Εντός και Εκτός: Τα ελικόπτερα Black Hawk σε προτεραιότητα

Εντός και Εκτός: Τα ελικόπτερα Black Hawk σε προτεραιότητα

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Τις ημέρες αυτές, οριστικοποιήθηκαν αρκετά πράγματα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου, έπειτα από εντολή του Νίκου Δένδια, είχε ζητηθεί από το ΓΕΕΘΑ και τα λοιπά επιτελεία να συμφωνήσουν στις προτεραιότητες, προκειμένου τα εξοπλιστικά να αρχίσουν να μπαίνουν στη σειρά με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Η άμεση προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της Αεροπορίας Στρατού, η οποία παραπαίει υπό το βάρος των πολλών πολιτικών αποστολών, οπότε θα προχωρήσει ταχέως το πρόγραμμα αγοράς συνολικά 35 ελικοπτέρων Black Hawk. Τα ελικόπτερα αναμένεται να παραδοθούν σε δύο δόσεις το 2027 και 2028, και μέχρι τότε θα συνεχιστούν οι τεράστιες προσπάθειες για τη διατήρηση ελικοπτέρων, όπως τα παλιά Σινούκ και Χιούι, σε κατάσταση πτήσης. Για τις υπόλοιπες προτεραιότητες θα επανέλθω, διότι είναι πολύ ενδιαφέρουσες, ιδιαίτερα αυτές που αφορούν το Πολεμικό Ναυτικό.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Τη Δευτέρα θα διεξαχθεί στην Αγκυρα ο επόμενος γύρος του πολιτικού διαλόγου, όπου τίθενται συνήθως τα δύσκολα θέματα. Αν και η πρόοδος σε αυτά τα θέματα είναι μια επίπονη διαδικασία και από τις δύο πλευρές επιχειρείται να κρατηθούν οι τόνοι χαμηλά και να αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις, ειδικά αυτές που δημιουργούνται τις τελευταίες ημέρες λόγω αλλεπάλληλων (συνηθισμένων) ΝΟΤΑΜ και NAVTEX. Τελευταία, ήταν η ελληνική αντίδραση σε αίτημα για τουρκική άσκηση που δεν εξαιρούσε την 25η Μαρτίου κατά τα συνήθη και βασισμένα σε όλα όσα προβλέπονται από τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) για αργίες και εθνικές εορτές. Τουρκικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως η σχετική ΝΟΤΑΜ της Αγκυρας (Α2099/24) ήταν αντίδραση στην προηγούμενη ελληνική (Α0630/24), από την οποία δεν εξαιρούνταν από γυμνάσια στο Αιγαίο δύο τουρκικές αργίες, το Ραμαζάνι και η ημέρα εθνικής κυριαρχίας και παίδων (23 Απριλίου). Τόσο δύσκολα είναι τα ελληνοτουρκικά. Ακόμη και για τα πιο απλά θέματα απαιτείται διαρκής συντονισμός, ο οποίος, προφανώς, δεν είναι πάντα εφικτός.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Πέτρος Κόκκαλης, ευρωβουλευτής και επικεφαλής του νεοσύστατου κόμματος Κόσμος, δίνει, με διάφορους τρόπους, το στίγμα που σκοπεύει να ακολουθήσει τους επόμενους μήνες, πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Φάνηκε αυτό και από την πρόσφατη δημοσιοποίηση των τίτλων 17 εγγράφων της Κομισιόν που περιλαμβάνουν αναφορές στα Τέμπη, όπου ο κ. Κόκκαλης εντοπίζει «πλέγμα συσκότισης των ευθυνών», μάλιστα, «την ώρα που εκατομμύρια πολίτες υπογράφουν το αίτημα των συγγενών των θυμάτων, ζητώντας δικαιοσύνη». Ο ίδιος είχε καταθέσει αίτημα για πρόσβαση σε έγγραφα και συνομιλίες που αφορούν το δυστύχημα των Τεμπών, ύστερα από άρνηση της Κομισιόν να απαντήσει σε ερώτησή του «αν η Ε.Ε. ασκεί ικανή εποπτεία για την ασφάλεια στα τρένα» ή «αν ο Ευρωπαίος ελεγκτής ουσιαστικά προσυπογράφει ό,τι του δίνει ο ελεγχόμενος ΟΣΕ». Η Επιτροπή αρνήθηκε, σε απάντησή της προς τον ευρωβουλευτή, να δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση για την αξιολόγηση των οδηγιών σχετικά με την ασφάλεια των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα. Κοινοποιήθηκε, ωστόσο, μια λίστα με 17 αρχεία, την οποία ο κ. Κόκκαλης έδωσε στη δημοσιότητα, εκφράζοντας την ελπίδα πως θα βοηθήσουν το έργο της Δικαιοσύνης και τον αγώνα των συγγενών και των επιζώντων.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Ρόδος, όπου χθες βρέθηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος ως πρόεδρος του κόμματος Δημοκράτες, το οποίο ο πρώην υπουργός ίδρυσε ως όχημα διεκδίκησης ψήφων στις ευρωεκλογές. «Είμαστε Ελληνες στην ενωμένη Ευρώπη και θα δώσουμε κι εκεί όλες τις μάχες για την πατρίδα μας», σημείωσε ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος βρέθηκε στη Ρόδο με αφορμή την 76η επέτειο από την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στον εθνικό κορμό. Παρακολούθησε την επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού Ρόδου, κατέθεσε στεφάνι στον βωμό της πατρίδας και στη συνέχεια παρακολούθησε την παρέλαση. Ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες την ίδρυση του κόμματός του από τον Εβρο, δίνοντας έτσι ένα σαφές πατριωτικό στίγμα για την κατεύθυνση των Δημοκρατών. Και συνεχίζει στη Ρόδο, την οποία περιέγραψε ως «πύλη» της Ευρώπης. Η στόχευση είναι σαφής.

Η ΑΤΑΚΑ

«Δεν υπήρξε άμεση απειλή ή κίνδυνος ζωής ή ακεραιότητας. Βεβαίως, υπήρξε, όπως γνωρίζετε, μια επίθεση, η οποία αυτή τη στιγμή διερευνάται σε ό,τι αφορά τα αίτια και την πηγή. Σε ό,τι αφορά δε τις συναντήσεις, σήμερα το απόγευμα θα υπάρξει μια τηλεδιάσκεψη, με πρωτοβουλία της γαλλικής κυβέρνησης, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και υπουργών Αμυνας κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην οποία θα συζητηθεί το ουκρανικό ζήτημα και τα περαιτέρω βήματα σε σχέση με την ενίσχυση του αμυντικού αγώνα της Ουκρανίας κατά της ρωσικής επιθετικότητας». Αυτά είπε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας σε ερώτηση του Δημήτρη Μάντζου του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή για την Ουκρανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή