Εντός και Εκτός: «Συγκεκριμένα αποτελέσματα» από τις συζητήσεις επιθυμεί ο Ερντογάν

Εντός και Εκτός: «Συγκεκριμένα αποτελέσματα» από τις συζητήσεις επιθυμεί ο Ερντογάν

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

TO ΘΕΜΑ

Αν και τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο παραμένουν, είναι σαφές ότι από την Αγκυρα υπάρχει πίεση για «αποτελέσματα», ό,τι και αν σημαίνει αυτό. Χθες, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δείπνο Ιφτάρ με πρεσβευτές στην Αγκυρα, παρουσία και του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, καθώς διανύουμε περίοδο Ραμαζανίου, ανέφερε ότι «το θετικό κλίμα το οποίο επικρατεί το τελευταίο διάστημα με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, ευχόμαστε να φέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα». Ενώ επανέλαβε και τις απόψεις του για το ψευδοκράτος λέγοντας ότι καμία λύση στο Κυπριακό δεν είναι εφικτή αν δεν περιλαμβάνει την «κυριαρχική ισότητα» των Τουρκοκυπρίων. Περιέγραψε, ταυτόχρονα, το ΝΑΤΟ ως «θεμέλιο λίθο» της ασφάλειας της Τουρκίας, ενώ σημείωσε ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. παραμένει στρατηγικός στόχος της χώρας.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Με την ελληνοτουρκική κρίση να είναι, πάντως, «παγωμένη», συναντήσεις όπως αυτή είναι συνηθισμένες για τον Τούρκο πρεσβευτή στην Αθήνα. Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ελλάδα Τσαγατάι Ερτσιγές, μαθαίνω, στον ελεύθερο χρόνο του έχει φτιάξει δύο μικρές ομάδες με συμπατριώτες του που ζουν στην Αθήνα και παίζουν αρκετά συχνά μπάσκετ. Μάλιστα φημολογείται ότι είναι καλός πλέι μέικερ. Ο δικός μας πρεσβευτής στην Αγκυρα, πάντως, Θεόδωρος Μπιζάκης, επέδωσε χθες με κάθε επισημότητα τα διαπιστευτήριά του στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο προεδρικό συγκρότημα. Ο κ. Μπιζάκης μετατέθηκε στην Αγκυρα από την Ουάσιγκτον όπου υπηρετούσε ως επιτετραμμένος, με πρέσβειρα την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία από τον περασμένο Ιούλιο αναβαθμίστηκε σε υφυπουργό Εξωτερικών. Ο κ. Μπιζάκης, από τα στελέχη που τυγχάνουν της απόλυτης εμπιστοσύνης της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, βρίσκεται στην Αγκυρα και αυτός σε μια φάση όπου τα δύσκολα είναι προς το παρόν κάτω από το χαλί της θετικής ατζέντας και της ανάγκης τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο να διατηρηθούν κατά το δυνατόν περισσότερο.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έγινε την προηγούμενη εβδομάδα κεντρικό πρόσωπο της δημοσιότητας λόγω της, μάλλον ατυχούς, αναφοράς σε «sugar daddies», στους οποίους θα πρέπει να… προσφεύγουν οι φοιτήτριες που θα θέλουν να ξεπληρώσουν τα φοιτητικά δάνεια του κακού καπιταλισμού για να φοιτήσουν σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Παρά την –δικαιολογημένη– κριτική προς το ΚΚΕ, ο σκοπός επετεύχθη. Από την προηγούμενη εβδομάδα το πρόσωπο του κ. Κουτσούμπα έχει βρεθεί σε σατιρικές ιστοσελίδες, έχει πλημμυρίσει τους λογαριασμούς των κοινωνικών δικτύων. Ως ένα μεταμοντέρνο τρολ, με συμπεριφορά του cool θείου από τη Φθιώτιδα που μπορεί να συμμετάσχει στις συζητήσεις των νέων, ο κ. Κουτσούμπας καταφέρνει πάντα να παίζει με άνεση σε ένα πεδίο που οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί κινούνται με μεγάλη δυσκολία. Στο ΚΚΕ βέβαια βδελύσσονται την αστική πολιτική ορθότητα και αυτή ήταν μια ακόμη απόδειξη. Πάντως το ΚΚΕ, για να καταφέρει να σταθεί στις ευρωεκλογές απέναντι στα υπόλοιπα «αντισυστημικά» κόμματα που πλασάρονται και εμφανίζονται (τουλάχιστον δημοσκοπικά) να κινούνται στα ίδια επίπεδα με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, μάλλον θα πρέπει να ξεφύγει και λίγο από τις τρολιές και να μπει στο πολιτικό 2024, που σίγουρα δεν μοιάζει και πολύ με το 1924.

Ο ΤΟΠΟΣ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης θα παρουσιαστεί τελικά στη Θήβα και όχι στη Σπάρτη, όπως φημολογούνταν. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή ο κ. Κασσελάκης θα παρουσιαστεί στο Κέντρο Νεοσυλλέκτων Πυροβολικού στη Θήβα, όπου θα περάσει τις επόμενες δύο εβδομάδες. Είθισται οι νεοσύλλεκτοι που εμπίπτουν στην κατηγορία του κ. Κασσελάκη (δηλαδή άνω των 30 με πολυετή απουσία στο εξωτερικό και δικαίωμα εξαγοράς της θητείας) να λαμβάνουν στο τέλος και μια άδεια πέντε ημερών προκειμένου να συμπληρωθούν οι τρεις εβδομάδες που καταγράφονται ως ολοκληρωμένη θητεία. Ενα ενδιαφέρον στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι διοικητής στο συγκεκριμένο στρατόπεδο στη Θήβα υπηρετεί εδώ και λίγες ημέρες o ταξίαρχος Κώστας Σιρλαντζής, ο οποίος ήταν το δεξί χέρι του τέως αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, με αρμοδιότητα τα επικοινωνιακά θέματα. Πρόκειται, αν μη τι άλλο, για μια πολύ ενδιαφέρουσα σύμπτωση.

Η ΑΤΑΚΑ

«Οι ευρωεκλογές είναι κάτι που για εμένα θα σηματοδοτούσε μια νέα θητεία, θα ζητούσα από τον κόσμο να προσπαθήσω να παλέψω σε μια νέα θητεία. Αυτή η σκέψη με εξιτάρει πάρα πολύ. Θα ήθελα να πάω σε μια δεύτερη θητεία». Αυτά είπε (τ/σ TRT Κεντρικής Ελλάδας) ο ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης. Ας αφήσει την Ευρωβουλή και ας κοιτάξει να βρει κάτι άλλο να τον «εξιτάρει» ο ευρωβουλευτής, διότι την τελευταία πενταετία για ένα πράγμα έγινε γνωστός στο πανελλήνιο και όχι για τις πολιτικές επιδόσεις του. Και σίγουρα αυτή η προοπτική δεν «εξιτάρει» κανέναν άλλο παρά μόνο τον ίδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή