Σκανδαλίδης: Οι θεσμοί χειραγωγήθηκαν πολλές φορές από την εκτελεστική εξουσία

Σκανδαλίδης: Οι θεσμοί χειραγωγήθηκαν πολλές φορές από την εκτελεστική εξουσία

«Ουδέποτε το πολιτικό σύστημα συναίνεσε για μία συνταγματική αναθεώρηση που θα άνοιγε μια νέα περίοδο στην ιστορία της τρίτης ελληνικής Δημοκρατίας» τόνισε ο πρώην υπουργού στο συνέδριο «Μεταπολίτευση: 50 Χρόνια μετά»

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο συνέδριο «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά» συμμετείχε ο πρώην υπουργός, Κώστας Σκανδαλίδης με τον ίδιο να τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «πολλές φορές χειραγωγήθηκαν οι θεσμοί από την εκτελεστική εξουσία». 

«Το 1989 όταν το ΠΑΣΟΚ έχασε τις εκλογές, είχα ρωτήσει τον Ανδρέα Παπανδρέου πού ήταν το μεγάλο λάθος. Η απάντησή του ήταν πάρα πολύ απλή: “Δεν κάναμε τίποτα στο κράτος”. Ηταν μία ομολογία, γίνονταν μεγάλες αλλαγές και φάνηκε ότι ενώ η πολιτική εξουσία είχε τη δυνατότητα να κάνει αλλαγές, το κράτος φάνηκε καθηλωμένο σε δομές που δεν μπορούσαν να ξεπεραστούν. Η Μεταπολίτευση τελείωσε το 2004 αφού η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ και στο ευρώ και έκανε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ηταν μία περίοδος που από τη χούντα γίναμε μία ευρωπαϊκή χώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό το Συνέδριο

Ωστόσο, ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε πως «είχαν διαπιστωθεί τα κενά που υπάρχουν ανάμεσα στην πορεία του πολιτικού συστήματος και την πορεία της χώρας και των θεσμών. Ενα από αυτά ήταν η ασυνέχεια του κράτους. Ακόμα και το ίδιο κόμμα να άλλαζε υπουργό, λάμβανε υπόψη του τι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια». 

«Δεν καταφέραμε να φτιάξουμε μια διοίκηση με στόχους, με αποτελέσματα, εκτίμηση έργου, προγραμματισμό των προσλήψεων που να μην έχει σχέση κάθε φορά με τις αυθαιρεσίες μιας κυβέρνησης», πρόσθεσε. 

«Ολοι ξέραμε τι γινόταν στην πράξη»

Στη συνέχεια, ο κ. Σκανδαλίδης ανέφερε ότι «πολλές φορές χειραγωγήθηκαν οι θεσμοί από την εκτελεστική εξουσία».

«Είδαμε τον τρόπο συμπεριφοράς στις ανεξάρτητες αρχές. Οταν ο Πεπονής έκανε το ΑΣΕΠ, έπεσαν να τον “φάνε” να μην μπουν οι ΔΕΚΟ στον στενό δημόσιο τομέα. Αυτό καθυστέρησε πέντε χρόνια τη δυνατότητα που είχε η χώρα να καταλάβει ότι αυτός ο θεσμός ήταν αναγκαίος και αξιοκρατικός. Αυτό είναι το πρόβλημα των κενών της Μεταπολίτευσης», είπε και πρόσθεσε:

«Θυμάμαι τη συζήτηση στη Βουλή για το πολιτικό σύστημα, ήμουν υπουργός Εξωτερικών. Πηγαίναμε και λέγαμε ότι ο βουλευτής θα παίρνει ένα χιλιάρικο για την εκστρατεία του και όλοι ξέραμε τι γινόταν στην πράξη. Οτι τα κόμματα δεν θα είχαν ιδιωτική χρηματοδότηση, παρά μόνο φανερή. Δεν πιστεύω να με συλλάβει κανείς για αυτά, αλλά νομίζω ότι είναι μία πραγματικότητα. Εγώ το είχα πει καθαρά στη Βουλή: “Λέμε ψέματα μεταξύ μας”».

«Ανίκανο για την ανασυγκρότηση της δημοκρατίας το πολιτικό σύστημα»

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σκανδαλίδης πρoέταξε την ανάγκη για «μία θεσμική ανασυγκρότηση της δημοκρατίας».

«Από το 2004 είχαν ωριμάσει τα πράγματα και το πολιτικό σύστημα αποδείχθηκε ανίκανο να προχωρήσει σοβαρά στις μεγάλες αλλαγές που απαιτούσαν οι καιροί. Εγιναν δύο συνταγματικές αναθεωρήσεις για “ψύλλου πήδημα”. Η μία για να καταργήσει το ασυμβίβαστο των βουλευτών. Μια ζωή θυμάμαι να συζητάμε για το άρθρο 16, το άρθρο 24, για τις σχέσεις εκκλησίας – κράτους. Ουδέποτε έκατσε το πολιτικό σύστημα να φτιάξει μία συναίνεση γύρω από μία συνταγματική αναθεώρηση που θα άνοιγε μια νέα περίοδο στην ιστορία της τρίτης ελληνικής δημοκρατίας», είπε και πρόσθεσε: 

«Θα πάμε τον πολιτικό στον φυσικό δικαστή; Ερώτημα με όλες τις δικλείδες ασφαλείας. Θα πάμε σε μια νέα διαδικασία άλλης εκλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης, αλλά με τα συνταγματικά αντίβαρα που χρειάζονται; Κάνουμε για όλα ανεξάρτητες αρχές, εκτός από το πόθεν έσχες».

Δείτε εδώ το πλήρες πρόγραμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT