Γεραπετρίτης: Στήριξη της Αθήνας στην κυπριακή πρωτοβουλία για τον θαλάσσιο διάδρομο προς Γάζα

Γεραπετρίτης: Στήριξη της Αθήνας στην κυπριακή πρωτοβουλία για τον θαλάσσιο διάδρομο προς Γάζα

Τι είπε στην παρέμβασή του στη σημερινή συνεδρίαση του συμβουλίου εξωτερικών υποθέσεων στις Βρυξέλλες, όπου μετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης ο Αμερικανός υπουργός Άντονι Μπλίνκεν

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ανησυχητική κατάσταση στην Ερυθρά θάλασσα και τη συνεισφορά της Ελλάδας στην προώθηση της ασφάλειας και της διεθνούς ναυσιπλοΐας αναφέρθηκε εκτενώς ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά την παρέμβασή του στη σημερινή συνεδρίαση του συμβουλίου εξωτερικών υποθέσεων στις Βρυξέλλες, όπου μετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης ο Αμερικανός υπουργός Άντονι Μπλίνκεν.

Στη συζήτηση για τη Μέση Ανατολή ο κ Γεραπετρίτης τόνισε παράλληλα τη σημασία της χθεσινής συμφωνίας για τη συνολική στρατηγική εταιρική σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αιγύπτου, χώρας «κλειδί» για τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Για την κατάσταση στη Γάζα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας στην Κυπριακή πρωτοβουλία για διάνοιξη θαλασσίου διαδρόμου και υπογράμμισε την ανάγκη να ανοίξουν παράλληλα περισσότεροι χερσαίοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι, για να μπορέσει να διοχετευθεί η αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια.

Ταμείο στήριξης του θαλάσσιου διαδρόμου

Νωρίτερα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών ο Κύπριος ομόλογός τους, Κωνσταντίνος Κόμπος αναφέρθηκε στην πραγματοποίηση συνάντησης στις 21 Μαρτίου στην Κύπρο με τη συμμετοχή πάνω από 40 χωρών για τον επιχειρησιακό συντονισμό των επόμενων βημάτων στην εφαρμογή του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη Γάζα.

Η συνάντηση, εξήγησε, θα αφορά την αύξηση των δυνατοτήτων κατά τη αναχώρηση, τη μεταφορά αλλά και του δικτύου διανομής, καθώς και τη δημιουργία ενός ταμείου για τη χρηματοδότηση του έργου.

Το ταμείο αυτό, εξήγησε, θα πρέπει να είναι ειδικά στοχοθετημένο καθώς το έργο του θαλάσσιου διαδρόμου θα είναι μακροπρόθεσμο.

Ο κ. Κόμπος αναφέρθηκε επίσης σε ορισμένα μικρά τεχνικά προβλήματα που εντοπίστηκαν κατά την αποστολή του πρώτου φορτίου, τα οποία ενσωματώθηκαν στην ανανέωση του περεταίρω σχεδιασμού.

Ακόμα, όπως σημείωσε, η δημιουργία της προσωρινής αποβάθρας από τις ΗΠΑ προχωρεί και ενδέχεται να είναι έτοιμη νωρίτερα από ότι είχε αρχικά θεωρηθεί. Είπε ακόμα πως η Κύπρος προώθησε μόνη την πρόταση αρχικά, αλλά υπογράμμισε πως αυτό που είναι σημαντικό είναι πως αυτή υλοποιείται.

Ο κ. Κόμπος έκανε παράλληλα αναφορά στο δεύτερο φορτίο με προορισμό τη Γάζα.

«Ένα δεύτερο, μεγαλύτερο φορτίο είναι έτοιμο να αναχωρήσει αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Επομένως, έχουμε πλέον κάνει τη δοκιμαστική εφαρμογή και ο στόχος είναι να συνεχίσουμε, με συστηματικό και κλιμακούμενο τρόπο, τη ροή των φορτίων προς τη Γάζα» πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως για αυτόν το σκοπό «το Ισραήλ ήρε τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας αποκλειστικά για το σχέδιο Αμάλθεια».

Αφού ευχαρίστησε Αίγυπτο και Ιορδανία για τη συνεισφορά τους, επισήμανε ότι α επόμενα βήματα θα είναι η αναβάθμιση των δυνατοτήτων στο σημείο αναχώρησης, αλλά και σε σχέση με τα μέσα μεταφοράς και η αύξηση της κλίμακας του δικτύου διανομής. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή