Αρθρο Ολγας Κεφαλογιάννη στην «Κ»: Ισότητα, προστασία στην ελληνική κοινωνία

Αρθρο Ολγας Κεφαλογιάννη στην «Κ»: Ισότητα, προστασία στην ελληνική κοινωνία

Ως ένα από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που αναγνώρισε τους γάμους ομοφύλων, η Ελλάδα στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ισονομίας και αλληλεγγύης

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα αποφασιστικό βήμα προς την κοινωνική ισότητα και την ισονομία, η Bουλή των Ελλήνων ψήφισε αυτή την εβδομάδα, με ευρεία κοινοβουλευτική συναίνεση, τον νόμο που επεκτείνει τη δυνατότητα σύναψης πολιτικού γάμου και σε πρόσωπα του ίδιου φύλου και θα εξασφαλίσει νομική προστασία των παιδιών τους. Η Ελλάδα γίνεται έτσι η 37η χώρα στον κόσμο που θεσμοθετεί την ισότητα στον γάμο.

Το νομοθετικό αυτό ορόσημο σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή για την ελληνική κοινωνία, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή αναγνώρισης, αποδοχής και προστασίας όλων των μελών της από κάθε είδους διακρίσεις.

Είναι ένα βήμα προς την αναγνώριση του θεμελιώδους δικαιώματος κάθε ατόμου να συνάπτει γάμο και να δημιουργεί πλήρως κατοχυρωμένους οικογενειακούς δεσμούς με όποιο πρόσωπο επιλέξει, ανεξαρτήτως φύλου.

Τα ομόφυλα ζευγάρια δεν θα στερούνται της νομικής αναγνώρισης και προστασίας που παρέχεται στα ετερόφυλα ζευγάρια. Αντίθετα, θα έχουν πλέον τα ίδια δικαιώματα, προνόμια και ευθύνες με κάθε άλλο παντρεμένο ζευγάρι στην Ελλάδα, όπως ίση πρόσβαση σε δικαιώματα της εργατικής νομοθεσίας και την ευκαιρία και το δικαίωμα να παρέχουν, εντός της χώρας, σταθερές εστίες και οικογενειακή προστασία σε παιδιά που δεν χαίρουν αυτής της φροντίδας.

Δεν θα πρέπει βεβαίως να ξεχνάμε ούτε να παραβλέπουμε ότι οικογένειες μεταξύ ομόφυλων ατόμων ήδη υφίστανται και στη χώρα μας, και ήδη μεγαλώνουν παιδιά. Ωστόσο τα παιδιά αυτά μέχρι σήμερα στερούνταν της νομικής αναγνώρισης και του δικαιώματος προστασίας από τον νόμο σε περίπτωση ανάγκης νοσηλείας, ατυχήματος ή θανάτου του νομικά αναγνωρισμένου γονέα τους, το δικαίωμα διατροφής σε περίπτωση διαζυγίου καθώς και το κληρονομικό δικαίωμα όσον αφορά τον μη αναγνωρισμένο γονέα. Δίνεται λοιπόν με τον νέο νόμο η δυνατότητα στα παιδιά αυτά να αποκτήσουν τα ίδια δικαιώματα με άλλα παιδιά.

Ο νέος νόμος διασφαλίζει ακόμα την αναγνώριση συγγένειας που δημιουργείται στο εξωτερικό, αλλά και τα δικαιώματα των παιδιών που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό, καθώς περιέχει ρύθμιση για τη νομική αναγνώριση της σχέσης με τον γονέα ή τους γονείς τους και στην Ελλάδα, εφόσον αυτή προκύπτει από επίσημα έγγραφα ή δικαστικές αποφάσεις. Ηταν λοιπόν μια απολύτως αναγκαία προσθήκη στο οικογενειακό δίκαιο, που φέρνει τη χώρα μας ένα βήμα πιο κοντά σε άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες. Οι ρυθμίσεις αυτές άλλωστε αποτελούν μέρος της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, που είχε εκπονηθεί το 2021. Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που συγχρονίζεται και λειτουργεί μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, καθώς πιστεύει σε ανοιχτές, φιλελεύθερες κοινωνίες, και θέτει ως προτεραιότητα την κοινωνική πρόοδο και την προάσπιση των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία.

Tο τελευταίο διάστημα υπήρξε ένας ανοιχτός, ειλικρινής διάλογος, με σεβασμό σε όλες τις απόψεις και τις ευαισθησίες των πολιτών, έτσι ώστε να εξηγηθούν οι λόγοι για τους οποίους η κυβέρνηση ανέλαβε αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία.

Η πολιτεία οφείλει να παρεμβαίνει για να ρυθμίζει με επάρκεια και σαφήνεια τα κενά και τις αδυναμίες που δημιουργούν ή εντείνουν κοινωνικά προβλήματα. Οφείλει να προχωράει σε τομές, όταν αυτές είναι απαραίτητες, προκειμένου να εξομαλύνει φαινόμενα κοινωνικής δυσλειτουργίας. Η νομική και διοικητική ρύθμιση ζητημάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ζήτημα υψίστης σημασίας για ένα ευρωπαϊκό, κοινωνικό κράτος δικαίου.

Η ψήφιση του νόμου αυτού όχι μόνο ενισχύει τα δημοκρατικά δικαιώματα στη χώρα μας, αλλά ενισχύει και τη θέση της ως υπερμάχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην παγκόσμια σκηνή. Ως ένα από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αναγνώρισε τους γάμους ομοφύλων, η Ελλάδα στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ισονομίας, ισότητας και αλληλεγγύης.

Καθώς η Ελλάδα κάνει αυτό το κρίσιμο άλμα προς τα εμπρός, είναι σημαντικό η ελληνική πολιτεία και η κοινωνία να συνεχίσουν να προωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την εξάλειψη κάθε είδους διακρίσεων, την καλλιέργεια των αξιών της αποδοχής και του σεβασμού για τη διαφορετικότητα, για την οικοδόμηση μιας πιο δίκαιης, χωρίς αποκλεισμούς και συμπεριληπτικής κοινωνίας. Πάντα με απόλυτο σεβασμό στη διαφορετική άποψη. Πάντα με το βλέμμα στραμμένο στους πολίτες, στις ευαισθησίες τους, στους προβληματισμούς τους.

* Η κ. Ολγα Κεφαλογιάννη είναι υπουργός Τουρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή