Εντός και Εκτός: Προς «όχι» στα ιδιωτικά το ΠΑΣΟΚ

Εντός και Εκτός: Προς «όχι» στα ιδιωτικά το ΠΑΣΟΚ

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως έχει μια αντίληψη που μοιράζονται κι άλλοι συνάδελφοί της. Η «άμεση» επικοινωνία με τον πολίτη είναι προτεραιότητα και πρέπει ο καθένας να την υπομένει, είτε υπάρχει λόγος είτε όχι. Ετσι, ψηφοφόροι έμαθαν από τους λογαριασμούς της κ. Κεραμέως τον «απολογισμό του επταμήνου» στο υπουργείο Εσωτερικών. Είναι κι αυτό, βεβαίως, γραμμένο από το ίδιο «ξύλινο» λογισμικό (το οποίο έχουμε στηλιτεύσει και για άλλους) με τη χρήση των μπαναλιτέ τύπου «χτυπάμε τις παθογένειες», «οφείλουμε σε κάθε Ελληνίδα και Ελληνα» και λοιπά τέτοια, που κάποιος θα διάβαζε μόνο αν ήταν καταδικασμένος σε πολλές φορές ισόβια, με χρόνο άπειρο. Λίγη χαλάρωση δεν έβλαψε κανέναν.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για τα μη κρατικά πανεπιστήμια είναι ένα ζήτημα με το οποίο το ΠΑΣΟΚ δύσκολα θα συμφωνήσει. Μάλιστα, το κόμμα θα παρουσιάσει τη Δευτέρα τις δικές του προτάσεις αναλυτικά και το θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της Κ.Ο. την Τρίτη για να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις. Μέσω του αρμοδίου τομεάρχη Παιδείας, Στέφανου Παραστατίδη, διαμηνύθηκε χθες ότι η κυβερνητική νομοθετική πρόταση, ως έχει, δεν πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει το ΠΑΣΟΚ για τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων. Η ρύθμιση που η κυβέρνηση παρουσίασε δεν διασφαλίζει, κατά το ΠΑΣΟΚ, την ουσιαστική ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου, ενώ δεν τίθενται επαρκείς ασφαλιστικές δικλίδες για τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα των μη κρατικών ΑΕΙ. Βεβαίως, αφήνεται ανοιχτό ένα παράθυρο, αυτό της συζήτησης που θα γίνει στη Βουλή, όπου το κόμμα θα προσέλθει με τις προτάσεις του και εκεί θα φανεί εάν και σε ποιο βαθμό η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε αλλαγές, ώστε να επιτύχει τη συναίνεση. Στο ΠΑΣΟΚ, πάντως, δεν αισιοδοξούν για κάτι τέτοιο.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Ρούρικ ο Βάραγγος θεωρείται ότι ήταν ένας από τους πρώτους ηγέτες των Σκανδιναβών Ρως, οι οποίοι αρχικά εποίκισαν το Νόβγκοροντ και στη συνέχεια κάποια παρακλάδια της δυναστείας τους δημιούργησαν το κράτος των Ρως του Κιέβου. Δεν είναι βέβαιο ότι ο Ρούρικ υπήρξε ως πρόσωπο, ωστόσο την κληρονομιά του διεκδικούν τόσο οι Ρώσοι όσο και οι σύγχρονοι Ουκρανοί. Δεν είναι τυχαίο ότι το σύμβολο της δυναστείας των Ρουρικιδών (δηλαδή των επιγόνων του Ρούρικ), είναι το εθνικό σύμβολο της σύγχρονης Ουκρανίας. Τον θρύλο του Ρούρικ έφερε ξανά στην επιφάνεια ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στην περίφημη συνέντευξή του στον Αμερικανό δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον. Πολλά μπορεί να ειπωθούν για τη συνέντευξη, αν και το βασικό συμπέρασμα είναι ότι ο κ. Πούτιν ήλεγχε καθ’ όλη τη διάρκειά της τη ροή και δεν αισθάνθηκε κάποια πίεση. Δεν θα ήταν δυνατό κάτι τέτοιο άλλωστε. Από τον Ρούρικ έως τη Μεγάλη Αικατερίνη, τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τη σύγχρονη εποχή, ο πρόεδρος της Ρωσίας προχώρησε σε μια αναδρομή που αποδεικνύει την ιστορική συνέχεια των Ρώσων και των Ουκρανών ως εσχάτως αποσχισμένο παρακλάδι του ρωσικού λαού. Στις δυτικές χώρες η Ιστορία δεν είναι παρά ένας ακόμη κλάδος των ανθρωπιστικών επιστημών. Στο Κρεμλίνο η Ιστορία είναι ο βασικός μοχλός του πολέμου. Δεν είναι εύκολη η γεφύρωση του χάσματος στην αντίληψη και τη θεώρηση του κόσμου ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Ουάσιγκτον, όπου χθες οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ Γιώργος Γεραπετρίτης και Αντονι Μπλίνκεν προήδρευσαν του 5ου Στρατηγικού Διαλόγου. Οι συζητήσεις επρόκειτο να καλύψουν το σύνολο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, με κεντρικό εκείνο που αφορά την αυξανόμενη ένταση από τη Μαύρη Θάλασσα και τον Καύκασο μέχρι τη Μέση Ανατολή και την Ερυθρά Θάλασσα. Η γεωγραφία καθιστά την Ελλάδα εκ των πραγμάτων ελκυστική για τη συμμαχική υπερδύναμη, οπότε ορισμένα κομμάτια μπαίνουν στο παζλ με μια σχετική ευκολία. Υπάρχουν, ωστόσο, και τα ζητήματα που απαιτούν κάποια δημιουργικότητα και μια κάποια ευελιξία από την πλευρά της Ελλάδας. Οπως πάντα, τη δυσκολία δεν την έχουμε στον σχεδιασμό, αλλά όταν έρχεται η ώρα της εφαρμογής.

Η ΑΤΑΚΑ

«Το αναφέρατε και καλά κάνατε για τα κλειστά ακίνητα, τα οποία ανήκουν σε δήμους. Ισως πρέπει να το πείτε και στον δήμαρχο της Αθήνας, τον οποίο στηρίξατε πολιτικά. Ας διαθέσει τα κλειστά του ακίνητα σε ευάλωτα νοικοκυριά και όχι σε συλλογικότητες, για να μην μπορούν να κάνουν καταλήψεις κάπου αλλού». Αυτό είπε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, αναφερόμενος προφανώς στον δήμαρχο Αθηναίων (και όχι Αθήνας) Χάρη Δούκα. Ο κ. Ανδρουλάκης ανταπάντησε λέγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης «δεν έχει χωνέψει ακόμα» την ήττα στις δημοτικές. Ωστόσο, τρίτοι παρατηρητές μού έλεγαν ότι ο κ. Μητσοτάκης μάλλον να αναδείξει κάποια θρυλούμενη «παγωνιά» στις σχέσεις Χαριλάου Τρικούπη και πλατείας Κοτζιά ήθελε. Ποιος ξέρει;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή