Τουρκία: Επαναφέρει την τακτική των αντι-NAVTEX

Τουρκία: Επαναφέρει την τακτική των αντι-NAVTEX

Για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, η Τουρκία επαναφέρει την τακτική των αντι-NAVTEX για τις δραστηριότητες των Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, η Τουρκία επαναφέρει την τακτική των αντι-NAVTEX για τις δραστηριότητες των Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο και τη ρητορική της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Πολεμικό Ναυτικό έχει προγραμματίσει τη διεξαγωγή επιχειρησιακής εκπαίδευσης με την επωνυμία «ΤΡΙΑΙΝΑ», η οποία θα πραγματοποιηθεί σε περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου, την Τρίτη 20 και την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για μια συνηθισμένη αεροναυτική άσκηση, κατά την οποία εκτελείται προσομοίωση προσβολής ναυτικής μονάδας από αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας. Στην «ΤΡΙΑΙΝΑ» θα λάβει μέρος, σύμφωνα με πληροφορίες, κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού.

Παρά το γεγονός ότι αντίστοιχες δραστηριότητες λαμβάνουν χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων, η Αγκυρα είχε επιλέξει να κρατά χαμηλούς τόνους, στο πλαίσιο της διατήρησης του θετικού κλίματος με την Αθήνα. Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, καταγράφεται μια αλλαγή στη στάση της Τουρκίας.

Τουρκία: Επαναφέρει την τακτική των αντι-NAVTEX-1
Η περιοχή που έχει δεσμεύσει το Π.Ν. για την άσκηση «ΤΡΙΑΙΝΑ» και αμφισβητεί η Τουρκία.

Ο Υδρογραφικός Σταθμός της Αττάλειας εξέπεμψε το πρωί της Δευτέρας NAVTEX με την οποία ισχυρίζεται ότι η περιοχή που δεσμεύεται για την άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού με προηγούμενη αναγγελία του σταθμού Ηρακλείου Κρήτης, ανήκει στη δικαιοδοσία της Τουρκίας. Πρόκειται, μάλιστα, για θαλάσσια περιοχή η οποία βρίσκεται νότια και ανατολικά της Κρήτης, σε μικρή απόσταση από τις ακτές της Κάσου και της Ρόδου. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι η αμφισβήτηση της ελληνικής δικαιοδοσίας στη συγκεκριμένη περιοχή είναι παράνομη και αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Την αναγγελία του Σταθμού της Αττάλειας ακολούθησε η εκπομπή και δεύτερης NAVTEX, αυτή τη φορά από τον Σταθμό της Σμύρνης, με την οποία η Αγκυρα επαναφέρει τα περί αποστρατιωτικοποίησης, όπως έκανε και την περασμένη εβδομάδα. Στη δεύτερη οδηγία, αναφέρεται συγκεκριμένα, ότι η Θάσος, ο Αγιος Ευστράτιος, τα Ψαρά, η Σαμοθράκη, η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος, η Ικαρία, η Σάμος, η Ρόδος, το Καστελόριζο και συνολικά 23 ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου, διέπονται από «καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης» το οποίο, σύμφωνα με την αναγγελία, «παραβιάζεται» από τις δραστηριότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι δύο τουρκικές NAVTEX έρχονται λίγες ώρες μετά το περιστατικό με τους επικίνδυνους ελιγμούς τουρκικής ακταιωρού στα Ιμια το μεσημέρι του Σαββάτου, το οποίο έληξε με την παρουσία δύο πλωτών του Λιμενικού Σώματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή