Ιερείς κατά πολιτικών που ψήφισαν υπέρ της ισότητας στον γάμο

Ιερείς κατά πολιτικών που ψήφισαν υπέρ της ισότητας στον γάμο

Αρχιμανδρίτης καθυστέρησε κοπή πίτας, μέχρι να αποχωρήσει από την εκδήλωση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μεμονωμένα περιστατικά αντίδρασης κατά βουλευτών που υπερψήφισαν το νομοσχέδιο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών συντηρείται το «μέτωπο» αντίθεσης που διαμορφώθηκε από την Εκκλησία. Από την πλευρά της Ιεραρχίας, τα περιορισμένα για την ώρα περιστατικά ούτε αποδοκιμάζονται ούτε επιδοκιμάζονται, καθώς η επικρατούσα άποψη είναι ότι οι κατά τόπους ιερωμένοι καλούνται, εκτός όλων των άλλων, να αφουγκραστούν και να εκφράσουν τις ανησυχίες και τις αγωνίες του εκκλησιάσματος.

Το πιο πρόσφατο κρούσμα σημειώθηκε στην Ηλιούπολη, όταν ο αρχιμανδρίτης Σεραφείμ του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας καθυστέρησε για μία ώρα την κοπή πίτας του τοπικού συλλόγου Αρκάδων μέχρι να αποχωρήσει από την εκδήλωση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης. Ενδεικτικό της στάσης που υιοθετούν συγκεκριμένοι ιερείς έναντι των βουλευτών, αναλόγως της στάσης που τήρησαν στην ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου, είναι η ανάρτηση του αρχιμανδρίτη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου επικρίνει τη στάση του κ. Χρηστίδη και σε αντιδιαστολή επαινεί την καταψήφιση του νομοσχεδίου από τη βουλευτή της Ν.Δ., Αννα Καραμανλή, η οποία επισκέφθηκε την Αγία Μαρίνα. Βεβαίως, η κίνηση του αρχιμανδρίτη να συνοδεύσει την ανάρτησή του με φωτογραφία του κ. Χρηστίδη με μέλη της οικογένειάς του, προκάλεσε σκληρή αντίδραση από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

Ειδικότερα, η Χαριλάου Τρικούπη κάνει λόγο για «παραλήρημα μίσους» του ιερωμένου, ο οποίος «καταφέρεται εναντίον του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Παύλου Χρηστίδη, στοχοποιώντας ακόμη και την οικογένειά του με φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», όπως επισημαίνεται. Στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται, επίσης, ότι «τέτοιες μεμονωμένες συμπεριφορές δεν συνάδουν με την πνευματικότητα αλλά και το έργο που επιτελεί στην ελληνική κοινωνία η Εκκλησία».

Η πιο εμφατική μέχρι τώρα κίνηση έμπρακτης αντίδρασης από την πλευρά της Εκκλησίας είναι αναμφίβολα η απόφαση της Μητρόπολης Πειραιά, όπου ο μητροπολίτης Σεραφείμ ήταν από τους πιο σκληρούς επικριτές της απόφασης να νομοθετηθεί ο γάμος ομόφυλων, να διακόψει την κοινωνία σε όσους βουλευτές ψήφισαν υπέρ του συγκεκριμένου νομοσχεδίου μέχρι «της εμπράκτου μεταμελείας των διά της ακυρώσεως διά του Εθνικού Κοινοβουλίου του αισχίστου αυτού νομοθετήματος».

Ο μητροπολίτης Πειραιά ήταν από τους ιεράρχες που στις συνεδριάσεις της Ιεραρχίας ζήτησαν να κρατήσει η Εκκλησία σκληρή στάση και να μην περιοριστεί σε επιστολές προς τους βουλευτές.

Πάντως, ο ιερέας της Αγίας Μαρίνας Ηλιούπολης είχε δώσει δείγμα γραφής και με παλαιότερες δηλώσεις του, προειδοποιώντας τους βουλευτές ότι «δεν έχουν χώρο στον ναό μας μετά την ψήφο τους αν αυτή είναι υπέρ του νομοσχεδίου. Μόνοι τους αφορίζονται».

Ενα άλλο κρούσμα σημειώθηκε πριν από μερικές ημέρες στην Αγία Κυριακή Τρικάλων, όπου ο τοπικός ιερέας με ανάρτησή του κηρύσσει «ανεπιθύμητους» τους βουλευτές του νομού, προειδοποιώντας τους ότι θα τον βρουν «ανάχωμα» εάν τολμήσουν να δρασκελίσουν την αυλόπορτα του ναού. «Εις πάσαν Εκκλησιαστικήν ή άλλην εκδήλωσιν της ενορίας είστε ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ, διότι θέσατε από μόνοι σας τον εαυτόν σας εκτός Εκκλησίας ή μάλλον τοποθετείσθε εχθρικά προς αυτή», αναφέρει και θέτει ως προϋπόθεση για άρση της απαγόρευσης την «ειλικρινή και αμετάπτωτη μετάνοια με δημόσια εξομολόγηση-παραδοχή προς τον Θεό και τον λαό, έτσι ώστε να συγχωρήσει ο Κύριος αυτό σας το μέγιστο αμάρτημα, όπως και του καθενός μας τα ιδικά του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή