Εντός και Εκτός: Η ελληνική σημαία στην Ερυθρά Θάλασσα

Εντός και Εκτός: Η ελληνική σημαία στην Ερυθρά Θάλασσα

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Αργά αλλά σταθερά βήματα προκειμένου η Νέα Αριστερά να αρχίσει να μοιάζει περισσότερο με πλήρες κόμμα κάνει ο επικεφαλής της Κ.Ο. Αλέξης Χαρίτσης. Τελευταίο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η επίκληση από τον κ. Χαρίτση της δυνατότητας που δίνει το άρθρο 73 παράγραφος 6 του αναθεωρημένου Συντάγματος του 2019. Βέβαια, για να γίνει αυτό πρέπει να εκδοθεί εφαρμοστικός νόμος. Η Νέα Αριστερά καταγγέλλει ότι έχει παρέλθει πενταετία από τη συνταγματική αναθεώρηση δίχως να έχει εκδοθεί ο απαραίτητος εφαρμοστικός νόμος. «Η πρόταση νόμου που καταθέτουμε προβλέπει συγκεκριμένες και επεξεργασμένες ρυθμίσεις ώστε να φθάνουν στη Βουλή προτάσεις νόμων που έχουν συγκεντρώσει 500.000 υπογραφές. Το πολιτικό σύστημα δεν ακούει την κοινωνία. Τώρα ήρθε η ώρα να το κάνει. Καλώ όλα τα κόμματα και την κυβέρνηση να αποδεχθούν την πρόταση νόμου της Νέας Αριστεράς», ζήτησε ο κ. Χαρίτσης.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Οι ευρωεκλογές θα είναι μια σύγκρουση που θα δοκιμάσει την αντοχή των πολιτικών συστημάτων ανά την Ευρώπη. Και στις ρωγμές που θα προκύψουν δεν είναι διόλου απίθανο να ξεπεταχτούν νέα κόμματα. Σε αυτή την πιθανή πολυδιάσπαση επενδύει και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος σε αυτές τις εκλογές ποντάρει στους Δημοκράτες που ο ίδιος ίδρυσε. Σημείωσε όμως προχθές (ΕΡΤ) ότι «αν δεν πιάσουμε το 3%», θα είναι η «τελική πράξη» της πολιτικής πορείας του. Αν το «πιάσει», πάντως, σίγουρα θα διασώσει κάποιες ψήφους που αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι επίφοβο να κατρακυλήσουν στα πολύ δεξιά της Ν.Δ. Στην παρουσίαση που έκανε χθες ο κ. Λοβέρδος για το κόμμα του, προανήγγειλε κάποιους πρώην βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη από το ΠΑΣΟΚ και δύο βασικά εκλογικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οπως είπε, οι Δημοκράτες είναι καθαρά κεντρώο κόμμα, ενώ σε περίπτωση εκλογής του ο κ. Λοβέρδος προανήγγειλε ένταξη στην Ομάδα των Φιλελευθέρων (Renew) στο Ευρωκοινοβούλιο.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Εχει ενδιαφέρον ο τρόπος που βλέπουν οι Ρώσοι τη βεντέτα που άνοιξε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν με το Κρεμλίνο. Σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της «Ιζβέστια», η κατάσταση των γαλλορωσικών σχέσεων γίνεται αντιληπτή μέσα από το πρίσμα όχι μόνο των προτάσεων Μακρόν για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία και της αποτυχίας του ρόλου διαμεσολαβητή ανάμεσα στη Δύση και στη Μόσχα, αλλά και της γεωπολιτικής κατάστασης σε άλλα μέτωπα. Για την «Ιζβέστια», μέρος της αντίδρασης Μακρόν οφείλεται στο γεγονός ότι στη δυτική και βορειοδυτική Αφρική η επιρροή της Γαλλίας υποχωρεί ραγδαία, γεγονός που αφήνει χώρο για διείσδυση της Ρωσίας. Ως παράδειγμα αναδεικνύεται το γεγονός ότι μόνο σε Μαρόκο και Αλγερία το 2018 η Γαλλία εξήγαγε 10 εκατομμύρια τόνους σιτηρών, ενώ τώρα ο αριθμός αυτός υποχώρησε στα 6 εκατ. Υπενθυμίζεται η αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων από το Μάλι, την Μπουρκίνα Φάσο, τον Νίγηρα και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Η «Ιζβέστια» θυμίζει ότι Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο και Νίγηρας συμφώνησαν τον Οκτώβριο με τη Μόσχα για τη δημιουργία ενός «Αφρικανικού Σώματος» κατά των τζιχαντιστών. Το Σώμα αυτό θα είναι έτοιμο έως το καλοκαίρι. Περιττό να σημειωθεί ποια χώρα εμφανίζεται στην Ουάσιγκτον ως εκείνη που μπορεί να αντικαταστήσει τη γαλλική παρουσία στην περιοχή ως «νατοϊκό» αντίβαρο. Φυσικά πρόκειται για την Τουρκία και εξυπακούεται ότι οι Αμερικανοί δεν διαφωνούν. Ιδωμεν.

Ο ΤΟΠΟΣ

Ο κόλπος του Αντεν, η διακεκαυμένη ζώνη όπου τρεις διαφορετικοί συνασπισμοί Δυτικών επιχειρούν να προστατεύσουν την ασφαλή ναυσιπλοΐα. Εκεί βρέθηκε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Δημήτρη Χούπη και τον αρχηγό ΓΕΝ Δ.-Λ. Κατάρα, όπου και επισκέφθηκαν τη φρεγάτα «Υδρα», η οποία συμμετέχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες». Ο κ. Δένδιας και η στρατιωτική ηγεσία βρέθηκαν σε ανύποπτο χρόνο στο κυβερνητικό αεροσκάφος (Φάλκον) και η αποστολή έγινε γνωστή μόνο όταν αυτό είχε προσγειωθεί στο Τζιμπουτί. Από εκεί ο κ. Δένδιας και οι δύο αρχηγοί μεταφέρθηκαν με το οργανικό ελικόπτερό της με ασφάλεια στη φρεγάτα, η οποία βρισκόταν εν πλω. Η πτήση του κυβερνητικού αεροσκάφους προς το Τζιμπουτί δεν ήταν ό,τι πιο απλό, μιας και μέχρι το Κέρας της Αφρικής μεσολαβούν μια σειρά από εμπόλεμες ζώνες.

Η ΑΤΑΚΑ

«Γνωρίζω πάρα πολύ καλά, και σας το επαναλαμβάνω, ότι η πατρίδα σάς έχει στείλει σε ζώνη κινδύνου. Πρέπει όμως να σας πω ότι είσαστε εδώ, και το ξέρετε, για να υπερασπίσετε τα δικά μας συμφέροντα, τα εθνικά μας συμφέροντα, αυτό το οποίο εξυπηρετεί την Ελληνική Δημοκρατία, την πατρίδα μας και την ελληνική κοινωνία. Και να σας πω επίσης ότι για εμένα ήταν μεγάλη υπερηφάνεια που κοίταξα στον ιστό της “Υδρας” την ελληνική σημαία να ανεμίζει στον κόλπο του Αντεν», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας απευθυνόμενος στον κυβερνήτη της «Υδρας», αντιπλοίαρχο Χρήστο Δρούγκα και στο πλήρωμά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή