Οι στόχοι πίσω από τα πρόσωπα

Οι στόχοι πίσω από τα πρόσωπα

Ποιες εκλογικές ανάγκες αποτυπώνει η χημεία του ευρωψηφοδελτίου της Ν.Δ. – Ποιοι αναζητούνται

7' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Η λαϊκή ρήση έχει απόλυτη εφαρμογή σε αυτές τις ευρωεκλογές, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου, σε μια «ύπουλη» πολιτικά εποχή, είναι αναγκασμένο να προσαρμόσει το ευρωψηφοδέλτιο ανάλογα με τις ανάγκες που υποδεικνύει μάλλον η εσωτερική πολιτική συγκυρία παρά οι προδιαγραφές των Βρυξελλών. Τα 28 ονόματα που έγιναν γνωστά πριν από δύο 24ωρα αντανακλούν συγκεκριμένες στρατηγικές, αλλά δεν συνιστούν ολόκληρη την εικόνα, καθώς το 1/3 του ψηφοδελτίου παραμένει κενό. Ο στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να διαμορφώσει τελικά ένα ψηφοδέλτιο που θα ανταποκρίνεται στην πολιτική συγκυρία και θα κλείνει, όσο το δυνατόν, τις πληγές που έχουν ανοίξει για τη Ν.Δ., μετά σχεδόν πέντε χρόνια στη διακυβέρνηση.

Το κενό

Η χαλαρή ψήφος των ευρωεκλογών και η έλλειψη του συριζαϊκού «μπαμπούλα», που λειτούργησε συσπειρωτικά στις εθνικές εκλογές, φοβίζουν το Μαξίμου, καθώς «φουσκώνουν» τα δεξιά κόμματα. Το δεξιό αντίβαρο αναζητείται εδώ και καιρό, χωρίς όμως επιτυχία. Η συμπερίληψη του Γιώργου Μπλιούμη, επίτιμου αρχηγού ΓΕΑ, μπορεί να αποτελεί μια προσθήκη ενστόλου στις ευρωλίστες αλλά δεν είναι γνωστός στο ευρύ κοινό και δεν αποτελεί πρόσωπο-κλειδί, καθώς για την επιλογή του έχει παίξει ρόλο και η καταγωγή του από την πλημμυροπαθή Θεσσαλία. Συνεπώς, όπως λέει κυβερνητική πηγή, «η αναζήτηση συνεχίζεται».

Ολα στο σκέλος αυτό θα κριθούν από τη συμμετοχή ή όχι του Φρέντι Μπελέρη. Οι πιθανότητες συμμετοχής του εκλεγμένου –αλλά και φυλακισμένου– δημάρχου Χειμάρρας είναι μοιρασμένες, καθώς υπάρχουν επιχειρήματα και για τις δύο επιλογές, με όσους είναι κατά της υποψηφιότητας να λένε πως υπάρχει ο κίνδυνος η υποψηφιότητα να περιπλέξει τις ήδη κακές ελληνοαλβανικές σχέσεις και να έχει μεσοπρόθεσμα αρνητικό αντίκτυπο στις εξωτερικές μας σχέσεις. «Η απόφαση θα είναι του πρωθυπουργού», λένε οι ίδιες πηγές, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Εάν ο κ. Μπελέρης είναι υποψήφιος, τότε η «δεξιά υποψηφιότητα» κλείνει, καθώς θεωρείται πως ο Βορειοηπειρώτης πολιτικός μπορεί να συσπειρώσει «πατριωτικές δυνάμεις» για να τον στείλουν στις Βρυξέλλες. Αν δεν είναι υποψήφιος, τότε η αναζήτηση θα συνεχιστεί.

Οι απόστρατοι

Ενα όνομα που έχει πέσει στο τραπέζι τελευταία είναι αυτό του επίτιμου αρχηγού ΓΕΣ με τις διακηρυγμένες απόψεις και τις συμμετοχές στα συλλαλητήρια κατά των Πρεσπών Φράγκου Φραγκούλη. Ο στρατηγός συζητείται τουλάχιστον μία δεκαετία –από την εποχή Σαμαρά– ως πιθανός υποψήφιος, αλλά στο τέλος ποτέ δεν προχωρούσε. Και πάλι οι πιθανότητες δεν είναι πολλές, καθώς έχει κατά καιρούς εκφραστεί με ακραία γλώσσα κατά συμμάχων και εταίρων. Από εκεί και πέρα είναι σχεδόν βέβαιο πως στο ευρωψηφοδέλτιο θα ενταχθεί ο συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ. Γιώργος Καλλιακμάνης, που θα επιχειρήσει να συσπειρώσει το κομμάτι της αστυνομίας αλλά και ευρύτερα τους πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους, έχοντας ήδη αρχίσει να γράφει αρκετά χιλιόμετρα στα τηλεοπτικά πάνελ.

Ο Ευρωπαίος και ο Κύπριος

Στη λίστα των ονομάτων που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή υπήρχαν έξι ομογενείς: ο σύμβουλος επιχειρήσεων Δημήτρης Κατσαούνης, από τον Καναδά, η δικηγόρος Βρυξελλών Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά, ο επίσης κάτοικος Βρυξελλών και δικηγόρος Ορέστης Ομράν, ο γ.γ. της Νεολαίας του ΕΛΚ Βασίλειος Σακελλάρης από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο επιχειρηματίας στην Αυστραλία Αρθουρ Τσουχαντάρης, ο οποίος είναι και πρόεδρος της ΝΟΔΕ Αυστραλίας, και η Νιόβη Χριστοπούλου, ομογενής Νέας Υόρκης και δικηγόρος. Και πάλι όμως λείπουν δύο βασικά κομμάτια του παζλ: ένας απόδημος από χώρα της Ευρώπης –κατά προτίμηση από τη Γερμανία, που έχει μεγάλη ελληνική κοινότητα– και ένας από την Κύπρο.

Ελλείψει συριζαϊκού «μπαμπούλα», η Πειραιώς αναζητεί αντίβαρο στα κόμματα που «φουσκώνουν» στα δεξιά της. Τα υπέρ και τα κατά μιας υποψηφιότητας Φρέντι Μπελέρη έχουν μπει στο μικροσκόπιο του πρωθυπουργού.

Η επιλογή τους θεωρείται κομβική πολιτικά, καθώς μπορεί να επουλώσει απώλειες από το εσωτερικό. Χαρακτηριστικό είναι πως μέχρι την Παρασκευή είχαν εγγραφεί από την Ευρώπη 13.000 πολίτες, ένας αριθμός ικανοποιητικός, που το επόμενο δίμηνο θα πολλαπλασιαστεί, φτάνοντας τον πληθυσμό μιας μεγάλης πόλης.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Η χαλαρή ψήφος αντιμετωπίζεται με ισχυρές τοπικές υποψηφιότητες. Σε αυτό έχουν καταλήξει στο Μαξίμου, εξ ου και θέλουν πρόσωπα που δεν είναι πανελλαδικά γνωστά, αλλά στον τόπο τους έχει ισχυρά ερείσματα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το βλέμμα στρέφεται στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στην ανακοίνωση της Παρασκευής συμπεριλαμβανόταν ο πρώην δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, που είναι μια τέτοια περίπτωση καθώς συμβολίζει μια «ακριτική» υποψηφιότητα από ένα νησί του Ανατολικού Αιγαίου.

Στο ευρωψηφοδέλτιο θα είναι και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ένα ακόμη όνομα που συζητείται είναι του πρώην δημάρχου Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμου, χωρίς όμως να έχει «κλειδώσει». Το βέβαιο είναι ότι το Μαξίμου αναζητάει «τουλάχιστον μία δυνατή υποψηφιότητα» με αναφορές στη Βόρεια Ελλάδα για να ενισχύσει κι άλλο το κόμμα σε μια περιοχή με δημοσκοπική πτώση για τη Ν.Δ. Υποψηφιότητα άλλωστε που έχει στόχευση τη Βόρεια Ελλάδα είναι και αυτή του Θανάση Εξαδάκτυλου, προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Η δυστοκία

Το πρόβλημα πάντως για τη Ν.Δ. είναι πως το διάστημα έως τις ευρωεκλογές είναι μικρό, καθώς απομένουν μόλις δύο μήνες και κάτι, με αποτέλεσμα ακόμη και στελέχη που θα το σκέφτονταν κάποιους μήνες πριν, τώρα να απορρίπτουν την πρόταση, αφού μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα θα πρέπει να κάνουν μια προεκλογική καμπάνια σε όλη τη χώρα. Κάτι καθόλου εύκολο. Στο πλαίσιο αυτό, πηγές του Μαξίμου έλεγαν στην «Κ» πως τα 14 ονόματα που απομένουν δεν πρόκειται να κρύβουν μεγάλες εκπλήξεις, αλλά θα πρόκειται για κινήσεις με έμφαση στο να δώσουν λύσεις «τοπικά», όπως στη Βόρεια Ελλάδα που προαναφέρθηκε.

Οι κομμένοι

Την πολιτική στόχευση Μητσοτάκη δεν δείχνουν μόνο αυτοί που θα επιλέξει να βάλει στο ευρωψηφοδέλτιο, αλλά και αυτοί που θα αφήσει απέξω. Η απόσυρση της Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου είχε βασικό στόχο να προστατεύσει την επιστολική ψήφο, την οποία η αντιπολίτευση ενέπλεξε στο θέμα της διαρροής e-mails.

H σκέψη για συμμετοχή του Φαήλου Κρανιδιώτη, που τελικά δεν προχώρησε, δείχνει πως ο πρωθυπουργός δεν θέλει να μπει σε αντιπαράθεση με την Αριστερά, καθώς ο γνωστός δικηγόρος αρέσκεται στο ακραίο λεξιλόγιο, αλλά να παραμείνει σε μια θετική ατζέντα. Το κόψιμο, τέλος, του Θοδωρή Ζαγοράκη έχει να κάνει με τα κριτήρια που θέτει το Μέγαρο Μαξίμου, τα οποία δεν πληροί ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής, κάτι που δείχνει πως το κυνήγι του σταυρού δεν θα συνοδευτεί με χαμήλωμα των στάνταρ των κριτηρίων που έχει θέσει το Μαξίμου.

Το «σκονάκι» του Γκρίνμπεργκ για τον Ιούνιο

Ο Αμερικανός Σταν Γκρίνμπεργκ δεν έχει μόνο μεγάλη εκλογική εμπειρία στις ΗΠΑ. Από τότε που έφθασε στην Ελλάδα ως σύμβουλος στρατηγικής του Κυριάκου Μητσοτάκη, «έχει πέσει μέσα», όπως λέει κυβερνητική πηγή, «σε όλες τις προβλέψεις του», κερδίζοντας ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού. Ως εκ τούτου οι εκτιμήσεις του Αμερικανού «γκουρού», που έχει κολλήσει ένσημα σε προεκλογικές εκστρατείες Αμερικανών προέδρων όπως ο Μπιλ Κλίντον, έχουν τη σημασία τους. Στο τελευταίο σημείωμά του προς τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Γκρίνμπεργκ αναλύει την πολιτική κατάσταση και δίνει «κατευθύνσεις» για το πώς πρέπει να κινηθεί η Ν.Δ. κατά την προεκλογική περίοδο.

Ο κ. Γκίνμπεργκ θεωρεί πως η Ν.Δ. τροφοδοτείται από την ψήφο υπέρ της Ε.Ε., κερδίζοντας τη μερίδα του λέοντος από τους ευρωπαϊστές. Συνεπώς, όσο πιο ισχυρό είναι το ευρωπαϊκό μήνυμα τόσο περισσότεροι ψηφοφόροι θα κινηθούν προς τη Ν.Δ.

Οσον αφορά τη συσπείρωση, ο Αμερικανός σύμβουλος εκτιμά πως η Ν.Δ. δεν θα έχει το πρόβλημα που βλέπουν μερικοί, συσπειρώνοντας τελικά τον κόσμο της, ωστόσο επισημαίνει πως το ίδιο θα κάνουν και οι «ακροδεξιοί λαϊκιστές», υπογραμμίζοντας μεν τη δυναμική τους, χωρίς όμως να βλέπει πως θα δημιουργήσουν ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό. (Για όσους έχουν ισχυρή μνήμη, αυτό είχε πει πρόσφατα και ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του, εκφράζοντας την πεποίθηση πως τα ακροδεξιά κόμματα δεν θα αλλάξουν τις ισορροπίες.)

Από εκεί και πέρα έχει ενδιαφέρον τι θεωρεί ο κ. Γκρίνμπεργκ ως «αγκάθια» της κυβέρνησης. Ο ίδιος σημειώνει πως η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα της ακρίβειας, να τονώσει το αίσθημα ασφάλειας και να διαχειριστεί την οδύνη για τα Τέμπη, ενώ ενδιαφέρον έχει η άποψή του για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, θέμα για το οποίο πιστεύει πως «δεν το συζητάει πια κανείς».

Οσον αφορά το πού πρέπει να εστιάσει η κυβέρνηση για να κερδίσει εκ νέου τις εκλογές, ο Αμερικανός σύμβουλος πιστεύει πως ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να επενδύσει στη θετική ατζέντα. Το αίσθημα πως έχει σημειωθεί πρόοδος σε πολλούς τομείς και η κυβέρνηση έχει μεταρρυθμιστική ατζέντα αποτελεί το μείζον για τον Αμερικανό, που δίνει ως κορυφαίο παράδειγμα τη μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Την έμφαση στη θετική ατζέντα παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα να επιδιώκουν τα κυβερνητικά στελέχη, όσο αυτό είναι εφικτό λόγω της έντασης που υπάρχει στη συζήτηση για τα Τέμπη αλλά και για τη διαρροή των e-mails.

Τονίζοντας πως οι ψηφοφόροι γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει μια σταθερή δύναμη και μια αντιπολίτευση που αδυνατεί να την απειλήσει, ο κ. Γκρίνμπεργκ επισημαίνει τον κίνδυνο αλαζονείας, που αποτελεί βαρόμετρο για εκείνον. Η άποψή του, δε, είναι πως η κυβέρνηση πρέπει να θέσει ένα ισχυρό δίλημμα, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν σημαντικές προτάσεις και απλώς αρέσκονται να κατηγορούν την κυβέρνηση. Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, την προσπάθεια της κυβέρνησης βοηθά και η αντιπολίτευση με τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή