Ελληνοτουρκικά: Προτεραιότητα οι ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας

Ελληνοτουρκικά: Προτεραιότητα οι ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας

Η συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στο Μόναχο και τα επόμενα βήματα του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας είτε εξ αποστάσεως είτε μέσω της τακτικής εκ του σύνεγγυς επαφών υπουργών και στελεχών της διοίκησης αποτελεί την πλέον εγγυημένη συνταγή διατήρησης του βελτιωμένου κλίματος ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα, ανέφεραν στην «Κ» αρμόδιες πηγές, έπειτα από το ήσσονος σημασίας περιστατικό που καταγράφηκε το περασμένο Σάββατο στα Ιμια. Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο για περίπου δεκαπέντε λεπτά της ώρας μια τουρκική ακταιωρός έπλευσε εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, από τα οποία και εξήλθε έπειτα από επικοινωνία σε επίπεδο ηγεσίας Λιμενικού Σώματος και τουρκικής ακτοφυλακής.

Οι συγκεκριμένοι δίαυλοι επιβεβαιώθηκαν και κατά τη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου το απόγευμα της Κυριακής. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι δύο υπουργοί έκαναν αποτίμηση των συμφωνιών και των προοπτικών της θετικής ατζέντας, στην οποία αποδίδεται ιδιαίτερη έμφαση, ενώ συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά και το επόμενο χρονικό διάστημα. Στην τελευταία συνάντηση των δύο υπουργών δεν έγινε συζήτηση για τις διερευνητικές επαφές στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου. Οι κ. Γεραπετρίτης και Φιντάν συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά, όχι όμως πριν από τις δημοτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 31 Μαρτίου στην Τουρκία και στις οποίες, ελέω Κωνσταντινούπολης, το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα.

Η συζήτηση για τα πιο δύσκολα θέματα θα γίνει σε περίπου τρεις εβδομάδες, στις 11 Μαρτίου, όταν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Μπουράκ Ακσαπάρ θα συναντηθούν στην Αγκυρα, όπου στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου αναμένεται να συζητηθούν θέματα όπως η συνεργασία για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών και ο τομέας της πολιτικής προστασίας, ενόψει και της αντιπυρικής περιόδου που ξεκινάει τον Μάιο. Αναμένεται να φανεί αν οι δύο έμπειροι διπλωμάτες θα μπουν στην ουσία των ελληνοτουρκικών διαφορών, οι οποίες επικεντρώνονται στον τομέα των θαλασσίων ζωνών.

Το επόμενο σημαντικό ορόσημο αποτίμησης των ελληνοτουρκικών επαφών του τελευταίου χρονικού διαστήματος είναι η συνάντηση των δύο ηγετών, Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Τουρκία, κάποια στιγμή στο χρονικό διάστημα 5 έως 15 Μαΐου. Πριν από τη συνάντηση των κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν θα έχει διεξαχθεί και ο επόμενος γύρος συζητήσεων σε επίπεδο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα σε αντιπροσωπείες των υπουργείων Εθνικής Αμυνας Ελλάδας και Τουρκίας, όπου, ως είθισται, δεν αναμένονται ουσιαστικές επαφές, αλλά επιβεβαίωση της θετικής ατμόσφαιρας και επικέντρωση σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή