Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Ευρωομόλογα αποκλειστικά για την αμυντική θωράκιση της Ε.Ε.

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Ευρωομόλογα αποκλειστικά για την αμυντική θωράκιση της Ε.Ε.

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έκδοση ευρωομολόγων αποκλειστικά για την αμυντική θωράκιση της Ε.Ε. πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις δηλώσεις του προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες

«Η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης σημαίνει περισσότερες επενδύσεις σε εξοπλισμούς», τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα ξεπερνά ήδη τα τελευταία χρόνια το 2% των αμυντικών δαπανών επί του ΑΕΠ. Αυτό δεν συμβαίνει για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αν θέλει η Ευρώπη να μείνει θωρακισμένη αμυντικά, πρέπει να εξετάσει νέους τρόπους για τη χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών».

«Η Ευρώπη να μπορέσει να εκδώσει ευρωομόλογα που θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αμυντική της θωράκιση. Εχει έρθει η ώρα πια να μπορέσουμε να περιβάλλουμε με περιεχόμενο ουσιαστικό την ανάγκη της Ευρώπης να διασφαλίσει την άμυνα και την ασφάλεια. Και ελπίζω σε αυτό το ευρωπαϊκό συμβούλιο να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση για τα θέματα αυτά», πρόσθεσε. 

Για τη Γάζα ο πρωθυπουργός ευχήθηκε να καταλήξει η Σύνοδος σε συγκεκριμένα συμπεράσματα «που αναγνωρίζουν ότι αυτό που συμβαίνει είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή». «Ζητούμε κατάπαυση πυρός και πλήρη απελευθέρωση των ομήρων. Θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα που θα αποθαρρύνουν το Ισραήλ να επιτεθεί στη Ράφα. Η Ελλάδα είναι σταθερά ταγμένη στην επίλυση του παλαιστινιακού μέσα από τη λύση των δύο κρατών», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίσης εξέφρασε ικανοποίηση γιατί θα συζητηθούν θέματα του πρωτογενούς τομέα που αφορούν τους αγρότες.

«Το ΕΛΚ είναι η πολιτική οικογένεια που θα βάλει φρένο στα υπερβολικά φιλόδοξα σχέδια κάποιων για πράσινη μετάβαση που θα ζημιώσει τους αγρότες μας. Θα τους βοηθήσουμε να κάνουν πράξη την πράσινη μετάβαση, αλλά με ρυθμό που δεν θα θέσει σε κίνδυνο τα εισοδήματά τους», είπε.

Σε ερώτηση, τέλος, αν θα υπάρξει συζήτηση για την Τουρκία ο πρωθυπουργός απάντησε: «Για την Τουρκία θα υπάρξει συζήτηση και νομίζω θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα που θα αποτυπώνουν το υφιστάμενο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων».

 

 
 
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT