Αδιαλλαξία στο Κυπριακό και ανοίγματα προς την Ε.Ε. από την Αγκυρα

Αδιαλλαξία στο Κυπριακό και ανοίγματα προς την Ε.Ε. από την Αγκυρα

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Τζεβντέτ Γιλμάζ υποστήριξε πως η λύση είναι τα δύο κράτη στην Κύπρο

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Tην αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Τζεβντέτ Γιλμάζ καθώς δήλωσε πως «χωρίς την εγγύηση της Τουρκίας, χωρίς την “ειρηνευτική επιχείρηση” (το 1974) θα μπορούσαν να εξελιχθούν σκηνές παρόμοιες με αυτές στη Γάζα στην “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”» και υποστήριξε πως η λύση είναι τα δύο κράτη στη Μεγαλόνησο. Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν μίλησε για την ανάγκη σύσφιγξης των σχέσεων Τουρκίας – E.E.!

Ο Τζεβντέτ Γιλμάζ, σε ομιλία του σε δείπνο Ιφτάρ στην Κωνσταντινούπολη, όπου συμμετείχαν Τουρκοκύπριοι, δήλωσε ότι «η Τουρκία και η “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” είναι δύο κράτη με δεσμούς που έχουν τις ρίζες τους στην Ιστορία» και πως «η Κύπρος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού έθνους καθώς και ουσιαστικό στοιχείο από το 1571.

Δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε τον Τουρκοκύπριο από το πνεύμα Ματζικέρτ που άνοιξε τις πύλες της Ανατολίας το 1071, ούτε από την εθνική πεποίθηση χάρη στην οποία ξεκίνησε μια νέα εποχή το 1453 στην Κωνσταντινούπολη».

Το τουρκικό σχέδιο

Ο κ. Γιλμάζ μίλησε για μια «ειρηνευτική επιχείρηση ευτυχίας το 1974» και αναφέρθηκε στα σχέδια της Τουρκίας για την κατασκευή της υποθαλάσσιας καλωδιακής σύνδεσης με την Κύπρο για τη μεταφορά ενέργειας από την Τουρκία, ενώ δήλωσε ότι οι Ελληνοκύπριοι μπορούν να έρθουν και να επωφεληθούν από αυτό το έργο!

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε ότι «θα ήθελα να υπογραμμίσω για άλλη μία φορά πως δεν έχει νόημα να δοκιμάζουμε ξανά και ξανά τις μεθόδους που έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν και δεν έχουν αποφέρει αποτελέσματα. Υπάρχει ένα κράτος 40 ετών, υπάρχει μια ιστορία 50 χρόνων της “ειρηνευτικής επιχείρησης”, υπάρχει μια πραγματικότητα. Η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων, που είναι εγγενή δικαιώματά τους, πρέπει να καταγραφούν».

Στην προεκλογική ατζέντα

Η Κύπρος βρίσκεται και στην προεκλογική ατζέντα των τοπικών εκλογών της Τουρκίας, με τον υποψήφιο δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Μουράτ Κουρούμ, τον οποίο υποστηρίζει ο Ταγίπ Ερντογάν, να αναφέρει ότι «υπάρχει ελληνικό κράτος στα νότια της Κύπρου, υπάρχει ένα τουρκικό κράτος στον Βορρά. Υπάρχει η ”ΤΔΒΚ”. Η Κύπρος είναι η εθνική μας υπόθεση. Θα συνεχίσουμε να δοξάζουμε την εθνική μας υπόθεση με τα ιστορικά βήματα που κάνουμε μαζί, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος της Αμμοχώστου, παρά τα άδικα και παράνομα εμπάργκο, θα κάνουμε την Κύπρο το μαργαριτάρι και κόρη του ματιού της Ανατολικής Μεσογείου, και θα την κάνουμε έναν εντελώς διαφορετικό πόλο έλξης».

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν υποδέχθηκε στην Αγκυρα τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες Μπουένο και στην κοινή συνέντευξη Τύπου αναφερόμενος στις σχέσεις της χώρας του με τις Βρυξέλλες τόνισε ότι «τα γεγονότα στην περιοχή μας τα τελευταία χρόνια έχουν φέρει στο προσκήνιο την προοπτική ασφάλειας όσον αφορά τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας. Από αυτή την άποψη υπάρχουν πολύ σοβαρά ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και τα οποία πρέπει να συζητηθούν μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόσο διμερώς [σ.σ. Τουρκία – Ε.Ε.] όσο και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Νομίζω πως αυτό που μπορούν να κάνουν και οι δύο πλευρές [σ.σ. Τουρκία – Ε.Ε.], ειδικά όσον αφορά την περιφερειακή και την παγκόσμια ασφάλεια, δεν έχει συζητηθεί πλήρως».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή