι η Ελλάδα προσκλήθηκε σε μια ομάδα χωρών της Ευρώπης και της περιοχής του Ειρηνικού Ωκεανού. Βέβαια, είναι αυτές οι εξελίξεις και ένδειξη του αυξανόμενου αναβρασμού στη Μέση Ανατολή και των προσεκτικών διπλωματικών ελιγμών που η Αθήνα επιχειρεί, ενώ το αίτημα εξετάζεται.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Την προαναγγελθείσα επιστολή προς τους 300 βουλευτές της Βουλής για το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών απέστειλε χθες η Ιερά Σύνοδος, λίγες ημέρες μετά και τις τοποθετήσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου. Η Ιερά Σύνοδος υπογραμμίζει: «Σας καλούμε να λάβετε υπ’ όψιν ότι το νομοσχέδιο δεν επιλύει με μεταβατική ρύθμιση ένα παρόν πρόβλημα ορισμένων ομοφυλόφιλων, αλλά ανατρέπει συνολικά και πάγια τους οικογενειακούς θεσμούς της χώρας με τρόπο που υπερβαίνει τις συγκυριακές ανάγκες, τις οποίες υποτίθεται ότι εξυπηρετεί, και με στόχο να ικανοποιηθούν παράλογες ιδεολογικές απαιτήσεις, υιοθετώντας εφεξής μια ισοπεδωτική ιδεολογία περί φύλου». Στην επιστολή αναλύονται τα επιχειρήματα της Εκκλησίας και, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι σε αρκετές χώρες το θέμα παραπέμφθηκε σε δημοψήφισμα, όπως σε Ελβετία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ιρλανδία, Σλοβενία, Κροατία. Αναφέρεται ότι δεν υπάρχει υποχρέωση της χώρας από το Σύνταγμα ή από διεθνή σύμβαση να θεσπίσει ομόφυλο γάμο και ομόφυλη γονεϊκότητα. Για τις περιπτώσεις απώλειας του γονέα και κινδύνου να μείνει το παιδί στη δικαιοδοσία προνοιακών ιδρυμάτων, αναφέρεται ότι η πολιτεία θα μπορούσε να βελτιώσει νομοθετικά τη διαδικασία υιοθεσίας. Τέλος, για το ζήτημα της παρένθετης κύησης επισημαίνεται ότι εφόσον υπάρξει δικαστική προσφυγή, θα υποχρεωθεί η χώρα σε νομοθέτηση παρένθετης κύησης υπέρ ομόφυλων ζευγαριών.

Ο ΤΟΠΟΣ

Οι Βρυξέλλες είναι εκείνο το παράξενο μέρος στο οποίο συναντιούνται οι πιο ένθερμοι φιλοευρωπαϊστές και οι (κατά δήλωσή τους) αντιευρωπαϊστές. Κάπως έτσι, ο ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης Εμμανουήλ Φράγκος βρέθηκε «στο πλευρό των αγροτών που έφτασαν στις Βρυξέλλες για να διαμαρτυρηθούν για τα δεδομένα». Οπου «δεδομένα» οι εισαγωγές (κυρίως από την Ουκρανία) που λειτουργούν ανταγωνιστικά προς την ευρωπαϊκή αγροτική παραγωγή. Το θέμα έχει δημιουργήσει προβλήματα και στους Γάλλους, το πρώτο που καλείται να αντιμετωπίσει ο νέος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ. Ο κ. Φράγκος είναι, βέβαια, σε πλήρη σύμπνοια με τον πρόεδρο Κυριάκο Βελόπουλο που ζητάει από τους Ελληνες αγρότες «να πάρουν το μάθημά τους από τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους». Ολα αυτά ο κ. Βελόπουλος τα συνδύασε με ένα μπαράζ επισκέψεων στις λαϊκές της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να εμπεδωθεί ότι εκείνος νοιάζεται για την πρωτογενή παραγωγή και οι υπόλοιποι όχι.

Η ΑΤΑΚΑ

«Πρόσφατα τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν την Αθήνα να παραδώσει στο Κίεβο τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας και τα πυρομαχικά τους. Υπόσχονται στην Ελλάδα ως αντάλλαγμα τα απαρχαιωμένα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, τις φρεγάτες και άλλα όπλα, καθώς και 200 εκατ. δολάρια επιπλέον, τα οποία, σύμφωνα με τους Ελληνες ειδικούς, δεν επαρκούν για την αγορά ούτε ενός δυτικού συστήματος αεράμυνας». Με αυτόν τον τρόπο σχολίασε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών όλη την παραφιλολογία που αναπτύχθηκε μετά το πακέτο Μπλίνκεν, σχετικά με την υποτιθέμενη παραχώρηση των ελληνικών S-300 στο Κίεβο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή