Εντός και Εκτός: Τριβές στην Ελληνική Λύση

Εντός και Εκτός: Τριβές στην Ελληνική Λύση

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Νέο διοικητικό συμβούλιο στο Πολεμικό Μουσείο με τη συμμετοχή σημαντικών δωρητών ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας. Πρόεδρος ορίζεται ο αντιπτέραρχος ε.α. Κωνσταντίνος Καραμεσίνης και τη θέση των α΄ και β΄ αντιπροέδρου αναλαμβάνουν ο αντιναύαρχος ε.α. Αλέξανδρος Διακόπουλος (ΕΑΒ) και ο αντιστράτηγος ε.α. Γιάννης Τζουνάκος. Πρόκειται, ωστόσο, για τους μοναδικούς απόστρατους, καθώς στο Δ.Σ. ορίζονται για πρώτη φορά ως μέλη δωρητές, επιχειρηματίες και ειδικοί, όπως ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο Μιχάλης Τσαμάζ, ο Ευάγγελος Αγγελάκος, ο Κωνσταντίνος Βελέντζας, ο Ευστάθιος Ποταμίτης και ο υποναύαρχος ε.τ. Πάνος Λασκαρίδης. Ως στόχος ορίζεται η αναβάθμιση των πολεμικών μουσείων και η εξωστρέφεια, διά της συνεργασίας με αντίστοιχα στο εξωτερικό, όπως το Imperial War Museum του Λονδίνου.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Προς νέα σφοδρή σύγκρουση οδεύουν η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση για την υπόθεση του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, καθώς προσδιορίστηκε χθες για την προσεχή Τετάρτη 20 Μαρτίου η συζήτηση στην εθνική αντιπροσωπεία του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής, έπειτα από αίτημα που κατέθεσαν 64 βουλευτές της Ν.Δ. Στον βαθμό που δεν προκύψει κάτι έκτακτο έως το βράδυ της Τρίτης, η συνεδρίαση της Ολομέλειας αναμένεται να εξελιχθεί στη βάση προδιαμορφωμένου σεναρίου: Η μεν πλειοψηφία θα «δείχνει» την εξελισσόμενη έρευνα της Δικαιοσύνης επαναλαμβάνοντας πως από τα έως τώρα στοιχεία δεν προκύπτουν ενδείξεις ποινικής ευθύνης για πολιτικά πρόσωπα. Η δε μειοψηφία θα κατηγορεί την κυβέρνηση για «συγκάλυψη» των ποινικών ευθυνών που βαρύνουν στελέχη της. Στο πλαίσιο του ίδιου σεναρίου, πάντως, αναμένεται πως δεν θα λείψουν και αντιπαραθέσεις στους κόλπους της αντιπολίτευσης, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των κομμάτων αναφορικά με το σε ποια πολιτικά πρόσωπα πρέπει να αναζητηθούν ποινικές ευθύνες. Η συζήτηση προγραμματίστηκε να ξεκινήσει στις 9.30 το πρωί, χωρίς πάντως να προβλέπεται ψηφοφορία στο τέλος.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου είναι το κόμμα που συζητείται τις τελευταίες εβδομάδες κυρίως λόγω δημοσκοπικών επιδόσεων. Η άνοδος, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τριβές. Οπως αυτή ανάμεσα στον πρόεδρο του κόμματος και στον βουλευτή Παύλο Σαράκη, ο οποίος ήταν ο μέχρι πρότινος εισηγητής της Ελληνικής Λύσης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που συζητάει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τους δικηγόρους. Ολα ξεκίνησαν όταν την Τρίτη ο κ. Σαράκης ανέφερε ότι «η Ελληνική Λύση τάσσεται θετικά στο παρόν νομοσχέδιο», στη διάρκεια της συζήτησης. Χθες το πρωί, σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής, ο κ. Σαράκης έκανε ένα… χρησμό: «Ακούω ότι θα αντικατασταθώ ως εισηγητής. Εκπλήσσομαι». Πράγματι, λίγο αργότερα, όταν το νομοθέτημα εισήχθη στην Ολομέλεια για τελική έγκριση, στη θέση του κ. Σαράκη εμφανίστηκε ως εισηγητής ένας άλλος βουλευτής του κόμματος, ο Στέλιος Φωτόπουλος, ο οποίος υποστήριξε άλλη γραμμή. «Η Ελληνική Λύση θα ψηφίσει “παρών” στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο», είπε ο κ. Φωτόπουλος. Πηγές του κόμματος –το οποίο έως χθες είχε 12μελή κοινοβουλευτική ομάδα– υποστήριζαν ότι η αντικατάσταση του κ. Σαράκη έγινε έπειτα από συνεννόηση και συμφωνία με τον ίδιο. Ωστόσο ο κ. Σαράκης δεν έμεινε μόνο στα διαδικαστικά, έβαλε και όριο στον κ. Βελόπουλο. «Οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα κάτω από 10% είναι αποτυχία» στις ευρωεκλογές, προειδοποίησε ο κ. Σαράκης.

Ο ΤΟΠΟΣ

Οπως έχει ήδη φανεί από την έως τώρα δημόσια παρουσία του, ο τέως αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος δεν προτίθεται να σιωπήσει, ιδιαίτερα όσον αφορά τα θέματα τα οποία διαχειρίστηκε στην κορυφή της στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου επί τέσσερα χρόνια. Στάση γενικά σωστή, καθώς η εμπειρία αυτών των ανθρώπων είναι, αν μη τι άλλο, χρήσιμη για την εξαγωγή γενικότερων συμπερασμάτων σχετικά με την κατάσταση της χώρας στον κρίσιμο τομέα της άμυνας. Μαθαίνω ότι, αρχικά τουλάχιστον, θα απευθύνεται σε συγκεντρώσεις περιορισμένου αριθμού, ωστόσο με σκοπό να ακουστεί το όραμά του. Δεν είναι λοιπόν περίεργο ότι αρχίζει τη νέα αυτή σταδιοδρομία από την Αθηναϊκή Λέσχη, της οποίας είναι και μέλος, όπου την επόμενη Παρασκευή το απόγευμα (στο εντευκτήριο) θα πραγματοποιήσει διάλεξη με θέμα «Η ενδυνάμωση των Ενόπλων Δυνάμεων μπροστά στις προκλήσεις των καιρών».

Η ΑΤΑΚΑ

«Το καλάθι της Σαρακοστής» είναι «μεσοσταθμικά ίδιο ή φθηνότερο με πέρυσι», είπε χθες (ΣΚΑΪ) ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας. Μεσοσταθμικά σκέφτεται ο καταναλωτής σίγουρα, θα σκέφτηκε ο κ. Σκρέκας, στον οποίο έλαχε ο απίστευτος κλήρος να εξηγήσει στην κοινή ελληνική τι ακριβώς συμβαίνει στην αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή