Στόλος με 200 μαχητικά έως το 2030 – Προμήθεια επιπλέον Rafale εξετάζει η Αθήνα

Στόλος με 200 μαχητικά έως το 2030 – Προμήθεια επιπλέον Rafale εξετάζει η Αθήνα

Στον σχεδιασμό της πολιτικής ηγεσίας για τη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030», αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον σχεδιασμό της πολιτικής ηγεσίας για τη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030», αναφέρθηκε ο Νίκος Δένδιας, παρέχοντας διευκρινίσεις σχετικά με τις «οροφές» των μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας, την ενίσχυση του Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού και τη συμβολή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στην ανάπτυξη αυτόνομων συστημάτων αλλά και του αντιπυραυλικού «θόλου».

Ο κ. Δένδιας επισκέφθηκε τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) όπου, μεταξύ άλλων, ενημερώθηκε για την εξέλιξη 15 εξοπλιστικών προγραμμάτων που βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Νέες «οροφές» μαχητικών

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν, ο υπουργός τόνισε ότι το 2030 η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει 200 αεροσκάφη 4,5 και 5ης γενιάς. Στις αρχές Μαρτίου, η «Κ» αποκάλυψε τη νέα δομή που θα έχει η Πολεμική Αεροπορία μετά το 2030, η οποία θα αποτελείται από τρεις τύπους μαχητικών, F-16 Viper, Rafale και F-35, με στόχο τη μείωση της πολυτυπίας και τη χρήση δικτυοκεντρικών μαχητικών.

Μέχρι το τέλος του έτους, η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει 24 Rafale και αναμένεται να υπογράψει για 20 F-35. Επιπλέον, ειλημμένη θεωρείται η απόφαση για την αναβάθμιση των F-16 Block 50 σε Viper. O Νίκος Δένδιας, κατά την επίσκεψη στη ΓΔΑΕΕ, ενημερώθηκε για τη σύνταξη του νέου αιτήματος προς το αμερικανικό Κογκρέσο (LoR for LoA) για την αναβάθμιση των 38 μαχητικών. Οταν ολοκληρωθεί, ο στόλος των F-16 θα ανέρχεται σε 120 αεροσκάφη, τα οποία θα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Πολεμικής Αεροπορίας.

Περισσότερα Rafale

Καλά πληροφορημένες πηγές, αναφέρουν στην «Κ» ότι η «οροφή» των 200 μαχητικών θα επιτευχθεί με την απόκτηση συμπληρωματικού αριθμού Rafale, ώστε, στις αρχές της επόμενης δεκαετίας η Πολεμική Αεροπορία να διαθέτει δύο ή και περισσότερες πλήρεις Μοίρες. Με άλλα λόγια, φαίνεται να προκρίνεται η απόκτηση ικανού αριθμού Rafale και όχι η λύση της περιορισμένης προμήθειας 6 έως 8 αεροσκαφών, σενάριο που κυκλοφόρησε έντονα το προηγούμενο διάστημα. Ακόμη, φαίνεται πως η Αθήνα υπολογίζει στην άσκηση της προαίρεσης για τα επιπλέον F-35, ώστε μετά το 2030 η Ανδραβίδα να αποκτήσει και δεύτερη Μοίρα «στέλθ» μαχητικών.

Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε και στη σταδιακή απόσυρση των αεροσκαφών 3ης και 4ης γενιάς. Στις 28 Μαρτίου, η «Κ» αποκάλυψε το ενδιαφέρον αγοραστών για τα F-16 Block 30, τα Mirage 2000-5, ακόμη και τα F-4 Phantom, με αρμόδιες πηγές να επιβεβαιώνουν τις συζητήσεις με πιθανούς πελάτες, μεταξύ των οποίων και το Κίεβο. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η απόσυρση των παραπάνω τύπων δεν αναμένεται να γίνει νωρίτερα από την ολοκλήρωση της επιχειρησιακής τους ζωής, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του ΓΕΑ.

Στη Βουλή τα Black Hawk

Στη συνεδρίαση της επιτροπής εξοπλιστικών της Τρίτης αναμένεται να εγκριθεί η προμήθεια των 35 ελικοπτέρων UH-60 Black Hawk με κόστος 1,145 δισ. ευρώ. Η αποπληρωμή του ποσού αναμένεται να ξεκινήσει με την παραλαβή των πρώτων αεροσκαφών που προγραμματίζεται να γίνει στα τέλη του 2027 και η εξόφληση θα γίνει σε βάθος επτά ετών. Τα Black Hawk πρόκειται να αντικαταστήσουν τα γερασμένα UH-1 Huey της Αεροπορίας Στρατού, ενώ σε δεύτερο χρόνο το ΓΕΣ θα προμηθευτεί ειδικό εξοπλισμό, ώστε τέσσερα ελικόπτερα να διαμορφωθούν σε «Assault» για χρήση από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου.

Στην επιτροπή αναμένεται να έρθει προς έγκριση και η διακρατική συμφωνία πώλησης πυρομαχικών στην Τσεχία, με τα έσοδα για την Ελλάδα να υπολογίζονται σε 280 εκατομμύρια ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή