Η τιμητική θέση, ο Ρώσος πρέσβης και η Αθήνα

Η τιμητική θέση, ο Ρώσος πρέσβης και η Αθήνα

Το παρασκήνιο για τη θέση του πρύτανη του διπλωματικού σώματος μετά την αποχώρηση του πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυριάκου Κενεβέζου

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2023 ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα Κυριάκος Κενεβέζος αποχαιρετούσε (ως διπλωμάτης) το κτίριο της οδού Ξενοφώντος έπειτα από σχεδόν 10 χρόνια. Ωστόσο, έκτοτε στους διπλωματικούς κύκλους των Αθηνών επικρατεί μια μάλλον ανήσυχη ατμόσφαιρα, καθώς ο τέως πρέσβης τύγχανε, ως αρχαιότερος, να είναι και ο πρύτανης του διπλωματικού σώματος. Πρόκειται για μια αμιγώς τυπικού χαρακτήρα και συμβολική διάκριση, η οποία ακολουθεί κάθε ομήγυρη διπλωματικών αντιπροσώπων σε πρωτεύουσες ανά τον πλανήτη.

Στα καθήκοντα του πρύτανη του διπλωματικού σώματος περιλαμβάνονται πρωτοβουλίες, όπως η οργάνωση συναντήσεων με τους ομολόγους του στην Αθήνα και άλλες κοινωνικού χαρακτήρα εκδηλώσεις. Δικαιωματικά η θέση ανήκει στον αμέσως επόμενο σε αρχαιότητα, τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα, Αντρέι Μασλόβ, ωστόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι ουσιαστικά ανύπαρκτες σχέσεις της Ελλάδας και των περισσοτέρων χωρών της Ε.Ε. με τη Ρωσία, έχουν οδηγήσει σε μια ιστορία απίστευτη. Της αποχώρησης Κενεβέζου είχαν προηγηθεί –εις μάτην– εκκλήσεις από την Αθήνα προς τη Λευκωσία για μια μικρή παράταση, προκειμένου να μη δημιουργηθούν τριβές μεταξύ των μελών του διπλωματικού σώματος, μεσούντος του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο κ. Κενεβέζος είναι πλέον ιδιώτης, καθώς δεν είναι διπλωμάτης, οπότε εργάζεται στην ελεύθερη αγορά, ως εκ τούτου δεν έχει καμία οργανική σχέση με τη μέχρι πρότινος εργασία του. Ωστόσο από την Αθήνα, επισήμως, αναζητείται τρόπος να παρακαμφθεί ο κ. Μασλόβ. Αμέσως επόμενος στη σειρά είναι ο Ούγγρος πρέσβης Ερικ Χάουπτ. Δεδομένης της ιδιαίτερης στάσης που γενικά κρατάει η Βουδαπέστη έναντι της Μόσχας, δεν είναι διόλου παράδοξο ότι δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να αναλάβει αυτός τη θέση του πρύτανη, κατά παράβαση βεβαίως της, εθιμικά προσδιορισμένης, σειράς αρχαιότητας. Αναλόγως, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να πράξει ούτε ο, οσονούπω (29.2) απερχόμενος, πρέσβης της Σερβίας, Ντούσαν Σπασόγεβιτς.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, έχει δεχθεί να αναλάβει την υποχρέωση αυτή ο πρέσβης της Κροατίας στην Αθήνα Αλεξάνταρ Σούνκο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενδιαμέσως η Μόσχα έχει εκδηλώσει προς πάσα κατεύθυνση το ενδιαφέρον της να αναλάβει ο πρέσβης της στην Αθήνα το συγκεκριμένο συμβολικό πόστο. Εχουν, μάλιστα, σταλεί ρηματικές διακοινώσεις προς κάθε ενδιαφερόμενο, προκειμένου να καταστεί σαφές ότι για τους Ρώσους η συμβολική σημασία της θέσης του πρύτανη του διπλωματικού σώματος έχει αξία. Διόλου παράδοξο, βεβαίως, καθώς η ανάληψη του πόστου θα έδινε στον κ. Μασλόβ τη δυνατότητα να οργανώνει συναντήσεις και θα υποχρέωνε τους δυτικούς ομολόγους του στο δυσάρεστο καθήκον να αρνηθούν να παραστούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή