Αλ. Χαρίτσης για αγροτικό: «Επικοινωνιακά κόλπα για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα»

Αλ. Χαρίτσης για αγροτικό: «Επικοινωνιακά κόλπα για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα»

Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς χαρακτήρισε τις απαντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βουλή «μη πειστικές και γενικόλογες»

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κριτική στον πρωθυπουργό για τη στάση του στο αγροτικό άσκησε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, χαρακτηρίζοντας τις απαντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βουλή «μη πειστικές και γενικόλογες», τονίζοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακά κόλπα ένα τόσο σοβαρό ζήτημα».

Σε συνέντευξή του στο TRT, ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς υποστήριξε πως «δεν υπάρχουν σαφή χρονοδιαγράμματα, ούτε για τους πολίτες που δεν έχουν λάβει ακόμα την αρωγή, ούτε για την αποκατάσταση των υποδομών της περιοχής προκειμένου να μην υπάρξει ξανά τέτοια καταστροφή, ούτε σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας».

«Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να παρουσιάσει μια εικόνα, ότι η κυβέρνηση έχει κάνει το καλύτερο δυνατό για τη Θεσσαλία. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι το επιτελικό κράτος βυθίστηκε στις λάσπες της καταστροφής. Ο κ. Μητσοτάκης έταξε αυτονόητα πράγματα, αποζημιώσεις που έπρεπε έτσι κι αλλιώς να έχουν καταβληθεί, καθώς υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες από τον Ιανό και κοινοτικές επιδοτήσεις, που ούτως ή άλλως οφείλει να καταβάλει στους αγρότες το ελληνικό κράτος», πρόσθεσε.

Αναφερθείς στα μέτρα που προτείνει η Νέα Αριστερά, έκανε λόγο για αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, με στόχο την «έγκαιρη και γρήγορη απόδοση όλων των αποζημιώσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα». «Η νέα ΚΑΠ είναι αργή, γραφειοκρατική και άδικη για τους αγρότες», σημείωσε.

Παράλληλα, ζήτησε να συνδεθεί η πράσινη μετάβαση με την κοινωνική δικαιοσύνη. «Δεν μπορούν να την πληρώσουν οι αγρότες, βλέπουμε τι συμβαίνει στην Ευρώπη».

Ως αναγκαία εκτίμησε την αναθεώρηση στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, καθώς, όπως είπε, αυτή τη στιγμή δεν προβλέπονται αποζημιώσεις για ζημιές όπως η ακαρπία. Ο κανονισμός «δε λαμβάνει υπόψη τις συνθήκες που διαμορφώνει η κλιματική κρίση», υπογράμμισε.

Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο πρόβλημα με τις παράνομες ελληνοποιήσεις και τις εισαγωγές που έχουν οξυνθεί σε υπέρμετρο βαθμό τα τελευταία χρόνια. Εκανε λόγο για «δραματική» κατάσταση στην κτηνοτροφία, προτείνοντας να εφαρμοστεί «ο νόμος του 2018 που παραμένει ανενεργός. Αυτή τη στιγμή υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός απέναντι στα ελληνικά προϊόντα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή