ΠΑΣΟΚ: Διαφωνίες και προοπτική κομματικής πειθαρχίας

ΠΑΣΟΚ: Διαφωνίες και προοπτική κομματικής πειθαρχίας

Ενστάσεις για το «όχι» του ΠΑΣΟΚ στα μη κρατικά ΑΕΙ από Οδ. Κωνσταντινόπουλο και Νάντια Γιαννακοπούλου – «Δεν θα επιτρέψω ρήγμα στην ψηφοφορία», η θέση Ανδρουλάκη

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη φράση «δεν θα επιτρέψω να υπάρξει ρήγμα στην ψηφοφορία», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε εμμέσως χθες θέμα κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Ηταν η κατάληξη μιας φορτισμένης και πολύωρης συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, όπου οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανέβηκαν, αλλά η γενικευμένη αίσθηση είναι ότι τελικά το κόμμα θα καταφέρει να έχει συντεταγμένη παρουσία στη Βουλή. Αλλωστε, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την απόφαση για υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, η οποία σημαδεύθηκε από τη διαφοροποίηση του 1/3 της Κ.Ο., η πιθανότητα για νέες «απώλειες» από την κομματική «γραμμή» καθόλου ευχάριστη δεν είναι ως προοπτική. Θα είναι σαν να αμφισβητείται η κεντρική θέση ότι το κόμμα έχει μια ολοκληρωμένη πρόταση και τεκμηριωμένο αντίλογο στον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Στα θετικά της χθεσινής συνεδρίασης είναι ότι δεν υπήρξαν εκπλήξεις· οι ενστάσεις εκφράστηκαν από δύο βουλευτές που και δημοσίως είχαν εκδηλώσει προβληματισμό: τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και τη Νάντια Γιαννακοπούλου. Στα αρνητικά, ότι δεν αποφεύχθηκε να ανέβουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης. Ο Νίκος Ανδρουλάκης επέμεινε ότι η στάση του κόμματος διαμορφώνεται με βάση τη διαχρονική προγραμματική θέση για ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με αναθεώρηση του άρθρου 16.

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος εξέφρασε ενστάσεις τόσο για την ουσία, λέγοντας ότι «κανείς δεν κατάλαβε για ποιο λόγο λέμε “όχι” στο νομοσχέδιο», αλλά και για τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και διαμόρφωσης γραμμής, λέγοντας ότι είχε ειπωθεί ότι θα συνεδρίαζε πιο νωρίς η Κ.Ο. για να συζητήσει το θέμα. Είπε, επίσης, ότι από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν επιδίωξη το ΠΑΣΟΚ να υπερψηφίσει τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια και να καταψηφίσει την επιστολική ψήφο και τα μη κρατικά ΑΕΙ. «Στα ομόφυλα ήθελε να μοιραστεί το κόστος, στην επιστολική επιδίωξε να μπορεί να λέει ότι κινούμαστε σε γραμμή “όχι σε όλα” και τώρα θέλει να αποκομίσει όλα τα οφέλη από την υπερψήφιση ενός μέτρου που βλέπει θετικά η κοινή γνώμη», ανέφερε. Επέμεινε, δε, ότι το κόμμα δεν κατάφερε να διατυπώσει πειστικά τον αντίλογό του, με αποτέλεσμα να προκαλείται σύγχυση στην κοινή γνώμη.

Σε πεδίο αντιπαράθεσης εξελίχθηκε ακόμη και η στάση του Γιώργου Παπανδρέου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, με την πλευρά Ανδρουλάκη να υπογραμμίζει ότι ο πρώην πρωθυπουργός ήταν πάντοτε σταθερά υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16. Η κ. Γιαννακοπούλου έκανε αναφορά στο «σκανδιναβικό μοντέλο», ορολογία που έχει υιοθετήσει η Χαριλάου Τρικούπη ως αντιπρόταση στο κυβερνητικό σχέδιο, λέγοντας ότι δεν υπάρχει στο πρόγραμμα του κόμματος. Παράλληλα, και αυτή έκανε αναφορά σε καθυστερημένη συνεδρίαση της Κ.Ο., βάζοντας και διαδικαστικά ζητήματα στη συζήτηση, για να καταδείξει ότι ο τρόπος που λειτουργεί το κόμμα και που λαμβάνονται αποφάσεις είναι συχνά αντιπαραγωγικός και εις βάρος της ομαλής λειτουργίας του. Μίλησε για λάθος στην τοποθέτηση του κόμματος κατά της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, εκφράζοντας την άποψη ότι αυτό θα έχει επιπτώσεις στην προσπάθεια διεκδίκησης κεντρώων δυνάμεων.

Η προεδρική πλευρά θεωρεί ότι δεν θα προκύψουν διαφοροποιήσεις στην ψηφοφορία. Προφανώς, η έμμεση αναφορά Ανδρουλάκη σε κομματική πειθαρχία έγινε για να μην υπάρξουν εκπλήξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή