Ισχυρό μήνυμα στήριξης από την Ουάσιγκτον

Ισχυρό μήνυμα στήριξης από την Ουάσιγκτον

«Η δέσμευση των ΗΠΑ στην ασφάλεια της Ελλάδας είναι ακλόνητη», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις, Τζέιμς Ο’ Μπράιεν

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ουάσιγκτον, ΗΠΑ. ««Η δέσμευση των ΗΠΑ στην ασφάλεια της Ελλάδας είναι ακλόνητη», είπε χθες, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις, Τζέιμς Ο’ Μπράιεν, στη διάρκεια του 5ου Southeast Europe & East Med, που συνδιοργανώνουν το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας και η «Κ». Ο κ. Ο’ Μπράιεν εκτίμησε ότι η ωριμότητα της ελληνικής ηγεσίας και η αντίληψη της Αγκυρας ότι είναι επωφελής μια καλύτερη σχέση με την Ελλάδα, οδήγησε στη διάνοιξη των διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες τον τελευταίο χρόνο. Αναφέρθηκε, επίσης, στη σημασία που διαδραματίζει η Ελλάδα ως κόμβος μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλά και σύνδεσης της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης είχε αναφερθεί στα πλεονεκτήματα της Αλεξανδρούπολης, από την οποία φθάνουν στην Εσθονία υλικό και στρατιωτικό προσωπικό εντός εννέα ημερών, περίοδος κατά πολύ συντομότερη σε σύγκριση με την όδευση μέσω των Στενών. Μάλιστα σημείωσε ότι έχουν έως τώρα μεταφερθεί 9.000 τεμάχια στρατιωτικού υλικού και ακόμη 3.000 αναμένεται να μετακινηθούν μέσω Αλεξανδρούπολης τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με όσα είπε ο γερουσιαστής του Μέριλαντ, Κρις βαν Χόλεν, και εκ των ενεργών μελών του Κογκρέσου, «έχουμε εργαλεία» ώστε να διασφαλιστεί ότι η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιήσει τα F-16 που έλαβε εναντίον συμμάχων. Και υπενθύμισε ότι ήταν το Κογκρέσο και όχι η κυβέρνηση των ΗΠΑ που κατόρθωσε να απομακρυνθεί η Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35, όταν η Αγκυρα προχώρησε στην προμήθεια ρωσικών πυραύλων S-400. Ο κ. Βαν Χόλεν σημείωσε ότι δεν γνωρίζει αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ σχεδιάζει να κινηθεί βάσει κάποιου σχεδίου που θα δημιουργεί μια ισορροπία δυνάμεων η οποία θα διασφαλίζει το ποιοτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας, σημείωσε πάντως ότι η χορήγηση F-35 αντικατοπτρίζει ακριβώς αυτό.

Ο κ. Βαν Χόλεν σε μια γενικότερη εκτίμηση για την πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ, μάλιστα σε εκλογικό έτος, υπογράμμισε ότι πιθανή ανάδειξη του Ντόναλντ Τραμπ στη θέση του προέδρου των ΗΠΑ για δεύτερη φορά «θα δημιουργούσε έναν κόσμο αστάθειας».

Εν τω μεταξύ, σε συζήτηση που έγινε στο American Enterprise Institute τη Δευτέρα, άνοιξε παράθυρο συμμετοχής και της Τουρκίας στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF). Συγκεκριμένα, ο γ.γ. του EMGF, Οσάμα Μομπάρεζ, σε αντίθεση με προηγούμενα χρόνια, δεν απέκλεισε την ένταξη της Τουρκίας στον οργανισμό, όπου ήδη συμμετέχουν οκτώ χώρες και συγκεκριμένα η Κυπριακή Δημοκρατία, η Αίγυπτος, η Γαλλία, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη (με καθεστώς παρατηρητή συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ε.Ε.). Επικαλούμενος την αναφορά του παριστάμενου πρέσβη της Κύπρου Ευάγγελου Σάββα στο γεγονός ότι η Αγκυρα είναι αυτή που δεν θέλει διάλογο με τη Λευκωσία, τόνισε ότι Ισραήλ και Παλαιστίνη συμμετέχουν στον οργανισμό και αναπτύσσουν διάλογο, αν και υπάρχουν θέματα αναγνώρισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή