Κυβέρνηση: Ψηλά στην ατζέντα αποζημιώσεις, ΚΑΠ και βαμβάκι

Κυβέρνηση: Ψηλά στην ατζέντα αποζημιώσεις, ΚΑΠ και βαμβάκι

Τι ζήτησαν οι εκπρόσωποι των αγροτών της Θεσσαλίας από τον πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους στο Μαξίμου και τι τους διαβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εκπροσώπους των μεγαλύτερων παραγωγικών συνεταιρισμών που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλία συναντήθηκε χθες ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο των επαφών με αγρότες και φορείς για την ανασυγκρότηση της περιοχής. Στην εισαγωγική του ομιλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνεταιριστική γεωργία. Οπως υποστήριξε, η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη αξία στα συνεργατικά σχήματα στον πρωτογενή τομέα.

«Τα έχουμε στηρίξει μέσα από φορολογικά και άλλα κίνητρα. Επενδύουμε και στην τεχνολογία και στην τεχνογνωσία, έτσι ώστε ο πρωτογενής τομέας να είναι ανταγωνιστικός, καινοτόμος και εξαγωγικός. Ετσι ώστε η αξία που δημιουργείται, ειδικά όσον αφορά τις εξαγωγές μας, να μπορεί να παραμένει στη χώρα και να την καρπώνονται όλοι οι κρίκοι της παραγωγικής αλυσίδας», κατέληξε.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών ζήτησαν από τον πρωθυπουργό ένα σαφές χρονοδιάγραμμα όσον αφορά την καταβολή των αποζημιώσεων αλλά και των άμεσων μέτρων αποκατάστασης των ζημιών από την κακοκαιρία «Daniel». Φυσικά κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκε και το θέμα της συνέχισης της καλλιέργειας βαμβακιού. Το master plan των Ολλανδών επιστημόνων αναφέρει ότι απαιτείται αναδιάρθρωση καλλιεργειών προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του τεράστιου υδατικού ελλείμματος στη Θεσσαλία. Ωστόσο, η αντίδραση από την πλευρά του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα ήταν έντονη, αντανακλώντας σαφώς το κλίμα που υπάρχει στις περιοχές του Θεσσαλικού Κάμπου όπου καλλιεργείται βαμβάκι.

«Κόκκινη γραμμή»

Χαρακτηριστικά, μετά το τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, Ευθύμιος Φωτεινός, χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» την πιθανότητα να σταματήσει η καλλιέργεια βαμβακιού στη Θεσσαλία, τονίζοντας ότι «εμείς θα απαντήσουμε με μελέτες από τα πανεπιστήμια ότι το βαμβάκι δεν είναι τόσο υδροφόρο όσο λένε και πρέπει να παραμείνει στον Κάμπο». Ο πρόεδρος της Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), Παύλος Σατολιάς, που συμμετείχε στη συνάντηση, ζήτησε να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις προς τους Θεσσαλούς αγρότες για να έχουν ρευστότητα ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Ειδικά για τη λίμνη Κάρλα σημείωσε ότι «κανένας παραγωγός δεν μπορεί να καλλιεργήσει», προσθέτοντας πως «όσο καιρό θα χρειαστεί για να γίνουν τα χωράφια πάλι καλλιεργήσιμα, θα πρέπει οι άνθρωποι στη συγκεκριμένη περιοχή να έχουν ένα εισόδημα».

Ο πρόεδρος Παράκτιας Αλιείας Μαγνησίας, Παναγιώτης Περάκης, ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητήθηκε οι αποδείξεις να στέλνονται στο myDATA μία φορά τον μήνα και όχι κάθε μέρα, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Στη σύσκεψη παρευρέθησαν επίσης εκπρόσωποι των συνεταιρισμών ΘΕΣγη, ΘΕΣΤΟ (παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας), Ενιπέας, Ζαγορίν της ΕΑΣ Βόλου, των ντοματοπαραγωγών Καρδίτσας, του οινοποιητικού συνεταιρισμού Τυρνάβου και του οινοποιητικού συνεταιρισμού Αγχιάλου, καθώς και εκπρόσωποι των μελισσοκόμων.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των συνεταιρισμών ότι έχει δρομολογηθεί η εφαρμογή της κυβερνητικής δέσμευσης «να μπορούμε να προσφέρουμε χαμηλό ηλεκτρικό ρεύμα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους σε επίπεδο δεκαετίας». Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε επίσης την ανάγκη για νέες παρεμβάσεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Οπως είπε, αυτό είναι ένα από τα σημαντικά ζητήματα που θα συζητηθούν ενόψει των ευρωεκλογών.

«Η δική μας άποψη είναι ότι χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις και ήδη το υπουργείο έχει καταθέσει μια σειρά από σκέψεις στο συμβούλιο υπουργών. Ενδεχομένως να χρειαστεί μια πιο ουσιαστική μεσο-μακροπρόθεσμη συζήτηση, η οποία ίσως φτάσει και στο δικό μας επίπεδο, για την ταχύτητα με την οποία υλοποιούμε την πράσινη μετάβαση και τι σημαίνει αυτό για τις υποχρεώσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων», τόνισε.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή