«Οχι» Ανδρουλάκη στα μη κρατικά ΑΕΙ – Αλιβιζάτος: Κρίμα για τη στάση του ΠΑΣΟΚ

«Οχι» Ανδρουλάκη στα μη κρατικά ΑΕΙ – Αλιβιζάτος: Κρίμα για τη στάση του ΠΑΣΟΚ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο - Ο καθηγητής Ν. Κ. Αλιβιζάτος απαντά σε σχετική ερώτηση της «Κ»

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κορύφωση, πλέον και στο πολιτικό πεδίο, εντός του Κοινοβουλίου οδηγείται η σφοδρή αντιπαράθεση που έχει ανοίξει με επίκεντρο το νομοσχέδιο «για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ στην Ελλάδα», η κατάθεση του οποίου στη Βουλή ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση. Η χθεσινή σύγκρουση της κυβερνώσας πλειοψηφίας με το ΠΑΣΟΚ, εξ αφορμής της δήλωσης του Νίκου Ανδρουλάκη ότι θα καταψηφίσει το επίμαχο νομοσχέδιο, αποτελεί χαρακτηριστική πρόγευση του τι θα επακολουθήσει στις κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις από την αρχή της ερχομένης εβδομάδας.

«Στα λόγια προοδευτικός, στην πράξη εκπρόσωπος του πιο γνήσιου αναχρονισμού», είπε για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Δεν θα ψηφίσουμε τον νόμο, γιατί θέλουμε μια καθαρή λύση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι την εμπορευματοποίηση, που υπονομεύει και ένα σοβαρό μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό και εντέλει και το δημόσιο πανεπιστήμιο», είπε χαρακτηριστικά σε τηλεοπτική (Mega) συνέντευξη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Πρέπει να ενισχύσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο με πόρους, εξοπλισμό, προσωπικό και έρευνα. Παράλληλα, να υπάρξουν κάποια μη κρατικά μη κερδοσκοπικά με ακαδημαϊκά, οικονομικά και γεωγραφικά κριτήρια. Εμείς λέμε Ενιαία Αρχή Αξιολόγησης και για το δημόσιο και για το μη κρατικό».

Απαντώντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είπε ότι όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «ίσως είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα που αποδεικνύει ότι ο κ. Ανδρουλάκης είναι στα λόγια προοδευτικός, στην πράξη εκπρόσωπος του πιο γνήσιου αναχρονισμού». Αφού επισήμανε πως στο σχέδιο νόμου «όλα αυτά τα οποία επικαλείται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προβλέπονται», πρόσθεσε: «Αποδεικνύεται ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μια αξιόπιστη αντιπολίτευση για τον τόπο, μια σοβαρή εναλλακτική του προοδευτικού χώρου, αλλά είναι μία από τα ίδια. Ενα κράμα παθογενειών όλων όσα ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια στη μεταπολιτευτική Ελλάδα, μια στείρα αντιπολίτευση που δυστυχώς επιμένει».

Ανταπαντώντας, η Χαριλάου Τρικούπη σε ανακοίνωσή της καλεί τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «να μην ανησυχεί για τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ», αλλά για όσα αρνητικά καταγράφονται εις βάρος της κοινωνίας με κυβερνητική ευθύνη. «Η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι η επιτομή του καθεστωτισμού και του πελατειακού κράτους. Πίσω από κάθε δήθεν μεταρρύθμισή της, κρύβονται οι αρεστοί, έτοιμοι να ροκανίσουν το δημόσιο χρήμα», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Χθες, τέλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Κανείς στην αντιπολίτευση δεν μιλάει για το ζήτημα της ιδρύσεως τουρκικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, τα οποία δεν μπορεί να απαγορευτεί να λειτουργούν με αυτόν τον αντεθνικό νόμο που φέρνει η Ν.Δ. Τουρκικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να λειτουργήσει».

Νίκος Αλιβιζάτος: Κρίμα

Απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» για τη στάση του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα των μη κρατικών ΑΕΙ, ο καθηγητής Ν. Κ. Αλιβιζάτος δήλωσε τα εξής: «Το νομοσχέδιο του υπουργού Παιδείας για τα μη κρατικά ΑΕΙ ικανοποιεί, κατά τη γνώμη μου, τις περισσότερες από τις πάγιες θέσεις του ΠΑΣΟΚ για το θέμα. Επιπλέον, ο κ. Πιερρακάκης έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμος να δεχθεί περαιτέρω βελτιώσεις, όταν αυτό έρθει στη Βουλή. Είναι κρίμα, συνεπώς, που το ΠΑΣΟΚ αποκλείει εκ προοιμίου κάθε συζήτηση για ένα ζήτημα μεγάλης συμβολικής σημασίας, στο οποίο είχε, όπως πιστεύω, πολλά να εισφέρει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή