Εντός και Εκτός: Η φρεγάτα «Υδρα» και τα UAV των Χούθι

Εντός και Εκτός: Η φρεγάτα «Υδρα» και τα UAV των Χούθι

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Χθες ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνης βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη όπου διεξάγεται ένα συνέδριο προκειμένου να παραστεί ως ομιλητής. Λίγο πριν από την έναρξη της εκδήλωσης τα στελέχη της ασφάλειάς του αντελήφθησαν ότι στην ίδια σειρά είχε προγραμματιστεί να καθίσει πρόσωπο με διαβατήριο Συρίας, γεγονός που εκ των πραγμάτων οδήγησε σε έναν μικρό συναγερμό, ενδεικτικό της σοβαρότητας με την οποία οι Αμερικανοί κινούνται ακόμη και όταν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη για πιθανότητα να εκδηλωθεί κάποιο πρόβλημα. Τελικά, πάντως, απλώς έγινε μια μικρή αλλαγή στις θέσεις, προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει η εκδήλωση και να ικανοποιηθούν οι τυπικές και οι ουσιαστικές απαιτήσεις ασφαλείας που αφορούν ένα πρόσωπο όπως ο πρεσβευτής των ΗΠΑ.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Ηταν σκοτεινά, περί τις 4.30 τα ξημερώματα στα νότια του κόλπου του Αντεν, όταν αρχικά το ραντάρ και στη συνέχεια τα ηλεκτροοπτικά συστήματα της φρεγάτας «Υδρα» έπιασαν δύο ισχνά ίχνη να πλησιάζουν. Επρόκειτο για δύο UAV των Χούθι, κατά πάσα πιθανότητα ιρανικής κατασκευής, όπως η συντριπτική πλειονότητα αυτών των συστημάτων που χρησιμοποιούν οι αντάρτες της δυτικής Υεμένης. Χωρίς χρονοτριβή, ο κυβερνήτης της φρεγάτας, αντιπλοίαρχος Χρήστος Δρούγκας, αποφάσισε να γίνει χρήση του πυροβόλου των 5 ιντσών της φρεγάτας «Υδρα» και όχι των κατευθυνόμενων βλημάτων ESSM. Οι στόχοι βρίσκονταν σε απόσταση περίπου 4,5 χλμ., δηλαδή εντός της ωφέλιμης εμβέλειας του πυροβόλου των 5 ιντσών (μικρότερη των 20 χιλιομέτρων), οπότε τα δύο UAV μπορούσαν να καταρριφθούν με αυτόν τον τρόπο. Από το γεγονός ότι μετά τις πρώτες βολές τα δύο UAV επέστρεψαν προς την κατεύθυνση από την οποία προήλθαν εκτιμάται πως εκτελούσαν αποστολή συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης. Η επιλογή της χρήσης του πυροβόλου έγινε για λόγους επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας αλλά και προκειμένου να μη γίνει άσκοπη σπατάλη ενός πολύ ακριβού βλήματος από τη φρεγάτα.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Η στήλη σας έχει ενημερώσει ότι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα αποτελεί κρίκο για πολλά και ενδιαφέροντα που συμβαίνουν στα Δυτικά Βαλκάνια. Η σχέση του με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είναι γνωστή, όπως και οι πιέσεις προς τη «δύσκολη» κυβέρνηση της Πρίστινα. Προχθές, ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Γκάμπριελ Εσκομπάρ, έστειλε μια προειδοποιητική βολή μιλώντας για έλλειψη επικοινωνίας της Πρίστινα με τους γείτονές της. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες, όταν η κυβέρνηση της Πρίστινα ανακοίνωσε ότι παραχωρούνται 24 εκτάρια περιουσίας που ανήκουν στο μοναστήρι Βισόκι Ντετσάνι, μια εκκρεμότητα που υπάρχει από την ίδρυση του Κοσόβου, 25 χρόνια, ο πρώτος που αντέδρασε ήταν ο κ. Ράμα. Σημειώνεται ότι την επιστροφή των 24 εκταρίων στη μονή είχε ζητήσει ευθαρσώς από τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Αλμπι Κούρτι η αρμόδια στο Συμβούλιο της Ευρώπης Ντόρα Μπακογιάννη. Στην πρόσφατη σύγκληση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Παρίσι, η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι το Κόσοβο δεν πρέπει να γίνει μέλος του Συμβουλίου αν δεν αναγνωριστεί ότι η έκταση αυτή ανήκει στη μονή. Σε μια σπάνια στιγμή διακομματικής σύμπλευσης, με την κ. Μπακογιάννη συμφώνησαν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αλέξης Τσίπρας. Η κ. Μπακογιάννη είχε, πάντως, προειδοποιήσει αυτοπροσώπως τον κ. Κούρτι ότι δίχως αναγνώριση της κυριότητας της μοναστικής περιουσίας στο Ντετσάνι (διαχρονικό σύμβολο της σερβικής ιστορίας) δεν θα μπουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο είναι απαραίτητο βήμα πριν από οποιαδήποτε φιλοδοξία για την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Τέτοιο ενθουσιασμό προκάλεσαν οι χειρισμοί Μπακογιάννη, που ο –όχι γνωστός για την αβρότητά του– Αυστριακός «βαλκανιοδίφης» Γκέραλντ Κνάους απέδωσε δημόσια τα εύσημα στην Ντόρα. Η υπόθεση αποτελεί και μια απόδειξη για ποιο λόγο στο Συμβούλιο της Ευρώπης πρέπει να δραστηριοποιούνται πολιτικοί με εμπειρία στα γεωπολιτικά και όχι περαστικοί.

Ο ΤΟΠΟΣ

Πολύς λόγος έγινε για τα περίφημα μνημόνια που κατατέθηκαν στη Βουλή για την τοποθέτηση Ελλήνων στρατιωτικών στη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ και την απόσπασή τους σε μονάδες της USAREUR (των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη). Τα πράγματα είναι σχετικά απλά και δεν οδηγούν σε καμία περίπτωση σε ανάπτυξη των στρατιωτικών σε εμπόλεμη ζώνη, καθώς για κάτι τέτοιο απαιτείται πάντα απόφαση του κυρίαρχου κράτους υπό τη σημαία του οποίου υπηρετούν, εν προκειμένω της Ελλάδας. Μιλάμε συνολικά για 5 άτομα, τα οποία θα έχουν ως έργο να μεταφέρουν στη χώρα τεχνογνωσία για τη μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ΑΤΑΚΑ

«Θέματα που αφορούν το Αιγαίο» συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, στη συνάντηση της υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου με τον Τούρκο ομόλογό της Μπουράκ Ακσαπάρ στην Αγκυρα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Οντζού Κετσελί. Επιβεβαιώνεται με αυτόν τον τρόπο ότι οι δύο υπουργοί συζήτησαν επί της ουσίας και όχι επί διαγραμμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή